Contact
- office@mpbaneasa.ro
- +40 21 232 2331
- Str. Răsăritului nr. 47, Buftea,România
ABONEAZĂ-TE
Intră în comunitatea Băneasa și rămâi la curent cele mai noi rețete și sfaturi ale specialiștilor noștri!
(tavă 22*33 cm)
Pentru uns tava:
Pentru topping:
Focaccia este o pâine italiană simplă, dar extrem de gustoasă, cu ulei de măsline și diverse toppinguri. Are crustă aurie crocantă și un miez moale, aerat, cu multe găuri de aer mici sau mari. Ce îmi place la această rețetă este faptul că deși nu necesită frământare, tehnici sau unelte speciale, iese extrem de pufoasă, cu alveole frumoase. Singură etapă grea este așteptarea. Așa că, cel mai bine ar fi să începi pregătirea seară și lași aluatul peste noapte în frigider.
Aluatul este mai umed decât al rețetelor obișnuite de aluat. Nu te speria dacă la început este foarte lipicios. Cu fiecare manevră de întindere și pliere, cunoscută sub numele de strech and fold, aluatul va deveni mai elastic și mai puțin lipicios.
Un amănunt important: acest aluat nu are zahăr sau alt îndulcitor pentru a ajuta aluatul să crească!
În timpul fermentațiilor, pe o perioada lungă de timp, enzimele din făină și drojdie vor descompune amidonul din făină în zaharuri simple.
Pentru ca să îți iasă perfect această focaccia pufoasă cu bule și rozmarin trebuie să folosești o făină de calitate. Eu am ales făină de grâu albă 650 de la Băneasa. Are un procent ridicat de gluten și este indicată pentru produse de patiserie și brutărie care trebuie rumenite. Cu această făină am făcut cele mai pufoase pâini de casă: pâine cu smântână și pâine cu cartofi în oală de fontă.
În ceea ce privește drojdia o prefer pe cea uscată pentru această rețeta.
În ceea ce privește toppingul poți fi artist și alege ce îți place, personalizând aluatul după gustul tău.
VEDETA REȚETEI
Într-un bol foarte mare am pus apă călduță. Am adăugat drojdia uscată și am amestecat până când s-a dizolvat. Am turnat făină și am amestecat cu o spatulă.
Înainte de omogenizarea completă am adăugat sarea și am turnat uleiul de măsline. Am amestecat cu o spatulă până când aluatul a devenit omogen. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să se odihnească 30 minute. După acest interval am descoperit bolul.
Mi-am umezit mâinile în apă, apoi am întins și pliat aluatul spre centru, de câteva ori, având grijă să nu rup aluatul. Am acoperit aluatul și am repetat operațiunea de întindere și pliere spre centrul vasului la intervale de 30 minute. Această manevră am făcut-o doar de 4 ori în următoarele etape. La ultima tură de strech and fold aluatul a devenit foarte elastic și s-au format bule în aluat.
L-am pus în frigider pentru 14 ore.
A doua zi am turnat puțîn ulei pe fundul tăvii. Cu mâinile umezite cu apă am mutat aluatul din bol în tavă și am afectuat încă o dată manevră de întindere-pliere spre mijloc.
Am lăsat aluatul 30 minute la temperatura camerei, apoi l-am întins băgând mâinile sub el la început.
L-am lăsat să dospească o oră în cuptor, la 30°C. După acest interval aluatul a crescut puțin și se văd deja bule de aer în el. L-am stropit cu puțin ulei de măsline, mi-am uns și eu degetele cu ulei, apoi am apăsat aluatul ușor. Am presărat sare de mare și am pus câteva fire de rozmarin.
Am copt focaccia în cuptorul preîncălzit la 230°C, fără ventilație, cu coacere de sus și jos, timp de 25minute pe nivelul doi.
Când a fost gata, am lăsat-o să se răcească, apoi am feliat-o.
Crusta a ieșit crocantă iar miezul moale și foarte pufos. Oricine poate face focaccia foarte pufoasă numită “focaccia o mie de bule” dacă respectă etapele din rețetă și lasă aluatul peste noapte în frigider.
Poftă bună!
Intră în comunitatea Băneasa și rămâi la curent cele mai noi rețete și sfaturi ale specialiștilor noștri!
Acest site web folosește cookie-uri astfel încât să vă putem oferi cea mai bună experiență de utilizator posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul dvs. și îndeplinesc funcții precum recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și utile.
Cookie-ul strict necesar ar trebui să fie activat în orice moment, astfel încât să putem salva preferințele dumneavoastră pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivați acest cookie, nu vă vom putea salva preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitați acest site web va trebui să activați sau să dezactivați din nou cookie-urile.
Acest site web folosește Google Analytics pentru a colecta informații anonime, cum ar fi numărul de vizitatori ai site-ului și cele mai populare pagini.
Păstrarea acestui cookie activat ne ajută să ne îmbunătățim site-ul web.
Vă rugăm să activați mai întâi modulele cookie strict necesare, astfel încât să vă putem salva preferințele!
Acest site web folosește următoarele cookie-uri suplimentare:
Vă rugăm să activați mai întâi modulele cookie strict necesare, astfel încât să vă putem salva preferințele!