Ciorbă de cocoș cu gârtene

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

180 min.

Porții

10

Paste All season Băneasa

Ingrediente

  • 200g Gârtene cu 4 ouă Băneasa
  • 1 cocoș/pui de curte de 2 kg
  • 2 lingurițe de sare
  • 2 cepe albe mici
  • 80ml ulei de floarea soarelui
  • 2-3 foi de dafin
  • 4 morcovi medii
  • 1 țelină mică
  • 1 radacină pătrunjel
  • 1 radacină păstârnac
  • 1 ardei gras roșu
  • 700ml borș de putină
  • 2 ouă
  • 4-5 căței de usturoi

Mod de preparare

Ciorba de cocoș cu gârtene este un preparat emblematic pentru gastronomia rurală din vestul țării, profund legată de identitatea culinară a regiunilor Banat și Crișana, unde se servește cu mândrie la mesele de sărbătoare sau duminicile, în familie.

Baza acestei ciorbe o constituie carnea de cocoș de curte, fiartă lent pentru a oferi preparatului o aromă bogată și consistență plăcută. Legumele rădăcinoase, precum morcovul, țelina, păstârnacul și pătrunjelul sunt călite ușor pentru a-și potența gustul natural, iar borșul de putină adaugă o notă ușor acră, plăcută și revigorantă, specifică ciorbelor românești autentice.

Dar ceea ce face această ciorbă cu adevărat specială sunt gârtenele, paste migălos lucrate odinioară la șezători și, astăzi, aduse în farfurie prin intermediul gamei de paste cu ou de la Băneasa. Fierte separat, clătite cu grijă și adăugate la final, gârtenele conferă ciorbei o textură plăcută și consistentă, fiecare lingură devenind mai bogată, mai savuroasă și mai sățioasă.

Ciorba de cocoș se poate servi cu smântână, ardei iute și pâine proaspătă de casă, dar mai presus de toate, se servește în tihnă, alături de cei dragi.

Pasul 1

Pune la fiert carnea de cocoș într-o oală mare cu 5 litri de apă, adaugă sarea, o ceapa și foile de dafin. Fierbe la foc mic și spumează ori de câte ori este nevoie. Dacă ai o oală sub presiune, folosește-o pentru a scurta timpul de fierbere.

Verifică dacă s-a fiert carnea folosind o furculiță – dacă intră ușor în carne, înseamnă că e gata. Scoate cu grijă cocosul din supă și lasă-l să se răcească. Între timp, strecoară lichidul printr-o sită fină pentru a obține o supă limpede.

Când carnea s-a răcit suficient, desprinde-o de pe oase și taie-o cubulețe.

Pasul 2

Cât timp se răcește cocosul, taie legumele în cubulețe de dimensiuni egale.

Într-o oală curată, călește o ceapă tocată în ulei cu puțină sare, până devine ușor aurie. Adaugă legumele și sotează-le câteva minute, până devin translucide.

Pune carnea peste legume și amestecă bine, lăsând totul pe foc încă puțin. Adaugă supa strecurată și lasă să fiarbă până când legumele sunt aproape fierte (al dente).

Pasul 3

Adaugă borșul de putină și usturoiul zdrobit. Continuă fierberea până când toate legumele sunt bine pătrunse.

Când ciorba începe să clocotească din nou, bate două ouă ca pentru omletă și toarnă-le ușor, în fir subțire, în oală, formând zdrențe.

La final, adaugă gârtenele, fierte separat, și clătite în prealabil, apoi presară pătrunjel verde tocat.

Amestecă ușor, pune capacul și lasă ciorba să se „odihnească” cel puțin 30 de minute înainte de servire – e și mai bună după ce stă puțin. Îți urăm poftă bună!

Tot ce trebuie să știi despre rețetă

  • Poți folosi cocoș de casă, găină sau pui de curte, în funcție de preferințe.
  • Mai întâi fierbe carnea, la foc mic, spumând des. Dacă ai la dispoziție o oala cu fierbere sub presiune, acum e momentul să o folosești, va ajuta mult în acest pas și va scurta procesul de fierbere.
  • Borșul este extrem de important pentru o supă potrivit de acră și care e cu adevărat un pansament pentru stomac. Îl poți înlocui și cu zeamă de varză.
  • Niciodată nu fierbe pastele direct în ciorbă pentru că lasă mult amidon, iar aceasta se va îngroșa foarte tare. Fierbe-le separat, spală-le foarte bine sub jet de apă rece și abia apoi le poți adăuga în ciorbă.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

2

Paste Băneasa
Confidențialitate

Acest site web folosește cookie-uri astfel încât să vă putem oferi cea mai bună experiență de utilizator posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul dvs. și îndeplinesc funcții precum recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și utile.