Tăiței cu brânză ca în Ardeal

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

40 min.

Porții

4

Paste făinoase cu ouă All season Delizia

Ingrediente

Mod de preparare

Secretele rețetei de Tăiței cu brânză ca în Ardeal:

În Ardeal, la Cluj și în împrejurimi, tăiețeii cu brânză sunt nu doar o mâncare, ci o tradiție. Buni Sia, pe care o știți deja în cei 10 ani de blog și de la care am învățat secretele începutului în bucătărie, are 3 ingrediente de bază:

  1. TĂIEȚEII LAȚI sau “lastele” cum le spunem noi, sunt esențiali pentru adevărații Tăieței cu brânză a la Buni. Vă recomand cu mare drag tăiețeii lați cu ouă de la Băneasa. Au culoarea, aroma și textura tăiețeilor pe care îi făcea Buni în casă, când era încă în putere. Sunt tăieței cuiburi, pe care îi puteți fierbe așa, pentru tăieței mai lungi, sau îi puteți fărâma în mâini, pentru tăieței mai scurți.
  2. BRÂNZA DE BURDUF este esențială pentru rețeta noastră de azi. Buni v-ar spune că o puteți înlocui, da’ numa’ în caz de urgență, cu un caș de oaie sau o cremă Focșani. Dar, de câte ori aveți ocazia, folosiți o brânză de burduf adevărată, ușor sărată și poate un pic iute, cu o aromă puternică. O brânză care merge perfect cu următorul ingredient essential…
  3. SLĂNINĂ AFUMATĂ. Cineva a lăsat un comentariu în timpul live-ului în care mi-a spus “nu-i așa că viață fără slănină ar fi nefericită”? Așa e. Pentru noi, ardelenii, viața ar fi ciudată fără o slănină afumată bună, cu șoricul tare. o slănină pe care o prăjești până devine sticloasă. Slănina perfectă pentru crestat și prăjit la foc deschis, la iarbă verde. Asta e slănina perfectă pentru rețeta de tăieței cu brânză!

Pasul 1

Într-o oală încăpătoare punem la fiert 2 litri de apă. Când apa fierbe, adăugăm sare și punem tăiețeii la fiert. Fierbem tăiețeii 6 minute, după instrucțiunile de pe ambalaj.

Pasul 2

Într-o tigaie prăjim cubulețele de slănină, la foc mic, până slănina este sticloasă, rumenă și își lasă toată grăsime. Scurgem o parte din grăsimea lăsată de slănină.

Punem tăiețeii fierbinți, fără a-i scurge din apa în care au fiert.

Pasul 3

Punem și brânză de burduf și 2-3 linguri de smântână dulce. Amestecăm la foc mic, până brânza de burduf este topită.

La final, dacă vă lasă sufletul (și dacă sunteți ardeleni înțelegeți exact ce spun aici), puneți și un pic de zahăr tos peste tăiețeii fierbinți. Da, știu: ce are de-a face zahărul tos cu tăiețeii în care am pus slănină afumată și brânză de burduf? Cum ar zice Buni a mea dragă: numa încearcă, ș-apoi îi vedea tu cum îi!” 🙂

Să vă fie de cel mai bine și mă bucur din inimă că am putut să vă împărtășesc o rețetă atât de specială pentru mine, o bucată din sufletul meu!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

200 min.

Porții

5