Prăjitură Zi și noapte de post

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

8

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

  • 550g făină albă superioară Băneasa 000
  • 500ml apă minerală sau sifon (2 căni)
  • 250ml ulei (1 căni)
  • 200g zahăr (1 cană)
  • 1 lingură cu vârf cacao
  • 100g nuca măcinată
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță esență de rom sau zahăr cu aromă de rom

Mod de preparare

Zi și noapte este o altă prăjitură clasică, o rețetă a copilăriei. Sigur o veți găsi în caietele mamelor și bunicilor. Buni Sia o pregătea în special în perioada de post pentru că nu necesită mari pregătiri, avea mereu în cămară o sticlă de sifon gata să fie folosită și putea adăuga în rețetă orice avea la îndemână: magiun de prune sau gem între cele două straturi, miez de nucă deasupra sau în compoziție și aromele preferate: vanilie, migdale, coajă de lămâie sau de portocale etc.

Făina Băneasa 000 este nelipsită din cămara noastră, astfel că am folosit-o cu succes și în această rețetă. Este făina perfectă pentru deserturi, astfel că o puteți folosi la rețetele de cozonaci, cornulețe și prăjiturile voastre preferate. Și ce îmi place cel mai mult este faptul că o pot folosi și la rețete sărate, astfel că apelez la ea când vreau să fac sos bechamel sau sosuri de roșii pentru supe. Se comportă minunat de fiecare dată!

Pasul 1

Pornim cuptorul la 180°C și punem hârtie de copt într-o tavă de 20x30cm.

Într-un bol punem apă minerală, uleiul, zahărul, coaja de lămâie, esența de vanilie. Amestecăm foarte bine, până nu se mai simt granulele de zahăr. Adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt. Amestecăm până obținem un aluat omogen.

Pasul 2

Împărțim compoziția în 2 părți egale. În jumătate adăugăm esența de rom și cacaua, pe care o cernem ca să evităm formarea de cocoloașe. Amestecăm bine-bine!

În tava pregătită turnăm aluatul aluatul alb, nivelăm cu spatula într-un strat uniform.

Pasul 3

Deasupra turnăm aluatul cu cacao, în fir subțire, având grijă să acoperim întreaga suparafata a tăvii. Nivelăm ușor cu spatula. Punem pe deasupra nucă măcinată sau tăiată grosier. Dăm tava la cuptor 25-30 de minute sau până trece testul scobitorii. O scobitoare introdusă în mijlocul prăjiturii va ieși curată, fără urme de aluat necopt.

Nu-i așa că Prăjitura Zi și noapte de post se face foarte ușor? În plus, este una dintre cele mai pufoase prăjituri și vă garantez că nimeni nu va ghici că nu are ouă, unt sau lapte!

Alături de prietenii de la Băneasa vă dorim Poftă bună! și un post cu folos!

Tot ce trebuie să știi despre rețetă:

  • În locul esențelor de vanilie și rom puteți să folosiți esență de migdale, dacă aceasta vă place mai mult;
  • Pentru mai multă aromă se poate adăuga coajă de lămâie sau portocală;
  • Dacă nu aveți miez de nucă, puteți să îl înlocuiți cu migdale sau alune de pădure râșnite. O altă variantă este să nu adăugăm nucile înainte de coacere. Coacem prăjitura, apoi când e gata o ungem cu un strat generos de magiun sau gemul preferat. Abia apoi presărăm nucă măcinată;
  • Putem adăuga fructe în această prăjitură? De ce nu? Se potrivesc foarte bine fructele proaspete, dar și cele congelate dacă înainte de a le adaugă în aluat le trecem prin puțină făină;
  • Putem coace compoziția și într-o formă de chec, ajustând timpul de coacere. Știm că va fi gata când checul trece testul scobitorii.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

25 min.

Porții

10

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

8