Pilaf cu pui

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

80 min.

Porții

4

Orez All season Băneasa

Ingrediente

  • 250g orez Arborio Băneasa
  • ½ pui de țară (sau doar pulpe de pui)
  • 2 litri apă
  • 1 lingură legume deshidratate
  • 1 foaie dafin
  • 10 boabe piper
  • Sare
  • Pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Când mulți aud de pilaf cu pui se gândesc la o mâncare fadă, fără gust și fără culoare, așa cam ca mâncarea de spital 😊. Poate șsi pentru că multă lume asociază orezul alb fiert cu mâncarea pentru bolnavi.

Eu am îndrăgit mereu pilaful cu pui pentru că mereu a fost gătit corect și mereu a avut o culoare frumoasă și un gust minunat tocmai pentru că a fost gătit la cuptor.

Nu de multe ori am văzut mâncăruri de pilaf cu un orez foarte fiert și foarte cleios, ceea ce nu mi s-a părut deloc apetisant. Dacă e să mă întrebați pe mine, pilaful de orez trebuie să fie pufos și gustos, nu foarte gras și să nu aibă culoare albă 😊.

De-a lungul timpului am gîtit pilaful și cu orez cu bob lung, sau cu bob rotund. De data aceasta am fost curioasă să încerc orezul Arborio de la Băneasa. Deși orezul Arborio este renumit pentru felurile de mâncare de tip risotto, să știți că și la pilaf s-a comportat foarte bine. A ieșit un pilaf cu bobul cărnos și pufos.

Pasul 1

Pentru început, pregătiți supa de pui: umpleți o oală cu 2 litri de apă rece, tăiați puiul în bucăți potrivite, puneți bucățile în apă rece. Dați oala pe foc până ce începe să clocotească. Reduceți focul la minim, îndepărtați de câte ori este nevoie spuma formată la suprafață. Lăsați supa să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 40-50 de minute (sau cât este nevoie pentru ca puiul să fie bine pătruns).

Pasul 2

Pregătiți orezul: Încingeți cuptorul la 180 grade Celsius.

Puneți orezul arborio într-o oală împreună cu 200 ml apă rece. Puneți oala pe foc și amestecați ușor.

Lăsați să fiarbă la foc mic până ce orezul a absorbit toată apa.

Pasul 3

Transferați orezul într-un vas termorezistent. Peste orez adăugați legumele, foaia de dafin, piperul boabe și sarea.

Amestecați totul bine și lăsați deoparte. (Dacă nu aveți legume deshidratate, puteți toca bucăți mici 1 morcov mediu, o bucată mică de țelină, 1 bucată mică de păstârnac).

Pasul 4

Scoateți bucățile de pui din supă, așezați-le peste orez. Deasupra, turnați 2-3 polonice de supă.

Dați vasul la cuptorul încins pentru 20 de minute. Scoateți vasul de la cuptor, mai adăugați încă 2-3 polonice de supă și dați din nou la cuptor pentru încă 20 de minute.

Presărați pătrunjel proaspăt! Îl puteți servi alături de castraveți murați. Este delicios!

Poftă bună!

Dacă doriți un pilaf mai moale și mai pufos, mai puteți adăuga încă 1-2 polonice de supă după cele 40 de minute la cuptor. Mie îmi place ca pilaful să fie moale și pufos pe dedesubt, iar pe deasupra să prindă o crustă ușor crocantă.

Puiul este bine pătruns deoarece a fost fiert în prealabil, însă este și ușor prăjit după coacerea la cuptor. Capătă o culoare aurie superbă, este fraged la interior dar și crocant la exterior.

Faptul că orezul s-a gătit încet la cuptor, a făcut ca pilaful să nu devină cleios, ci să se păstreze moale și pufos.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...