Cozonac fără frământare

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

De la primul ou în tigaie la rețete online de mare succes, autor de cărți și prezentator TV, Teo de la Teo`s Kitchen ne arată că pasiunea pentru arta culinară poate fi o șansă pentru oricine perseverează.

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 450g făină superioară Băneasa pentru cozonac
  • 7g drojdie proaspătă
  • 180ml lapte călduț
  • 50g unt topit și răcit
  • 100g zahăr
  • o linguriță sare
  • 2 ouă mari (3 dacă sunt mai mici)
  • zeamă de la o jumătate de lămâie
  • coajă de la o lămâie
  • coajă de la o portocală
  • miezul de la o păstaie de vanilie
  • 600g rahat pentru umplutură
  • un ou bătut pentru garnisit
  • cozonac fără frământare

Mod de preparare

Făina pentru cozonac are un conținut mare de gluten, și datorită acestui fapt se obține un aluat fin, foarte elastic, care nu se lipește și care înglobează foarte mult aer,

Hai să vedem împreună de ce ingrediente avem nevoie pentru rețeta de cozonac fără frământare, o rețetă atât de simplă și cu un rezultat final atât de impresionant – un cozonac perfect crescut, foarte pufos, care îi va convinge pe toți că sunteți niște gospo-dive de excepție!

Pasul 1

Cernem făina într-un vas încăpător și facem o gropiță in mijloc. În laptele călduț, punem zahărul și drojdia, amestecăm bine și lăsăm să se odihnească 10 minute.

Pasul 2

Separat, într-un alt bol, amestecăm cu mixerul ouăle, sarea și zeama de lămâie, până sunt spumoase.

Acest pas ne ajută să înglobăm și mai mult aer în compoziție.

Peste ouă punem untul topit și răcit și amestecăm bine cu mixerul.

După cele 10 minute de odihnă, turnăm și amestecul de lapte, zahăr și drojdie peste ouă și amestecăm bine cu mixerul (sau cu telul).

Pasul 3

La final amestecăm coaja de lămâie, coaja de portocală și vanilia. Turnăm amestecul obținut în mijlocul făinii și amestecăm bine cu lingura de lemn sau cu o spatulă.

Amestecăm până avem un aluat omogen.

Pasul 4

Acoperim vasul bine-bine cu folie de plastic și îl punem în cuptorul închis, cu lumina aprinsă. Lăsăm aluatul la dospit 4 ore sau până își dublează/triplează volumul. Dacă doriți, coaceți cozonacul imediat, dacă aveți timpul necesar, lăsați-l la dospit alte 12 ore (peste noapte) la frigider.

Pasul 5

Împărțim aluatul în 2 părți egale și întindem 2 foi de 20×30 cm, pe planșeta ușor tapetată cu făină.

Punem jumătate din cantitatea de rahat, având grijă să lăsăm o margine de 2-3 cm, pe care o ungem bine cu ou, astfel încât să sigilăm ruloul de cozonac.

Procedăm la fel și cu restul aluatului, astfel încât să avem două role de aluat, pe care le împletim ușor.

Pasul 6

Așezăm cozonacul în tava bine unsă și tapetată cu hârtie de copt și îl lăsăm din nou să dospească 2 ore în cuptorul închis, cu becul aprins.

Pasul 7

Când cozonacul depășește de 2 degete forma, este momentul să încingem cuptorul la 190° și să ungem cozonacul cu ou bătut, apoi să îl pudrăm cu zahăr. Coacem cozonacul 20-25 minute, după care îl scoatem din formă și îl coacem direct pe grătar alte 10 minute.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

cozonac-clasic-4
Rețetă

Gata în

240 min.

Porții

12

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

25