Prăjitură cu mac și cremă de vanilie

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

4

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

Pentru foile cu mac:

  • 6 albușuri de la 6 ouă mari
  • 100g zahăr tos
  • 100g mac
  • 80g făina care crește singură Băneasa
  • 1 praf sare

 

Pentru foaia de bezea:

  • 3 albușuri
  • 50g zahăr tos
  • 50g făina care crește singură Băneasa
  • 30ml ulei de floarea soarelui (2 linguri)
  • un praf sare
  • ½ linguriță extract de vanilie

 

Pentru cremă:

  • 9 gălbenușuri
  • 100g zahăr tos
  • 500ml lapte
  • 1 plic budincă de vanilie
  • 250g unt (minim 80% grăsime)
  • 1 lingură extract de vanilie (miezul de la o1 păstaie de vanilie)
  • 4 linguri ncă de cocoș pentru decor

Mod de preparare

Prăjitura cu mac și cremă de vanilie vine azi spre voi, direct din caietul magic moștenit de la mama mea, actuala Buni Luci! Are două foi pline ochi de mac, o cremă fină de vanilie și la mijloc, o foaie albă de bezea.

Este o prăjitură fină, ușoară, pufoasă și mai ales foarte răcoroasă, de aceea este perfectă pentru mesele copiase de Sărbători.

Din cantitățile din rețetă iese o prăjitură mare, suficientă pentru a fi împărțită cu cei dragi! Nouă ne place extrem de mult și, desigur, în amintirea copilăriei, când mama ne făcea această prăjitură cu mac și cremă de vanilie, a trebuit să duc câteva bucăți la mama, la Buni și la fratele meu.

Ce drăguț mi se pare să împărțim prăjiturile de Crăciun!

Eu am folosit Făina care crește singură de la Băneasa. Este ideală pentru rețeta de prăjitură cu mac și cremă de vanilie, pentru că deja conține praf de copt și, deși în această rețetă nu este trecut praful de copt, ci ne bazăm pe bezea, el ajută extraordinar de mult aceste foi pufoase!

Vă recomand Făina care crește singură de la Băneasa pentru checuri, brioșe, muffins și în general, o puteți folosi în orice rețetă de patiserie care cere praf de copt.

Pasul 1

Încingem cuptorul la 200°C. Tapetam cu unt și foaie de copt sau spray non-stick o tavă de 25x35cm.

Cum pregătim foile cu mac?

Batem albușurile spumă cu un praf de sare, până se formează o bezea fină. Adăugăm treptat zahărul tos și continuăm să batem albușurile, până avem o bezea tare, lucioasă. Adăugăm făina și macul. Încorporăm cu o spatulă, cu mișcări de împăturire. Turnăm ½ din compoziție în tavă, coacem 10 minute. Scoatem din cuptor, lăsăm să se răcorească puțin, o scoatem din tavă și coacem a doua foaie.

Pasul 2

Cum pregătim foaia de bezea?

Amestecăm albușurile cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul tos treptat, amestecând, până avem o bezea tare și lucioasă.  Adăugăm vanilia și uleiul, apoi cernem făina. Amestecăm cu o spatulă. Coacem foaia de bezea în aceeași tavă și temperatură, precum foile cu mac.

Pasul 3

Cum pregătim crema de vanilie?

Amestecăm gălbenușurile, zahărul, vanilia, până avem o spumă, în care granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm praful de budincă și laptele, amestecăm. Punem la fiert într-o cratiță cu fund dublu, la foc foarte mic. Amestecăm încontinuu cu telul, până avem o budincă vârtoasă.

Mutăm într-un bol curat, acoperim cu folie alimentară, care trebuie să atingă crema, astfel nu face crustă. Lăsăm să se răcească foarte, foarte bine. Spumăm untul cu mixerul, adăugăm câte o lingură din budinca rece, până avem o cremă omogenă.

Pasul 4

Cum asamblăm prăjitura?

Așezăm în tavă sau pe platou prima foaie de mac, apoi 1/3 din cremă, foaia de bezea, 1/3 din cremă, a doua foaie cu mac și ultimul strat de cremă. Decorăm cu fulgi de nucă de cocos.

Ideal este să lăsăm prăjitura cu mac și cremă de vanilie la rece, cel puțin 3-4 ore înainte de feliere. Cel mai ușor este să o feliem cu un cuțit pe care îl trecem prin apă caldă.

Sper ca rețeta de ”Prăjitură cu mac și cremă de vanilie” să fie pe gustul vostru și, alături de Băneasa, vă dorim Sărbători frumoase alături de cei dragi!

Să vă fie de cel mai bine!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

40 min.

Porții

10