Contact
- office@mpbaneasa.ro
- +40 21 232 2331
- Str. Răsăritului nr. 47, Buftea,România
Regele deserturilor de pe masa de Paște și Crăciun este fără discuție: cozonacul. Însă, în zilele noastre, multe persoane însă nu mai au timp să gătească în tihnă, de aceea apelează la rețete rapide. Dacă ai căutat pe google cozonac fără frământare și ai ajuns aici, ne bucurăm. Ți-am pregătit o rețetă de cozonac fără frământare foarte ușor de preparat.
Vei regăsi mai jos ingredientele de care ai nevoie pentru rețeta de cozonac fără frământare și modul în care o poți prepara. Vei vedea că este o rețetă atât de simplă și cu un rezultat final impresionant: un cozonac perfect crescut, pufos, care îi va convinge pe toți că sunteți adevărați maeștri în bucătărie.
Cernem făina într-un vas încăpător și facem o groapă mică în mijloc. În laptele călduț, punem zahărul și drojdia, amestecăm bine și lăsăm să se activeze timp de 10 minute.
Separat, într-un alt bol, amestecăm cu mixerul ouăle, sarea și zeama de lămâie, până devin spumă. Acest pas din rețeta de cozonac fără frământare ne ajută să înglobăm și mai mult aer în compoziție. Peste ouă punem untul topit și răcit și amestecăm bine cu mixerul.
După cele 10 minute de odihnă, turnăm și amestecul de lapte, zahăr și drojdie peste ouă și amestecăm bine cu mixerul (sau cu telul).
La final, amestecăm coaja de lămâie, coaja de portocală și vanilia. Turnăm compoziția obținută în mijlocul făinii și amestecăm bine cu lingura de lemn sau cu o spatulă. Se amestecă bine până obținem un aluat omogen.
Vasul în care am pus aluatul de cozonac fără frământare se acoperă cu folie alimentară și îl punem în cuptorul închis, cu lumina aprinsă. Putem încălzi înainte puțin cuptorul pentru a crea ambientul perfect pentru creștere.
Lăsăm aluatul la dospit 4 ore sau până își dublează/triplează volumul. Dacă vrei ca aluatul să fie aerat și ai timp la dispoziție, lasă aluatul să dospească la frigider peste noapte.
Împarte aluatul în 2 părți egale și ulterior în alte două părți, astfel încât să obții patru bucăți identice. Întinde 2 foi de 20×30 cm, pe planșeta ușor tapetată cu făină.
Punem jumătate din cantitatea de rahat, având grijă să lași o margine de 2-3 cm, pe care o ungi bine cu ou, astfel încât să sigilezi ruloul de cozonac. Procedează la fel și cu restul aluatului, astfel încât să ai două role de aluat, pe care le împletești ușor.
Așează cozonacii fără frământare în tavele bine unse și tapetate cu hârtie de copt și lăsă-i din nou să dospească 2 ore în cuptorul închis, cu becul aprins.
Când aluatul cozonacului a depășit cu două degete forma în care este pus, pornește cuptorul la 190°. Nu uita să ungi cozonacul cu ou bătut, apoi să îl pudrezi cu zahăr. Coace cozonacul 20-25 minute, după care îl scoți din forma lui și îl mai lași la copt direct pe grătar alte 10 minute.