
Cu forma lor distinctivă, aceste vafe sunt ideale pentru micul dejun sau ca o gustare dulce. Se servesc de obicei cu frișcă, fructe proaspete, sirop de arțat sau ciocolată, oferin o explozie de arome la fiecare mușcătură.
Pregătirea aluatului:
Într-un bol, pune drojdia uscată împreună cu o lingură de lapte și o linguriță de zahăr din cantitățile indicate. Amestecă și lasă deoparte pentru ca drojdia să se activeze. (poți frământa aluatul cu mâna sau cu ajutorul unui robot de bucătărie).
Într-un bol încăpător, pune gălbenușurile împreună cu sarea, zahărul și amestecă până ce se lichefiază.
Toarnă treptat laptele și amestecă încontinuu. Peste acest amestec, toarnă drojdia activată, apoi mierea. Amestecă totul bine până obții o compoziție omogenă.
Cerne făina peste compoziție și începe să amesteci cu o lingură de lemn. La început, vei avea un aluat omogen și lipicios. Renunță la lingura de lemn și începe să frămânți cu mâna. Îl poți frământa și direct pe masă.
După 5 minute de frământat, vei obține un aluat ușor elastic și bine legat. Încorporează untul, puțin câte puțin, frământând după fiecare bucată de aluat adăugată.
Vei obține un aluat neted și elastic. Unge cu ulei un bol mare și pune aluatul în el. Acoperă vasul cu folie alimentară și lasă să dospească pentru 2 ore.
Poți frământa aluatul de seara și să îl lași la dospit la frigider peste noapte.
După dospire scoateți aluatul din bol și întinde-l ușor cu mâinile pe blatul de lucru. Dacă ai optat pentru dospirea peste noapte, lasă-l la temperatura camerei pentru 30 de minute, după care îl poți întinde.
Presară zahărul perlat pe toată suprafața aluatului și începe să împăturești aluatul pentru a distribui zahărul perlat în aluat. Dacă nu ai zahăr perlat în bucătărie, poți pune bucăți de zahăr cubic pe un tocator și zdrobi cu lama unui cuțit sau cu fundul unei farfurii. Ideal este să lași bucățile puțin mai mari, de mărimea bobului de orez. Nu zdrobi bucățile foarte fin.
Porționează aluatul în bucăți de aproximativ 50g. Din fiecare bucată de aluat, formează mingiuțe rotunde pe care să le lași acoperite cu un prosop de bucătărie pentru a evita uscarea.
Încinge aparatul pentru waffles. Când s-a încins, unge cu puțin ulei plăcile aparatului de vafe. Pune câte o mingiuță de aluat în cele două cavități, închide capacul și lasă gofrele să se răcească pentru 4-5 minute, până ce sunt rumenite la exterior.
Scoate vafele din aparat cu ajutorul unor clești de bucătărie. Repetă operațiunea și cu restul de aluat.
Vafele belgiene sunt gata pentru a fi savurate și îți garantăm că sunt delicioase!
Poftă bună!
