Tort cu cremă de afine și mascarpone

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

90 min.

Porții

12

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

Pentru blat (diametrul de 20 cm):

  • 120g făină de patiserie 000 Delizia
  • 120g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1/2 linguriță esență naturală vanilie
  • 4 ouă
  • 1 vârf cuțit sare
  • 30ml ulei
  • 1 linguriță rasă praf de copt – 5 g

Pentru cremă:

  • 250g afine proaspete
  • 180g zahăr pudra
  • 20g gelatină
  • 100ml apă
  • 1 ciocolată albă – 100 g
  • 250g mascarpone
  • 200ml smântână pentru frișcă

Pentru decor:

  • 3 linguri fulgi migdale
  • 5 linguri fulgi de ciocolată albă
  • sosul de afine păstrat
  • afine

Mod de preparare

Să prespunem că nu s-ar fi băgat la decor, dar nici eu nu pot spune că sunt o mare artistă din acest punct de vedere. În concluzie, rămân la ideea că tortul acesta se face atât de ușor, încât o să îl pregătiți foarte des. Dacă vreți o schimbare de culoare încercați cu zmeură sau căpșune, dar puțin mov, zău dacă nu dă bine în farfurie.

Dacă vrei să îți răsfeți familia sau prietenii cu cel mai simplu și mai bun tort cu cremă de afine și mascarpone, un tort delicios, pe care îl recomand cu drag. Crema are culoare frumoasă, tortul este delicios și foarte ușor de pregătit, așa că are toate avantajele unui desert ce trebuie încercat. Ideea acestui tort mi-a venit când am descoperit nouă gama de făină „Delizia”.

Am pregătit un blat simplu, cu arome de vanilie, iar crema delicioasă a fost colorată natural. De ce să folosim coloranți alimentari, când putem obține pe cale naturală o culoare atât de frumoasă? Cu mure iese puțin mai albăstrui, o altă nuanță frumoasă de mov. Puteți să încercați și cu mure sau zmeură. Pentru a pregăti tort cu cremă de afine și mascarpone nu ai nevoie de mult timp și nici de ingrediente scumpe.

Pasul 1

Pentru a pregăti tortul cu cremă de afine și mascarpone în primul rând ne pregătim ingredientele pentru blat la îndemână, astfel încât totul să meargă rapid. Pentru început punem ouăle întregi într-un bol, adăugăm un vârf cuțit sare și le mixăm timp de aproximativ 5 minute. Devin cremoase, își dublează volumul și se albesc. Adăugăm treptat zahărul tos și cel vanilat, continuând să mixăm în acest timp.

Pasul 2

Adăugăm uleiul, amestecăm la viteză mare, adăugăm esență de vanilie. Cernem făina amestecată cu praful de copt, amestecând ușor cu o spatulă, de jos în sus. Turnăm aluatul în vasul tapetat cu hârtie de copt pe fund și cu ulei și făină pe pereți. Coacem blatul în cuptorul preîncălzit la 180°C până trece testul cu scobitoarea (maxim 30 minute).

Pasul 3

Scoatem blatul din formă și îl lăsăm să se răcească pe un grătar. Cât timp se coace blatul începem pregătirea cremei. Mixăm smântâna pentru frișcă până când se îngroașă, apoi topim ciocolata albă și o amestecăm cu mascarpone doar în momentul în care aceasta nu mai este fierbinte. La final încorporăm frișcă în crema de mascarpone cu ciocolată albă.

Pasul 4

Spălăm afinele, le scurgem, apoi le amestecăm cu zahăr pudră și 30 ml apă. Într-un bol mic (o ceșcuță) punem gelatină la hidratat cu 70 ml apă. Avem grijă să amestecăm rapid când turnăm apă pentru a fi toată gelatina în contact cu apa.

Pasul 5

Punem afinele la fiert, la foc mic, până în momentul în care sosul are consistență ca la dulceață. Luăm de pe foc, turnăm sosul și afinele în vasul cilindric al unui mixer vertical și le pasăm, apoi strecurăm compoziția pentru a păstra cojile – dacă rămân. Cât timp compoziția noastră este încă foarte caldă încorporăm gelatina și amestecăm rapid. Pentru mai multă siguranță putem topi gelatină la baine-marie și apoi o adăugăm siropului de afine.

 

Pasul 6

Păstrăm 1 lingură din siropul de afine pentru decor, iar restul îl amestecăm cu crema de mascarpone până obținem o cremă omogenă, de culoare mov. Tăiem blatul de tort în 3 părți. Păstrăm într-un bol și 2-3 linguri din crema obținută pentru decorul final.

Pasul 7

Punem partea de blat care iese mai groasă pe fundul tăvii în care a fost copt și îl acoperim cu un strat de cremă. Mutăm tava în congelator 3-4 minute, apoi punem încă un blat și crema și lăsăm tava în congelator alte 3-4 minute.

Tortul va sta în frigider 2-3 ore, apoi putem să finalizăm decorul. Dacă se întăresc prea tare crema și sosul de afine, le încălzim 15-20 secunde la microunde, apoi le putem folosi pentru a îmbrăca complet tortul și pentru a-l decora după propria imaginație.

Pofă bună!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

90 min.

Porții

6