Prăjitură Boema

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

9

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

 

  • 100g Făină albă superioară 000 Băneasa
  • 4 ouă
  • 250g zahăr
  • 30ml ulei
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță praf de copt
  • 20g cacao
  • 250ml apă
  • 1 lingură esență de rom
  • coaja rasă de la o jumătate de lămâie
  • coaja rasă de la o jumătate de portocală
  • 200g ciocolată neagră
  • 200ml smântână pentru frișcă
  • 1 lingură de miere
  • 300g mascarpone
  • 4-5 linguri cremă de ciocolată sau alune
  • 300ml frișcă
  • fructe roșii – cireașă confiată, zmeură, căpșune sau alte fructe

Mod de preparare

Dacă vrei să pregătești o prăjitură specială pentru masa de Paște, atunci Prăjitura Boema este alegerea perfectă! Deși, la prima vedere, pare o prăjitură sofisticată și dificil de realizat, rețeta noastră este surprinzător de simplă și accesibilă.

Inspirată din rețetele clasice de cofetărie, această prăjitură îmbină un blat pufos de pandișpan cu cacao, bine însiropat, pentru o textură moale și aromată, cu o glazură fină de ganache de ciocolată și o cremă catifelată de ciocolată. Totul este desăvârșit de un generos moț de frișcă, care aduce un plus de prospețime și eleganță. Iar pentru un efect vizual spectaculos, poți adăuga deasupra și „cireașa de pe tort” – fie o cireșă confiată, fie un fruct proaspăt precum zmeura sau căpșuna.

Prăjitura Boema este dovada că deserturile rafinate pot fi, de asemenea, ușor de pregătit. Este ideală pentru ocazii festive, dar la fel de potrivită și pentru momentele în care vrei să-ți răsfeți familia cu ceva cu adevărat bun. Încearc-o și te vei convinge!

Pasul 1

Separă ouăle, apoi, într-un bol, bate albușurile cu zahărul până se formează o bezea lucioasă. Adaugă vanilia și amestecă până când obții o bezea tare, în care granulele de zahăr nu se mai simt și care nu cade când întorci vasul. Separat, amestecă gălbenușurile cu uleiul, apoi adaugă-le peste albușuri și amestecă ușor.

 

 

 

Pasul 2

Într-un alt vas, amestecă făina, cacaua și praful de copt. Pune compoziția rezultată peste bezea și încorporeaz-o cu ajutorul unei spatule.

Pregătește o tavă de 20x20cm, unsă cu spray non-stick sau tapetată cu hârtie de copt. Încinge cuptorul la 160°C cu ventilație, apoi toarnă compoziția în tavă, niveleaz-o cu spatula și las-o la copt timp de 20 de minute.

După coacere, lasă blatul să se răcorească, apoi mută-l pe un grătar pentru a se răci complet. După răcire, taie blatul în 9 cuburi egale.

Pasul 3

Amestecă într-un vas 250ml de apă, 150g de zahăr, esența de rom și coaja rasă de lămâie și portocală, apoi fierbe-le până când obții un sirop în care zahărul este complet topit. Trebuie să treci siropul prin sită și să-l lași să se răcească foarte bine.

Pasul 4

Într-un vas, pune ciocolata neagră, ruptă în bucățele, apoi toarnă deasupra smântâna pentru frișcă și mierea. Lasă compoziția la foc mic, până când ciocolata este topită complet și glazura este lucioasă. Lasă compoziția de ganache să se răcească până când este gata crema.

Pasul 5

Pentru cremă, amestecă mascarpone și crema de ciocolată, până când obții un amestec omogen.

 

Pasul 6

Când ești gata să finalizezi Prăjitura Boema, bate frișca. Pentru a asambla prăjitura, dă fiecare cub, foarte bine, prin sirop, adaugă un strat de ganache, apoi crema, apoi frișca.

La final, poți folosi, pe post de „cireașa de pe tort”, o cireașă confiată, zmeură, căpșune sau alte fructe roșii.

Prăjitura Boema este gata! Poftă bună și un Paște fericit!

Sfaturi utile:

  • Strecoară siropul după ce l-ai fiert – coaja rasă poate da un aspect neplăcut.

 

  • Lasă siropul să se răcească complet înainte să înmoi blatul – altfel devine prea moale sau se destramă.

 

  • Dacă vrei ca siropul să aibă o aromă mai intensă, adaugă puțin rom brun în loc de esență.

 

  • Pentru ganache, folosește întotdeauna ciocolată de calitate (minim 50% cacao), deoarece gustul final depinde mult de acest aspect.

 

  • Poți adăuga un vârf de sare în ganache pentru a intensifica gustul de ciocolată.

 

  • Pentru crema de mascarpone, toate ingredientele trebuie să fie reci. De asemenea, nu le amesteca excesiv, ci doar cât să se omogenizeze, altfel crema se poate tăia.

 

  • Bate frișca chiar înainte de a o pune pe prăjitură, pentru a fi proaspătă și fermă.

 

  • Însiropează bine cuburile de prăjitură, dar nu excesiv – ele trebuie să fie umede, nu înmuiate.

 

 

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

8

Paste Băneasa
Confidențialitate

Acest site web folosește cookie-uri astfel încât să vă putem oferi cea mai bună experiență de utilizator posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul dvs. și îndeplinesc funcții precum recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și utile.