Spaghetti cacio e pepe

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

De la primul ou în tigaie la rețete online de mare succes, autor de cărți și prezentator TV, Teo de la Teo`s Kitchen ne arată că pasiunea pentru arta culinară poate fi o șansă pentru oricine perseverează.

Rețetă

Gata în

20 min.

Porții

4

Paste All season Băneasa

Ingrediente

  • 300g spaghetti din grâu dur paste Băneasa
  • 2 litri apă
  • 1 linguriță sare de mare
  • 80g unt
  • 100g brânză Grana Padano proaspăt răzuită
  • 2 lingurițe piper proaspăt măcinat (negru sau mosaic, în funcție de gust)

Mod de preparare

Azi pregătim împreună una dintre rețetele de paste emblematice pentru bucătăria italiană – Spaghetti cacio e pepe! Este una dintre cele mai simple și totodată cunoscute și iubite rețete de paste!

Cacio e pepe înseamnă “brânză și piper”, deci ingredientele pe care le folosim sunt simple, de aceea trebuie să fie de foarte bună calitate. În mod clasic, pentru rețeta se folosesc spaghetti sau bucatini.

Eu adaug mereu și unt în sos, pentru paste extra cremoase!

E foarte important să fierbeți pastele cu 1-2 minute mai puțîn decât timpul indicat pe ambalaj, pentru că, după ce le scurgem de apă, vor mai stă puțîn pe foc pentru a face sosul și nu ne dorim paste prea fierte, care nu își păstrează formă.

La capitoul brânză, rețeta clasică cere Pecorino Româno. De ce? Pentru că legendă spune că Spaghetti cacio e pepe sunt originare de pe vremea Imperului Român, când păstorii le pregăteau în timpul transhumanței, cu brânză proaspătă de la oi, o brânză similară cu Pecorino. Însă eu folosesc mereu Grana Padano, pentru că se topește foarte bine și rezultă paște super cremoase.

La fel de essential este piperul proaspăt măcinat, de preferință în mojar sau râșniță. În niciun caz nu folosim piper gata măcinat. Piperul este un ingrediente cheie al rețetei, de aici și “pepe” din numele ei.

VEDETA REȚETEI

Eroina din bucătărie: Spaghetti grâu dur Băneasa 500g!

Pasul 1

Punem la fiert 2 litri de apă cu sare. E important  nu folosim foarte multă apă la această rețeta, pentru a avea o apă concentratăplină de amidon, pe care o folosim apoi la sos. Fierbem pastele foarte al dente, cu 1-2 minute mai puțîn decât timpul indicat pe ambalaj. Scurgem pasteleavând grijă  păstrăm 250-300ml din apă în care au fiert.

Pasul 2

Într-o tigaie încăpătoare topim untul. Adăugăm pastele și o cană din apă în care au fiert. Adăugăm brânză și piperul proaspăt măcinat. Amestecăm foarte bine, la foc mic, astfel încât brânză  se topească încet, luchidul  scadă și pastele  fie complet acoperite de un sos cremos. Durează cam 1-2 minute la foc mic.

Pasul 3

Servim Spaghetti cacio e pepe fierbinți, stropite cu puțîn ulei de măsline, extra brânză și extra piper.

Să va fie de cel mai bine!

Vezi Imagini cu Rețeta