Coroniță de turtă dulce

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

90 min.

Porții

6

Făină de grâu Crăciun Delizia

Ingrediente

  • 100g unt moale
  • 2 oua + 2 gălbenușuri
  • 1 vârf cuțit sare
  • 100g zahar tos
  • 15g condimente pentru turtă dulce (amestec de pudră scorțișoară, coajă uscată de portocale, anason, coriandru, enibahar, anason stelat, nucșoară și
  • cuișoare)
  • 200 g miere de albine
  • 550-600g făină albă superioară 000 Delizia
  • 5g praf de copt

 

Pentru glazură:

  • 1 albuș de ou la temperatura camerei
  • 220g zahăr
  • câtteva picăaturi suc lămâie (3-4)
  • colorant alimentar – opțional

Mod de preparare

Nu știu copil să nu se bucure de turta dulce cu miere de albine. Unii din noi o adorăm și acum, adulți fiind, așa că am ales să pregătesc o coroniță din turtă dulce pentru ca masaă de Crăciun să fie mai frumoasă. Modelele ce vor decora coronița noastră pot fi diverse: steluțe, inimioare sau fulgi de zăpadă, însă putem pune orice le place copiilor: brăduți, îngerași, ciupercuțe și multe alte modele. În centrul corniței putem pune aranja alți biscuiți sau fursecuri, felii de cozonac sau prăjituri. Important este caă aceasta să fie vedeta mesei de sărbătoare.

Rețeta pe care v-o propun azi este una din cele mai ușoare de pregătit, este delicioasă și pufoasă. Mai am o rețetă de turtă dulce, la fel de bună ca și aceasta, însă aceasta are nevoie de un timp mare de stat la rece. Aluatul pentru această coronița de turtă dulce nu are nevoie de mult timp pentru a fi prelucrat, întins și decupat.

Pentru coronița de turtă dulce am ales să folosesc un tip de făină special: Delizia. Am testat-o deja în vară, pregătind un tort cu cremă de afine și mascarpone și am fost foarte încântată de rezultat. Cred că cel mai bine este să gătești cu ingrediente de calitate, în care ai încredere, iar Delizia mi-a câștigat-o, căci o cumpăr adesea pentru prăjituri.

Revenind la Coronița din turtă dulce, aș vrea să vă spun că ideea am preluat-o de la un târg de Crăciun, unde era făcută în miniatură ca un cerculeț cu alte cateve biluțe lipite de el. Arată de parcă cineva lipise ghemotoace mici și simpatice, colorate în alb și roșu. Mi-a plăcut ideea, însă eu îmi doream ceva mai mare, mai spectaculos, fapt pentru care am ales că prezentarea coronitei mele să fie specială, apropitata și de ceea ce le place alor mei.

Și pentru că nu avem încă zăpadă, cu dor de omul de zăpadă și de scrâșnitul zăpezii sub talpa piciorului, coronița mea are ca tematică zăpada, fulgii de zăpadă.
Vă invit să o pregătiți și voi, sigur veți fi încântați atât de faptul că se pregătește ușor, cât și de faptul că este gustoasă și rămâne proaspătă (dacă este păstrată în cutie ce se închide etanș) câteva zile.

Pasul 1

Amestecăm într-un bol ouăle cu puțină sare, zahăr și meier de albine. Topim untul pe jumătate și îl turnam peste ouă, apoi amestecăm bine.

Pasul 2

Încorporăm alternativ făina amestecată cu praful de copt și condimentele pentru turtă dulce.

Amestecăm până se omogenizează, apoi punem aluatul la rece o oră.

Pasul 3

Pregătim ingredientele la îndemână.

După acest interval, luăm ceva mai mult de jumătate din aluat (cam 60%) și îl punem între două forme tapetate cu ulei și făină, astfel încât să realizăm forma coronitei. Întindem restul de aluat și decupăm forme de steluțe, inimioare sau fulgi de zăpadă.

Pasul 4

Coacem separat fiecare tavă (cea cu coronița și cea cu forme), în cuptorul preîncălzit la 180° timp de 12-15 minute pentru coroniță și în jur de 10 minute pentru modele.

Pasul 5

Le lăsăm să se răcească pe un grătar, timp în care pregătim royal icing. Punem glazură de zahăr într-un posh de hârtie și decorăm modelele de turtă dulce, apoi le lipim pe coroniță, folosind aceeași glazură.

Sper că vă place și o veți încerca și voi. Ar sta frumos pe masa de Crăciun, nu-i așa?

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

frigarui-cu-mozzarella-pane-1
Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

14

Rețetă

Gata în

240 min.

Porții

12