Tort de mere cu alune și cremă fină de griș

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

10

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

Pentru blat:

  • 300g făină albă superioară 000 Băneasa
  • 1 plic praf de copt
  • 200g zahăr brun
  • 3-4 linguri lapte
  • 1 linguriță rasă scorțișoară
  • 3 mere mari rase
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 4 ouă
  • 30ml ulei
  • 100g alune de pădure tocate nu foarte fin

 

Pentru cremă:

  • 500 ml lapte
  • 4 linguri griș Băneasa
  • 120 g zahăr tos
  • 100 g unt
  • 4 linguri lichior de ouă
  • 3 foi de gelatină
  • 200 g mascarpone
  • 2 linguri zahăr pudră

 

Pentru decor:

  • 100 ml frișcă lichidă
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 100 g alune de pădure (50 g tocate fin + 50 g tocate mare)

Mod de preparare

Din categoria torturilor cu gust unic cu care îți vei impresiona invitații la masă, de la mic la mare, face parte și acest tort de mere cu alune și cremă fină de griș. Savoarea merelor, textura alunelor și dulceața cremei de mascarpone se îmbină armonios în acest desert delicios.

Tortul de mere va aduce bucuria zilelor răcoroase de toamnă, dar la fel de bine îl poți folosi ca desert în zilele călduroase deoarece este un preparat ușor. Rezultatul final este un tort aromat și savuros al cărui gust evocă atmosfera meselor în familie.

Pasul 1

Separă ouăle și bate albușurile cu zahăr până devin o spumă foarte tare. Se dau merele prin răzătoarea mare, se stropesc cu suc de lămâie, apoi se amestecă împreună cu gălbenușurile și scorțișoara. Apoi, amestecă făină cu praful de copt și alunele de pădure tocate mare.

Pasul 2

Adaugă merele, uleiul și laptele și amestecă până se omogenizează compoziția. Pune jumătate din albușurile bătute spumă tare și amestecă astfel încât să fluidizăm compoziția, apoi a doua jumătate se pune și se amestecă ușor, astfel încât să obții o compoziție ușoară, aerată.

Pasul 3

Toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și coace 45 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C. Când blatul de tort cu mere trece testul cu scobitoarea se scoate din formă și se lasă să se răcească pe un grătar.

Pasul 4

Cât timp blatul de tort cu mere stă la cuptor, începe să pregătești crema. Pune foile de gelatină la înmuiat în apă rece. Fierbe laptele cu zahăr și grișul adăugat în ploaie până capătă consistența unei budinci (amestecăm continuu, iar când începe să se îngroașe pentru a nu se lipi).

Se ia de pe foc și se adaugă foile de gelatină, având grijă să se mixeze rapid. Când grișul este doar puțin călduț adaugă lichiorul de ouă și untul și mixează până se omogenizează compoziția.

Pasul 5

Mixează separat mascarpone cu 2 linguri zahăr pudră, apoi încorporeaz-o în crema de griș, amestecând bine. Taie blatul de tort cu mere în două jumătăți. Pune ceva mai mult de jumătate din crema peste primul blat, acoperim cu al doilea blat iar peste acesta pune restul de cremă.

Pasul 6

Bate frișca la viteză mare cu zahăr pudră până se întărește, apoi îmbracă tortul de mere și decorează-l cu alune de pădure. Se lasă câteva ore la rece apoi se servește cu bucurie!

TRUCURI PENTRU CEL MAI BUN TORT DE MERE

  • Primul pas important în a pregăti cel mai bun blat de tort de mere este alegerea ingredientelor de calitate. Făina proaspătă superioară 000 Băneasa conferă blatului o textură fină și pufoasă.
  • Preîncălzirea cuptorului este un pas important în coacerea unui blat de tort gătit uniform.
  • Merele sunt ingrediente importante desigur la tortul cu mere. De aceea, e bine să nu fie prea acrișoare, să nu fie prea tari, dar nici prea moi.
  • Dacă untul nu este la temperatura camerei, dă-l pe răzătoare sau taie-l în bucăți mai mici, astfel încât se va încălzi mai repede.
  • Nu adăuga niciodată gălbenușurile bătute peste spuma de albușuri, ci invers. Compoziția mai aerată trebuie încorporată cu grijă în compoziția mai fermă.
  • La fel de gustos iese această rețetă de tort de mere și dacă înlocuiești alunele cu nuci sau alte fructe oleaginoase.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

35 min.

Porții

15

Rețetă

Gata în

70 min.

Porții

3