Vafe belgiene

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

  • 450g făină 650 Băneasa
  • 7g drojdie uscată
  • 50g zahăr
  • 3 gălbenușuri ou
  • 270ml lapte
  • 30g miere
  • ½ lingurișă sare
  • 100g unt (82% grăsime) tpiat cuburi
  • 80g zahăr perlat sau zahăr cuburi

Mod de preparare

Cu forma lor distinctivă, aceste vafe sunt ideale pentru micul dejun sau ca o gustare dulce. Se servesc de obicei cu frișcă, fructe proaspete, sirop de arțat sau ciocolată, oferin o explozie de arome la fiecare mușcătură.

Pasul 1

Pregătirea aluatului:

Într-un bol, pune drojdia uscată împreună cu o lingură de lapte și o linguriță de zahăr din cantitățile indicate. Amestecă și lasă deoparte pentru ca drojdia să se activeze. (poți frământa aluatul cu mâna sau cu ajutorul unui robot de bucătărie).

Pasul 2

Într-un bol încăpător, pune gălbenușurile împreună cu sarea, zahărul și amestecă până ce se lichefiază.

Toarnă treptat laptele și amestecă încontinuu. Peste acest amestec, toarnă drojdia activată, apoi mierea. Amestecă totul bine până obții o compoziție omogenă.

Pasul 3

Cerne făina peste compoziție și începe să amesteci cu o lingură de lemn. La început, vei avea un aluat omogen și lipicios. Renunță la lingura de lemn și începe să frămânți cu mâna. Îl poți frământa și direct pe masă.

Pasul 4

După 5 minute de frământat, vei obține un aluat ușor elastic și bine legat. Încorporează untul, puțin câte puțin, frământând după fiecare bucată de aluat adăugată.

Vei obține un aluat neted și elastic. Unge cu ulei un bol mare și pune aluatul în el. Acoperă vasul cu folie alimentară și lasă să dospească pentru 2 ore.

Poți frământa aluatul de seara și să îl lași la dospit la frigider peste noapte.

Pasul 5

După dospire scoateți aluatul din bol și întinde-l ușor cu mâinile pe blatul de lucru. Dacă ai optat pentru dospirea peste noapte, lasă-l la temperatura camerei pentru 30 de minute, după care îl poți întinde.

Pasul 6

Presară zahărul perlat pe toată suprafața aluatului și începe să împăturești aluatul pentru a distribui zahărul perlat în aluat. Dacă nu ai zahăr perlat în bucătărie, poți pune bucăți de zahăr cubic pe un tocator și zdrobi cu lama unui cuțit sau cu fundul unei farfurii. Ideal este să lași bucățile puțin mai mari, de mărimea bobului de orez. Nu zdrobi bucățile foarte fin.

Pasul 7

Porționează aluatul în bucăți de aproximativ 50g. Din fiecare bucată de aluat, formează mingiuțe rotunde pe care să le lași acoperite cu un prosop de bucătărie pentru a evita uscarea.

Pasul 8

Încinge aparatul pentru waffles. Când s-a încins, unge cu puțin ulei plăcile aparatului de vafe. Pune câte o mingiuță de aluat în cele două cavități, închide capacul și lasă gofrele să se răcească pentru 4-5 minute, până ce sunt rumenite la exterior.

Scoate vafele din aparat cu ajutorul unor clești de bucătărie. Repetă operațiunea și cu restul de aluat.

Vafele belgiene sunt gata pentru a fi savurate și îți garantăm că sunt delicioase!
Poftă bună!

TIPS & TRICKS

  • Ideal este să folosești  zahăr perlat. Dacă totuși nu ai acest tip de zahăr la îndemână, poți folosi cuburi de zahăr alb pe care le spargi în bucăți mai mari. Zahărul perlat își păstrează forma în timpul coacerii și oferă vafelor o notă crocantă și mult mai dulce, evident.
  • Spre deosebire de waffles americane, cu care suntem mai mult obișnuiți, vafele belgiene conțin drojdie, iar făina tip 650 Băneasa este exact ce trebuie în acest caz. Aluatul crește foarte frumos și se comportă foarte bine în timpul coacerii, rezultând niște vafe aurii și crocante.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

2

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

8