Prăjitură răsturnată cu mere

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

8

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

(pentru o formă cu diametrul de 26cm)

  • 1,2kg mere
  • 120g zahăr
  • 20g unt

Pentru blat:

  • 6 ouă
  • 200g zahăr
  • 220g făină
  • 100ml ulei
  • 5g praf de copt
  • 1 linguriță extract de vanilie

Pentru decor:

  • 200ml smântână pentru frișcă 30% grăsime
  • 20g zahăr pudra
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Prăjitură răsturnată cu mere, rețeta simplă și delicioasă. Felii de mere înmuiate de zahăr și unt coapte cu un blat simplu cu aromă de vanilie se transformă în cel mai iubit desert de toamnă. În funcție de gusturi prăjitură răsturnată cu mere poate fi aromată și cu scorțișoară sau rom. Dacă feliile de mere rămân frumoase, aranajate așa cum îți dorești, nu vei avea nevoie de un decor special.

Mie îmi place rece, cu un moț de frișcă, dar puteți să o mâncați și călduță cu un bol de înghețată alături. Dacă o îmbraci complet în frișcă, vei avea un tort simplu cu mere.

Pasul 1

Pregătire mere

Am curățat merele de coajă. Dacă nu aveți un feliator de mere puteți scoate căsuța de semințe cu un astfel de instrument. Cu feliatorul obțineți felii de aceeași dimensiune și eliminați și căsuța semințelor în același timp. Merele verzi oxidează mai greu, dar dacă folosiți alt soi puneți merele în apă cu câteva picături de lămâie. Înainte de folosire le scoateți din apă și le uscați prin tamponare cu un prosop de bucătărie.

Pasul 2

Coacere mere

Am uns o formă termorezistentă cu unt. Nu folosiți forme cu inel detașabil căci siropul lăsat se va scurge. Am presărat puțin mai mult de jumătate din cantitatea de zahăr și am aranjat feliile de mere în două straturi. După coacere își micșorează volumul și nu vreau să ajungă aluatul la bază.

Am presărat restul de zahăr peste mere, apoi le-am pus să se coacă timp de 40 de minute în cuptorul preîncălzit la 180°C. Când merele aproape s-au copt am trecut la pregătirea blatului.

Pasul 3

Pregătire blat

Am cernut făina. Blatul meu a ieșit moale și pufos pentru că am folosit făină de grâu superioară 000 de la Băneasa. Doar cu această prăjiturile mele ies așa cum îmi doresc.

Am separat albușurile de gălbenușuri. Albușurile le-am pus într-un bol mare și adânc și le-am mixat pentru început cu puțînă sare.

Am adăugat zahărul în câteva tranșe și am continuat să amestec până am obținut o spumă tare că pentru bezea. Am mixat gălbenușurile cu uleiul turnat în fir subțire și extractul de vanilie, apoi l-am pus peste spuma de albușuri și am mixat puțin.

Făina și praful de copt le-am încorporat amestecând ușor, de jos în sus, cu o spatulă. În acest mod compoziția rămâne aerată, iar blatul după coacere va fi pufos.

Pasul 4

Coacere

Am uns marginile vasului cu unt pentru ca blatul să se desprindă ușor după coacere. Am turnat aluatul și am copt prăjitura în jur de 30 minute. În funcție de puterea cuptorului timpul de coacere poate fi diferit.

Veți ști că este gata când trece testul cu scobitoarea. Am lăsat-o în jur de 10 minute în formă, am verificat dacă marginile sunt desprinse de pereții vasului, apoi am răsturnat prăjitura pe un grătar, am îndepărat vasul și am lăsat-o să se răcească complet.

Pasul 5

Servire

A ieșit frumoasă și delicioasă, cu blat moale și pufos. Este preferata noastră pentru mesele în familie, dar și când așteptăm musafiri. Am pus puțină frișcă pe post de decor, dar dacă o acoperiți cu frișcă se poate transforma în tort.

Poftă bună!

Vezi rețeta Video

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

6