Mucenici cu aluat opărit

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

6

Paste fără ou Paște Băneasa

Ingrediente

  • 600g făină pentru cozonac Băneasa
  • 10g drojdie uscată
  • 70g zahăr
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 1 linguriță sare
  • coajă rasă de la 1 portocală bio
  • zahăr vanilat
  • 250 ml lapte cald
  • 120 g unt moale 82% grăsime

Pentru uns:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 lingură de lapte

Pentru sirop:

  • 600ml apă
  • 200g zahăr
  • coajă de la 1 lămâie bio
  • coajă de la 1 portocală bio
  • 1 păstaie de vanilie

Pentru finisat mucenicii:

  • 70g miere
  • 150g nucă prăjită și măcinată

Mod de preparare

În ultimii ani la noi acasă am început să fac din ce în ce mai mult mucenici moldovenești, deși nu renunțăm în niciun caz la mucenicii muntenești. Dacă ar fi să mă întrebați pe mine, de fapt, nu cred că aș putea să aleg între ei. Pentru că fiecare fel are o aromă aparte și textură diferită.

Anul acesta am decis să fac mucenicii moldovenești cu aluat opărit și foarte bine am făcut! Au ieșit niște mucenici ataaat de pufoși și de gustoși încât nu cred că mă mai întorc la aluatul clasic! Cu siguranță ați mai auzit de aluatul opărit, am mai vorbit despre el atunci când am postat faimoasa rețetă de cozonac cu aluat opărit.

Pornind de la acea rețetă, am creat și rețeta mea de astăzi de mucenici cu aluat opărit. Tot în această rețeta am folosit și făină pentru cozonac Băneasa, o făină pe care o recomand mereu cu căldură! Am testat-o și cu alte ocazii și rezultatul a ieșit perfect de fiecare dată!

Pasul 1

Pregătiți aluatul opărit: într-o crăticioară adăugați 50g făină din cantitatea indicată peste care turnați încet 100 ml lapte din cantitatea indicată. Cu ajutorul unui tel omogenizati bine având grijă ca făina să nu formeze cocoloașe. Puneți crăticioara pe foc și lăsăți să se gătească împreună amestecând încontinuu până ce obțineți o pastă lipicioasă. Luați pasta de pe foc și lăsați să se răcească complet.

Pasul 2

Pregătiți aluatul cu drojdie: Într-un castron adăugați gălbenușurile împreună cu zahărul și zahărul vanilat și amestecați totul bine până ce zahărul s-a topit și gălbenușurile s-au deschis la culoare. Adăugați tot aluatul opărit și amestecați din nou până ce este complet încorporat. Continuați cu laptele și amestecați din nou.

Pasul 3

Cerneți o parte din făină peste amestecul de gălbenușuri, apoi adăugați drojdia uscată. Adăugați treptat restul de făină până ce este toată încorporată. Începeți și frământați până obțineți un aluat moale. Adaugati câte o bucată de unt în timp ce frământați, până obțineți un aluat neted și moale.

Ungeti cu puțin ulei un castron încăpător și puneți în el aluatul, acoperiți castronul cu folie alimentară și lăsăți aluatul să dospească la loc cald pentru 2 ore. Alternativ, puteți face aluatul de seară și să îl lăsați la frigider să dospească pentru 24 de ore.

Pasul 4

Faceți siropul: În momentul folosirii siropului acesta trebuie să fie rece. Puteți face siropul și cu o zi înainte de a face mucenicii. Într-o crăticioară, puneți apa și zahărul și lăsăți să fiarbă la foc mic pentru 10 minute. Cu ajutorul unui cuțit sau a unui curățător de cartofi tăiați coaja de portocală și cea de lămâie ca și cum ați coji un măr. Încercați pe cât posibil să nu tăiați și partea albă a citricelor, altfel siropul va deveni amar. Stingeți focul și adăugați coajă de lămâie și coajă de portocală. Apoi adăugați păstaia de vanilie tăiată în două pe lungime. Lăsați să se răcească complet.

Pasul 5

Modelați mucenicii: după ce aluatul a dospit și și-a triplat volumul, scoateți-l din castron, frământați-l 1-2 minute ca să scoateți aerul format după care puteți începe să formați mucenicii.

Pentru a avea mucenici egali, este bine să cântăriți bucățile de aluat. Cântăriți bucăți de aluat de câte 70-80 grame, apoi dați formă rotundă fiecărei bucăți de aluat. Puneți toate bilele înapoi în bol și acoperiți-le cu folie alimentară pentru a nu se usca. Luați o prima bilă de aluat, rulați-o într-un șir lung, uniți capetele șirului, sigilați bine aluatul, după care îndoiți cercul și formați cifra.

Pasul 6

Puneți mucenicii formați pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și lăsați-i la dospit pentru 20-30 de minute.

Coaceți mucenicii: încingeți cuptorul la 175 grade Celsius. Când mucenicii au dospit, ungeți-i cu gălbenușul amestecat cu lapte. Dați mucenicii la cuptorul încins pentru 15-20 de minute până sunt rumeni.

Pasul 7

Cât mucenicii sunt calzi înțepați-i la suprafață cu o scobitoare din loc în loc și puneți-i cu fața în jos în siropul rece ca să se însiropeze. Lăsăți mucenicii la însiropat câte 10-15 secunde, nu prea mult ca să nu se înmoaie prea tare.

Lăsați mucenicii înapoi în tavă câteva minute ca să tragă siropul, după care îi ungeti cu o peliculă subțire de miere. Mierea nu doar că dă un gust dulce și bun pe deasupra, dar acționează și ca un lipici și ajută nuca măcinată să stea bine pe mucenici și să nu cadă. La final, presărați nucă prăjită și măcinată peste mucenici.

Puteți servi mucenicii imediat. Rezistă foarte bine două-trei zile la temperature camerei, acoperiți cu folie alimentară. Cu toate acestea, vă spun că la noi în casă nu rezistă mai mult de 2 zile căci se mănâncă mai repede ca pâinea caldă.

Sunt pufoși, delicioși, atât cât trebuie de însiropați. Sunt perfecți!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

20 min.

Porții

4