Plăcinte turcești cu spanac

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

14

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 450g făină 650 Băneasa
  • 270 ml apă călduță
  • 50ml ulei de măsline
  • ½ linguriță sare

Pentru umplutură:

  • 200g spanac proaspăt
  • 200g brânză feta
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare după gust
  • Fulgi de ardei iute (opțional)
  • În plus: 3 linguri ulei de măsline pentru copt plăcintele

Mod de preparare

Bine ați venit în bucătăria mea cu plăcinte turcești! De fiecare dată când merg în Turcia, încerc absolut toate tipurile de plăcinte din bucătaria turcească! La început îmi plăceau tare mult cele cu brânză, însă apoi am descoperit că și cele cu carne sau cu cartofi sunt la fel de bune! Însă când le-am descoperit și pe cele cu spanac sau pătrunjel și brânză, am zis că neapărat trebuie să încerc și eu acasș aceastș combinație!

Plăcintele turceșsti au diferite nume, însăa cele mai răspândite sunt goezleme. Se prepară rapid, nu necesită ingrediente dificil de găsit la noi, și nu sunt atât de calorice precum alte tipuri de plăcinte pe bază de mult unt sau ulei. Eu una zic că nu aveți niciun motiv să nu le pregătiți și voi acasș!

Și cum la mine în cămară mereu se găsește făină, am folosit făina 650 de la Băneasa despre care știu că niciodată nu mă lasă la greu! Aluatul îmi reușește de fiecare dată oricum ar fi să-l pregătesc!

Acum că a venit toamna cu temperaturile mai scăzute, vă încurajez să deschideți cuptoarele și să pregătiți cât mai multe preparate calde. Idei de plăcinte am destule pe blog! Să vă las aici câteva exemple: plăcinta învârtită cu dovleac, plăcinta cu mere, plăcinta spirală cu brânză, plăcinta cu iarut și stafide.

Pasul 1

Pregătiți aluatul: într-un vas puneți făina, faceți o adâncitură în mijlocul ei și turnați acolo apa, sarea și uleiul. Cu ajutorul unei linguri de lemn începeți sa amestecați din mijloc spre exterior astfel încât să începeți să încorporați făinaîn amestecul de lichide.

Continuați să amestecați cu lingura de lemn până ce toata făina este încorporată.

Pasul 2

Transferați amestecul pe masa de lucru și începeți să frământați cu mâinile. La început aluatul va părea ușor uscat, apoi mai umed.

Continuați să frământați până ce obțineți un aluat neted care nu se mai lipește de mâini. Puneți aluatul într-un bol curat, acoperiți-l cu un prosop de bucătărie și lăsați-l să se odihnească pentru 20 de minute.

Pasul 3

Pregătiți umplutura: într-un vas încăpător puneți spanacul bine spălat și scurs de apă. Peste el puneți brânza feta, sarea, fulgii de ardei iute și uleiul de măsline. Cu ajutorul mâinilor începeți să amestecați spanacul și brânza, ca și cum ați frământa un aluat. Veți vedea că în timp spanacul se înmoaie și scade mult în volum. Când aveți o compoziție omogenă, lăsați umplutura deoparte.

Pasul 4

Scoateți aluatul din bol și porționați-l în 12-14 bucăți egale. Eu prefer să îl portionez în 14 bucăți deoarece obțin plăcinte cu aluat subțire și mai multă umplutură.

Din fiecare bucată de aluat formați câte o biluță. Așezați toate biluțele pe blatul de lucru și mai lăsăți-le la odihnit pentru 10 minute.

Pasul 5

Luați o biluță de aluat, presărați blatul de lucru cu puțină făină. Cu ajutorul unui sucitor întindeți aluatul într-o formă ovală. Pe o jumătate de aluat puneți 2 linguri de umplutură și întindeți bine. Aduceți cealaltă jumătate de aluat peste prima și presați cu degetele astfel încât să sigilati bine plăcintă.

Repetați cu restul de aluat și umplutură. Pe parcurs ce pregătiți plăcintele, acoperiți-le cu un prosop pentru a preveni uscarea lor.

Pasul 6

Gătiți plăcintele: Puneți pe foc mediu o tigaie mare fără să o ungeți cu nimic. Pregătiți un bol mic cu ulei de măsline și o pensulă. Puneți prima plăcintă și lăsăți să se gătească 2-3 minute până ce este ușor rumenă, având grijă să nu se ardă. Întoarceți plăcinta pe partea cealaltă și ungeți cu ulei partea gătită. Întoarceți din nou plăcinta, ungeti din nou cu ulei de măsline. Puneți plăcinta pe platoul de servit. Continuați cu restul de plăcinte.

Bineînțeles că aceste plăcinte sunt minunate așa calde, dar bineînțeles că se pot consuma și reci. A doua zi se pot reîncălzi ușor la cuptorul cu microunde sau la cuptor.

Sunt senzaționale, se pregătesc ușor și rapid!

Poftă bună!

 

PONT!

Puteți pregăti toate plăcintele și  puneți o parte din ele la congelator așa cum suntîncă necoapte.

În momentul în care doriți plăcinte proaspete, scoateți plăcinte de la congelator, lăsați-le la temperatura camerei pentru 15-20 de minute, apoi le puteți găti în tigaie cum am arătat mai sus.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12