Colțunași cu porc și creveți

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

70 min.

Porții

3

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 240g făină albă Băneasa 650
  • 100ml apă fierbinte
  • 30ml apă rece

Pentru umplutura:

  • 250g carne de porc tocată
  • 10 creveți proaspeți
  • 3 foi varză chinezească
  • 3 fire ceapă verde
  • 1 bucată mică de ghimbir
  • 2 căței usturoi
  • 1 vârf linguriță piper alb
  • 50ml ulei vegetal
  • 1 vârf linguriță sare
  • 2 lingurițe sos de soia
  • 2 lingurițe sos de stridii
  • 1 linguriță vin de orez (alcool de gătit)
  • 1 linguriță ulei de susan

Mod de preparare

Colțunași cu porc și creveți, aluat subțire de colțunași, umplutură cu carne de porc și creveți proaspeți, în sos de soia și ulei picant aromat.

Colțunașii chinezești sunt unul dintre cele mai iubite preparate chinezești, dar și un preparat tradițional, care se găsește pe mesele de sărbătoare în țoață China. Anul Nou chinezesc începe anul acesta pe data de 22 ianuarie, atunci când se intră în Anul Iepurelui.

Despre Anul Nou chinezesc am mai vorbit aici pe blog și bineînțeles că am mai vorbit și despre colțunașii fierți în aburi. Pentru că este ceas de sărbătoare, astăzi am preparat tot colțunași, însă unii speciali, cu aluat subțire și mai multă umplutură.

Pentru aluat, am folosit o făină cu procent mai mare de proteină și anume făina de la Băneasa, care mi-a fost de un real ajutor în prepararea colțunașilor! În China, umplutura cu carne de porc și creveți este una clasică și savuroasă. Dacă nu doriți să adaugați creveți în umplutură, puteți să nu o faceți.

Pasul 1

Pentru început, pregătiți aluatul: cerneți făina într-un bol și faceți o gropiță în mijlocul ei. Turnați apa fierbinte și începeți să amestecați cu ajutorul unei linguri, până ce apa este încorporată. Acum veți avea un aluat cu o consistență nisipoasă.

Turnați și apă rece și începeți să amestecați până ce toată apa este absorbită. Frământați cu mâna 5-7 minute, până obțineți un aluat destul de tare și de dens. Nu este nevoie să mai adaugați apă.

Înveliți aluatul în folie alimentară și lașați-l la temperatura camerei pentru 15 minute.

Pasul 2

După 15 minute, frământați din nou aluatul pentru 5 minute. Veți observa că glutenul din aluat s-a relaxat puțin și puteți să frământați puțin mai bine. Acoperiți din nou aluatul cu folie alimentară și lășați-l la temperatura camerei pentru o oră.

Pasul 3

Între timp, pregătiți umplutura: tocați foarte mărunt creveții. Tocați mărunt foile de varză chinezească, presarăți peste ele 1 linguriță de sare și frământați-le 1 minut. Lăsați foile de varză într-un bol pentru 15 minute. După 15 minute, veți observa că varza a eliminat o cantitate de apă.

Stoarceți bine de tot varza și adaugați-o într-un bol încăpător. Peste ea, adăugați carnea de porc tocată, creveții tocați mărunt, sosul de soia, sosul de stridii, alcoolul de gătit, uleiul de susan și piperul alb. Peste toate acestea, adăugați usturoiul tocat, ghimbirul tocat foarte fin și firele de ceapă tocate. Încă NU amestecați.

Pasul 4

Într-un ibric, încingeți uleiul vegetal până ce aproape începe să fumege. Turnați uleiul încins peste ceapa, ghimbirul și usturoiul din bol. Veți observa cum uleiul încins sfârâie peste condimente și le gătește puțin, eliminând un miros delicios.

Acum puteți începe să amestecați toate ingredientele din bol. Începeți să amestecați în sensul acelor de ceasornic timp de 7-8 minute, până obțineți o compoztitie de carne legată asemănătoare cu pasta de mici.

Pasul 5

Pregătiți colțunașii: așezați pe masa de lucru aluatul, cu ajutorul palmelor rulați-l până obțineți un sul cu lungimea de 40 cm. Cu ajutorul unui cuțit, tăiați bucăți de aluat de mărimea unei nuci. Cu podul palmei aplatizați fiecare bucată de aluat. Acoperiți cu folie alimentară bucățile de aluat, astfel încât să nu se ususce până terminați de făcut toți colțunașii.

Cu ajutorul unui sucitor întindeți o bucata de aluat într-un disc subțire cu diametrul de 8 cm, având grijă să lașați mijlocul puțin mai gros, iar marginile puțin mai subțiri. Puneți în palmă un disc de aluat, în mijlocul discului puneți o linguriță plină de umplutură. Aduceți laolaltă cele două capete ale discului și presați bine, astfel încât să se lipească foarte bine.

Începând cu partea stangă, începeți și faceți pliuri pe partea exterioară a colțunașului. În general, mie îmi ies cam 3-4 pliuri pe fiecare parte a colțunașului. Apoi cu mâna dreaptă, faceți pliuri și pe partea dreaptă a colțunașului. Strângeți bine aluatul între degetul mare și arătător, pentru a nu permite aluatului să se desfacă.

Repetați operațiunea și cu celelalte bucăți de aluat până ați terminat țoață compoziția.

Pasul 6

Așezați pe foc o oală umplută un sfert cu apă. Așezați colțunașii în coșul de bambus acoperit cu hârtie de copt. Acoperiți coșul de bambus cu capac și lasați să fiarbă pentru 20 de minute.

Serviți colțunașii fierbinți alături de sos de soia, vin de orez negru, ceapă verde și usturoi sau alături de ulei aromat pregătit în casă.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12