Contact
- office@mpbaneasa.ro
- +40 21 232 2331
- Str. Răsăritului nr. 47, Buftea,România
(Formă cu diametrul de 25 cm)
Pentru aluat fraged:
Pentru umplutură:
Pentru crumble:
Prăjitura cu aluat fraged, afine și crumble este delicioasă și îndrăgită de toată familia, de la mic la mare. Se pregătește rapid și ușor cu ingrediente elementare în combinații surprinzătoare.
Poți să pregătești rețeta de prăjitură cu aluat fraged, afine și crumble vara, când sunt în sezon, dar și iarna căci se găsesc în supermarket tot timpul anului. Poate părea un desert complicat, dar te asigur că se face foarte ușor.
Pentru a realiza aceasta prăjitură cu aluat fraged, afine și crumble, ai nevoie de ingrediente simple, pe care este posibil să le ai deja în casa:
1. Oua proaspete. Dacă ai cum să cumperi ouă de țară, nu ezita să le folosești, pentru că aduc o culoare mai frumoasa aluatului, dar și pentru că sunt mai gustoase.
2. Zahăr. Prefer zahărul tos alb, pentru că nu vreau ca prăjitura mea să își schimbe culoarea. Nu pune mai mult decât am indicat, căci nu vrei o prăjitură foarte dulce!
3. Unt cu grăsime 80%.
4. Afine proaspete. Îmi plac cele de cultură pentru că sunt mai mari și mai dulci. Dacă folosești afine de pădure, ai nevoie de 30g zahăr în plus.
5. Făină. Eu folosesc făina superioară 000 de la Paste Băneasa de peste 10 ani, căci deserturile mele ies exact așa cum îmi doresc cu aceasta.
Am cernut făina. Pentru a pregăti aluatul fraged, am pus în vasul unui mixer făină, sare, praful de copt. Am adăugat untul tăiat în cuburi, zahărul, smântâna fermentată, 2 gălbenușuri și extractul de vanilie. Am mixat în jur de un minut, până s-a omogenizat compoziția. Am frământat aluatul cu mâna, fară să insist foarte mult. Am oprit 70g din aluat și l-am pus în frigider. Restul l-am pus în tava cu pereți detașabili și l-am întins uniform.
Într-o oală mică, am pus afinele cu zahăr și coaja rasă de lămâie. Am lășat focul pe mediu și am amestecat din când în când. Când acestea au lăsat o cantitate destul de mare de lichid, am oprit focul și am adăugat amidonul în ploaie și am amestecat rapid pentru ca acesta să nu facă cocoloașe.
Am repornit plita la o intensitate medie și am lăsat pe foc doar până când siropul s-a îngroșat, timp în care am amestecat continuu. Am lăsat apoi să răcească complet.
În acest timp, am pregătit crumble, amestecând între degete aluatul păstrat cu făină și fulgi de ovăz. Am obținut la final firimituri de aluat.
Când afinele s-au răcit, le-am pus peste aluatul din formă. Peste acestea, am presărat crumble cât mai uniform. Am copt prăjitura timp de 40 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C. Când a fost gata, am lașat-o să se răcească în formă timp de 30 minute, apoi am mutat-o ușor pe un grătar. Când s-a răcit, am feliat-o.
Pe cât de simplă și ușor de făcut este aceasta prăjitură, pe atât de savuroasă o vei găsi.
Poftă bună!