Tort de mere cu alune și cremă fină de griș

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

…o sursă infinită de inspirație…

Pasiunea culinară a Cristinei de la Divă in Bucătărie se regăsește în multitudinea de rețete delicioase și atent pregătite, iar plăcerea ei de a găti ajunge și în farfuriile noastre!

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

10

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

Pentru blat:

  • 300g făină albă superioară 000 Băneasa
  • 1 plic praf de copt
  • 200g zahăr brun
  • 3-4 linguri lapte
  • 1 linguriță rasă scorțișoară
  • 3 mere mari rase
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 4 ouă
  • 30ml ulei
  • 100g alune de pădure tocate nu foarte fin

 

Pentru cremă:

  • 500 ml lapte
  • 4 linguri griș Băneasa
  • 120 g zahăr tos
  • 100 g unt
  • 4 linguri lichior de ouă
  • 3 foi de gelatină
  • 200 g mascarpone
  • 2 linguri zahăr pudră

 

Pentru decor:

  • 100 ml frișcă lichidă
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 100 g alune de pădure (50 g tocate fin + 50 g tocate mare)

Mod de preparare

Astăzi vă invităm să pregătiți cel mai gustos și cremos tort!

Iată pașii mai jos:

Pasul 1

Separăm ouăle și batem albușurile cu zahăr până devin o spumă foarte tare. Dăm merele prin răzătoarea mare, le stropim cu suc de lămâie, apoi le amestecăm cu gălbenușuri și scorțișoară.

Amestecăm făină cu praful de copt și alunele de pădure tocate mare.

Pasul 2

Adăugăm merele, uleiul și laptele și amestecăm până se omogenizează compoziția.

Adăugăm jumătate din albușurile bătute spumă tare și amestecăm astfel încât să fluidizăm compoziția, apoi a doua jumătate în care amestecăm ușor, astfel încât să obținem o compoziție ușoară, aerată.

Pasul 3

Turnăm aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem 45 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C.

Când trece testul cu scobitoarea îl scoatem din formă și îl lăsăm să răcească pe un grătar.

Pasul 4

Cât timp blatul stă la cuptor, începem să pregătim crema.

Punem foile de gelatină la înmuiat în apă rece. Fierbem laptele cu zahăr și grișul adăugat în ploaie până capătă consistența unei budinci (amestecăm continuu când începe să se îngroașe pentru a nu se lipi). Luăm de pe foc și adăugăm foile de gelatină, având grijă să mixăm rapid.

Când grișul este doar puțin călduț adăugăm lichiorul de ouă și untul și mixăm până se omogenizează compoziția.

Pasul 5

Mixăm separat mascarpone cu 2 linguri zahăr pudră, apoi îl incorporăm în crema de griș, amestecând bine.

Tăiem blatul în jumătate. Punem ceva mai mult de jumătate din crema peste primul blat, acoperim cu al doilea blat iar peste acesta punem restul de cremă.

Pasul 6

Batem frișca cu zahăr pudră până se întărește, apoi îmbrăcăm tortul și îl decorăm cu alune de pădure.
Îl lăsăm câteva ore la rece apoi îl putem felia și servi.

Să aveți poftă!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

pancakes cu mere și nuci
Rețetă

Gata în

25 min.

Porții

8