Prăjitură Lamington

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

8

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

Pentru blat:
(tavă 22*28 cm )
250g făină 000 de la Băneasa
5g praf de copt
200g unt moale
4 ouă de mărime medie
1g de sare
200g zahăr tos

230ml lapte
20g fulgi de nucă de cocos
1 linguriță pastă de vanilie

Pentru glazură:
250g ciocolată 50% cacao
180ml lapte
100g zahăr pudră
150g unt

Pentru decor:
200g fulgi nucă de cocos

Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Prăjitura Lamington, cunoscută ca prăjitură tăvălită prin ciocolată și nuca de cocos, este delicioasă și se face ușor. Rețeta aparține bucătăriei australiene, aceasta luând numele lordului Lamington, guvernator al statului Queensland între 1896 și 1901.

Bucătarul lordului trebuia să pregătească rapid un desert pentru musafiri. Avea în bucătărie un pandișpan cu vanilie, bucăți de ciocolată și nuca de cocos. I-a venit ideea de a porționa pandispanul în cuburi, pe care le-a glazurat cu ciocolată și le-a îmbrăcat apoi cu nuca de cocos.

A fost un mare succes, așa că s-a cerut și alte evenimente, devenind în scurt timp celebră.

Alte rețete din bucătăria australiană:
1. Pavlova
2. Ruladă Pavlova
3. Biscuiți Anzac
4. Cruffin

Las mai jos câteva sfaturi pentru ca prăjitura Lamington să iasă perfect de fiecare dată:

1. Am folosit făină 000 de la Băneasa, făina mea preferată. Este singurul secret al prăjiturilor care îmi ies perfect de fiecare dată.

2. Pentru ca blatul să iasă foarte pufos, am cernut făina.

3. Albușurile bătute spumă tare sunt de mare ajutor pentru a obține un blat pufos.

4. Există rețete ce folosesc bicarbonat. Te sfătuiesc să nu îl folosești pentru că va avea un miros înțepător.

5. Poți păstra prăjitura până la 5 zile într-o cutie închisă etanș.

Pasul 1

Primul pas în pregătirea prăjiturii este ralizarea blatului.

Iată cum se face blatul pentru prăjitură Lamington:

Am separat albușurile de gălbenușuri, apoi am preiuncalzit cuptorul la 180°C. Într-un bol mare am mixat untul cu 170g zahăr în jur de 5 minute.

Am încoroprat gălbenușurile unul câte unul, adăugându-l pe următorul doar după ce primul a fost încorporat complet.

Pasul 2

Am adăugat pastă de vanilie, apoi 200ml lapte în fir subțire. Am hidratat 20g fulgi de nucă de cocos cu 30ml lapte, apoi le-am pus în compoziția de unt.

Am mixat albușurile cu sare și 30g de zahăr până am obținut o spumă foarte tare, apoi am încorporat-o în trei etape, amestecând ușor, de jos în sus.

Pasul 3

Pentru ultima etapă de realizare a blatului, am adăugat făina și praful de copt și am amestecat ușor, cu spatula, astfel încât blatul să rămână aerat.

Am turnat blatul în tavă tapetată cu hârtie de copt și l-am copt timp de 20 minute sau până trece testul cu scobitoarea.

Când a fost gata l-am lăsat să se răcească pe un grătar.

Pasul 4

Pregătire glazură de ciocolată:

În acest timp am pregătit glazura. Am pus într-o oală ciocolata, laptele, zahărul pudră și untul.

Le-am lăsat pe foc până când s-au topit cicolata și untul. Am amestecat bine și am lăsat compoziția să se tempereze.

Pasul 5

Am tăiat marginile blatului, apoi l-am porționat în cuburi de 3*4 cm.

Am înfipt un cub într-un băț de frigăruie, l-am scufundat în glazură, apoi l-am tăvălit prin fulgi de nucă de cocos.

Cuburile de prăjitură tăvălită vor sta pe un grătar până se va întări glazura.

Pasul 6

Eu nu am avut răbdare și am tăiat două cuburi ca să vă arăt cât de moale și pufos este blatul.

Prăjitura Lamington poate fi păstrată într-o cutie închisă etanș până la 5 zile.

Să aveți poftă bună!

Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

cozonac-cruffin-PB
Rețetă

Gata în

360 min.

Porții

10