Mucenici fierți sau mucenici muntenești

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

4

Paste fără ou Iarnă Băneasa

Ingrediente

  • 200 g mucenici Băneasa
  • 2 litri apă plată
  • 1 linguriță sare
  • 100 g zahăr alb (sau după gust)
  • coajă rasă de la 1 lămâie
  • 3 lingurițe zahăr vanilat
  • 2 lingurițe estență de rom
  • 300 g miez de nucă
  • scorțișoară pudră (după gust)
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Mucenici fierți cu zahăr vanilat, coajă de lămâie și esență de rom, aromați cu scorțișoară și nuca prăjită crocantă. Despre mucenicii mei din copilărie am mai povestit AICI. Dacă aș găși o formă de mucenici, de dragul vremurilor trecute, cred că aș pregăti o dată mucenici de la zero cu aluat făcut în casă. Însă, până atunci, mă bucur de mucenicii deja formați și uscați de la Băneasa. Deși pe piață se găsesc mai multe tipuri de mucenici uscați la pungă, cei de la Băneasa mi se par cei mai buni! Nici prea groși, nici prea subțiri, rezistă bine la fiert și sunt delicioși! Așa că anul acesta i-am pregătit din nou.

Nu există luna martie fără să pregătesc mucenici, fie că sunt mucenici copți cu aluat de cozonac, fie că sunt mucenici fierți. Este un desșert atât de special și pentru faptul că se consumă doar o singură dată pe an. Și atunci, mucenicii chiar trebuie sărbătoriți așa cum trebuie.

Pasul 1

Am pus pe foc o oală cu apă în care am adăugat sare. Am așteptat că apa să dea în clocot, exact ca la pastele obișnuite. Când apa a dat în clocot, am adăugat mucenicii. Am amestecat cu o lingură pentru ca mucenicii să nu se lipească de fundul oalei. Am lăsat să fiarbă la foc mic timp de 8 minute, timp în care am mai amestecat din când în când.

Pasul 2

Când mucenicii încep să se ridice la suprafață, înseamnă că sunt gătiți pe jumătate. Am continuat gătirea lor până la cele 8 minute. Am adăugat zahărul alb, zahărul vanilat și coajaă de lămâie și am amestecat din nou, până ce zahărul s-a topit complet.

În acest moment, mucenicii încă nu sunt fierți complet, însă nu îi fierb mai mult, căci tind să se dezintegreze la fiert. Sting focul și acopăr oala cu un capac. În felul acesta, mucenicii continuă să se gătească în căldură reziduală.

Pasul 3

Între timp, prăjesc miezul de nucă în cuptor. Puteți folosi miezul de nucă neprăjit, însă nuca prăjită are un gust fenomenal, așa că eu nu sar niciodată peste acest pas. Apoi toc grosier miezul de nucă. Tradițional, miezul de nucă se dă prin mașina de tocat. În timpurile noastre moderne, putem macina miezul de nucă la blender. Mie una îmi place ca nuca să fie tocată grosier, astfel încât să am puțină textură și o tentă crocantă la final.

Pasul 4

După două ore, mucenicii sunt gata. La final, am adăugat esență de rom, am amestecat bine încă o dată, ca să se îmbine toate aromele. Mereu pun esență de rom la final ca să nu își piardă aroma în timpul fierberii. Miezul de nucă și scorțișoara pudră ajung în supă doar înainte de a servi, niciodată mai devreme!

Enjoy!

Vouă cum vă plac mucenicii? Supa să fie rece, caldă sau fierbinte?

În general, îmi place ca această supă de mucenici să fie caldă, nu fierbinte. Dacă se întâmplă să rămână și a două zi, o reîncălzesc.

Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

Paste Băneasa
Confidențialitate

Acest site web folosește cookie-uri astfel încât să vă putem oferi cea mai bună experiență de utilizator posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul dvs. și îndeplinesc funcții precum recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și utile.