Cozonac fără frământare

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 450g făină superioară Băneasa pentru cozonac
  • 7g drojdie proaspătă
  • 180ml lapte călduț
  • 50g unt topit și răcit
  • 100g zahăr
  • o linguriță sare
  • 2 ouă mari (3 dacă sunt mai mici)
  • zeamă de la o jumătate de lămâie
  • coajă de la o lămâie
  • coajă de la o portocală
  • miezul de la o păstaie de vanilie
  • 600g rahat pentru umplutură
  • un ou bătut pentru garnisit
  • cozonac fără frământare

Mod de preparare

Făina pentru cozonac are un conținut mare de gluten, și datorită acestui fapt se obține un aluat fin, foarte elastic, care nu se lipește și care înglobează foarte mult aer,

Hai să vedem împreună de ce ingrediente avem nevoie pentru rețeta de cozonac fără frământare, o rețetă atât de simplă și cu un rezultat final atât de impresionant – un cozonac perfect crescut, foarte pufos, care îi va convinge pe toți că sunteți niște gospo-dive de excepție!

Pasul 1

Cernem făina într-un vas încăpător și facem o groapă mică în mijloc. În laptele călduț, punem zahărul și drojdia, amestecăm bine și lăsăm să se activeze timp de 10 minute.

Pasul 2

Separat, într-un alt bol, amestecăm cu mixerul ouăle, sarea și zeama de lămâie, până devin spumă. Acest pas din rețeta de cozonac fără frământare ne ajută să înglobăm și mai mult aer în compoziție. Peste ouă punem untul topit și răcit și amestecăm bine cu mixerul.

După cele 10 minute de odihnă, turnăm și amestecul de lapte, zahăr și drojdie peste ouă și amestecăm bine cu mixerul (sau cu telul).

Pasul 3

La final, amestecăm coaja de lămâie, coaja de portocală și vanilia. Turnăm compoziția obținută în mijlocul făinii și amestecăm bine cu lingura de lemn sau cu o spatulă. Se amestecă bine până obținem un aluat omogen.

Pasul 4

Vasul în care am pus aluatul de cozonac fără frământare se acoperă cu folie alimentară și îl punem în cuptorul închis, cu lumina aprinsă. Putem încălzi înainte puțin cuptorul pentru a crea ambientul perfect pentru creștere.

Lăsăm aluatul la dospit 4 ore sau până își dublează/triplează volumul. Dacă vrei ca aluatul să fie aerat și ai timp la dispoziție, lasă aluatul să dospească la frigider peste noapte.

Pasul 5

Împarte aluatul în 2 părți egale și ulterior în alte două părți, astfel încât să obții patru bucăți identice. Întinde 2 foi de 20×30 cm, pe planșeta ușor tapetată cu făină.

Punem jumătate din cantitatea de rahat, având grijă să lași o margine de 2-3 cm, pe care o ungi bine cu ou, astfel încât să sigilezi ruloul de cozonac. Procedează la fel și cu restul aluatului, astfel încât să ai două role de aluat, pe care le împletești ușor.

Pasul 6

Așază cozonacii fără frământare în tavele bine unse și tapetate cu hârtie de copt și lăsă-i din nou să dospească 2 ore în cuptorul închis, cu becul aprins.

Pasul 7

Când aluatul cozonacului a depășit cu două degete forma în care este pus, pornește cuptorul la 190°. Nu uita să ungi cozonacul cu ou bătut, apoi să îl pudrezi cu zahăr. Coace cozonacul 20-25 minute, după care îl scoți din forma lui și îl mai lași la copt direct pe grătar alte 10 minute.

SECRETE DESPRE CUM SĂ OBȚII UN COZONAC PERFECT FĂRĂ FRĂMÂNTARE

  • Făina pentru cozonac Băneasa are un conținut mare de gluten, și datorită acestui fapt se obține un aluat fin, foarte elastic, care nu se lipește și care înglobează foarte mult aer.
  • Ingredientele pentru rețeta de cozonac fără frământare se lasă în bucătăria încălzită cu o seară înainte.
  • Pentru că acest tip de cozonac nu se frământă este foarte important să-l lași să stea la rece măcar 12 ore.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

prajitura-rapida-cu-gris-9
Rețetă

Gata în

50 min.

Porții

12

Rețetă

Gata în

20 min.

Porții

10