Mucenici muntenești

Autor rețeță:
Roxana Blenche

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

4

Paste fără ou Iarnă Băneasa

Ingrediente

  • 200g mucenici Băneasa
  • o lingură făină albă 000 Băneasa
  • 6 linguri de zahăr brun
  • 2l apă
  • un baton de scorțișoară
  • o păstaie de vanilie
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 5ml esență de rom
  • 4 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 500ml lapte
  • coaja rasă de la o portocală
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 400g nucă măcinată
  • o banană

Mod de preparare

Mucenicii – aceste delicioase bucate românești, reprezintă nu doar un desert iubit și apreciat de atâta lume, ci și un simbol al tradiției și al credinței creștin ortodoxe.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia se prăznuiește în data de 9 martie și se suprapune cu începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării – este o sărbătoare tradițională în România și în Republica Moldova.

În credința populară a românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, fiind zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, făcând loc zilelor moșilor, care sunt zile calde.

Tocmai din acest motiv, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului.

Propunerea noastră de astăzi este diferită de tot ce ați încercat până acum – Mucenici cu cremă de vanilie și banane flambate! Un adevărat deliciu!

Enjoy!

Pasul 1

Într-o cratiță, puneți 6 linguri de zahăr brun, 2 litri de apă, un baton de scorțișoară si o păstaie de vanilie (pe care o tăiați în prealabil în 2 jumătăți), două plicuri de zahăr vanilat și 5ml esență de rom.

Puneți toată această compoziție la fiert.

 

Pasul 2

Separat, într-o altă cratiță, separați 4 ouă (folosim doar gălbenușul), peste care adăugați o lingură de făină albă cu vârf, 5 linguri de zahăr și amestecați totul foarte, foarte bine cu ajutorul unui tel. Adăugați 500ml de lapte.

Puneți toată compoziția pe foc și amestecați.

 

Pasul 3

După ce apa a început să fiarbă, pregătiți mucenicii. Sunt extrem de ușor de gătit.

Adăugați-i în apa cu zahăr împreună cu batonul de scorțișoară și fierbeți conform timpului indicat pe ambalaj (8 minute).

 

Pasul 4

Adăugați coaja rasă de la o portocală și coaja rasă de la o lămâie, 400g de nucă măcinată și lăsați 2 ore cu capacul deasupra.

Pasul 5

Între timp, pregătim crema de vanilie, care este pe foc. După ce s-a îngroșat, o dăm la o parte.

 

Pasul 6

Într-o tigaie, puneți un cubuleț de unt, o banană și o lingură de zahăr. Se caramelizează, după care puneți mucenicii în bolul de servire.

Adăugați un polonic sau chiar două de cremă de vanilie și deasupra, feliile de banană caramelizată și puțină nucă măcinată.

Rețeta de mucenici muntenești cu cremă de vanilie este gata și vă promitem, este cu adevărat delicioasă!

Poftă bună!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

supa-de-cocos-cu-fidea-cu-ou-baneasa-4-oua-a
Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

4