Creveți în crustă de pesmet

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

25 min.

Porții

15

Pesmet și panko Vară Băneasa

Ingrediente

  • 12 creveți mari proaspeți

 

Pentru crustă:

  • 80g pesmet panko Băneasa
  • 40g fulgi cocos
  • 1 linguriță paprika dulce
  • ½ linguriță pudra de usturoi
  • Sare, piper

 

Pentru aluat:

  • 50g făină
  • ½ linguriță pudră de usturoi
  • 1 linguriță paprika dulce
  • 100ml apă minerală rece
  • Sare și piper

 

Pentru gătit creveții:

  • 2 linguri ulei de cocos

 

Pentru sosul de maioneză picantă:

  • 50g maioneză (de casă sau cumpărată)
  • 70g iaurt grecesc
  • 1 lingură sos sriracha (sau ce sos iute vă place)
  • 1 lingură suc de lămâie

Mod de preparare

Creveți în crustă de pesmet cu înveliș crocant din pesmet și nucă de cocoș, sos cu maioneză picantă și sos dulce acrișor. O gustare deosebită și foarte rapidă, potrivită pentru serile împreună cu prietenii, alături de un pahar de bere sau vin.

Atunci când am găsit acești creveți jumbo în magazin, primul gând a fost să îi pregătesc în stil Saganaki. Însă erau atât de frumoși încât era păcat să îi pun într-un sos la cuptor! Așa că am schimbat repede ideea, mai ales că acasă aveam și o cutie de pesmet panko de la Băneasa.

Ce este pesmetul panko? Este un fel de pesmet special de origine japoneză făcut din pâine albă fără coajă. Pâinea este mărunțită în bucățele mici că niște fulgi, apoi deshidratată. Rezultă astfel un pesmet cu granulație mai mare însă mult mai ușor și mai puțîn compact, ceea ce da preparatelor o textura super crocantă și ușoară!

Am preferat să gătesc creveții în tigaie cu foarte puțin ulei, ca să nu mai aprind cuptorul, însă dacă doriți o variantă și mai ușoară, puteți să îi gătiți în cuptor, stropiți cu puțin ulei. Cantitatea de ulei din tigaie este aceeași, în caz că vă îngrijorați. În tigaie am pus fix 2 linguri de ulei.

Pasul 1

Curățați creveți: îndepărtați capul, crusta și intestinele, păstrând doar coada intactă. Pentru a scoate intestinele, crestați creveții cu un cuțit bine ascuțit pe partea exterioară. Acolo veți găși un fir negru și lung- Acela este intestinul creveților. Cu ajutorul cuțitului îndepărtați intestinul.

Spălați creveții, uscați-i pe șervete de bucătărie.

Condimentati cu sare și piper, lăsați deoparte.

Pasul 2

Pregătiți aluatul: într-un bol adăugați făina, usturoiul pudra, paprika, sare și piper. Turnați apă minerală rece și amestecați bine până obțineți un aluat ca pentru clătite.

Pasul 3

Pregătiți pesmetul: într-o farfurie puneți pesmetul, nuca de cocoș, usturoiul pudră, paprika, sare și piper. Amestecați bine și lăsați deoparte.

Pasul 4

Pregătiți creveții: treceți creveții condimentati prin puțină făină, scuturați excesul de făină, după care treceți-i prin aluat. Lăsăți excesul de aluat să se scurgă de pe creveți, apoi treceți prin pesmetul panko pregătit.

Tăvăliți creveții pe toate părțile prin pesmet, apoi așezați-i pe o tavă. Dați la frigider pentru 10 minute pentru ca pesmetul să se lipească bine de aluat.

Pasul 5

Gătiți creveții: într-o tigaie încingeți uleiul de cocos. Așezați creveții în tigaie și gătiți la foc mic pentru 4-5 minute pe fiecare parte, având grijă să nu ardeți pesmetul.

Alternativ, puteți pregăti creveții la cuptor: încingeți cuptorul la 180 grade Celsius. Puneți creveții pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Stropiți creveții cu ulei de cocos și dați tava la cuptorul încins pentru 10 minute. După 10 minute întoarceți creveții și pe cealaltă parte și mai gătiți 5-7 minute.

Pasul 6

Pregătiți sosul de maioneză: într-un bol amestecați toate ingredientele, păstrați la frigider până în momentul servirii.

Pe un platou sau pe un fund de lemn puneți bolul cu maioneză, creveții gătiți, felii de lămâie, pătrunjel proaspăt sau coriandru. Presărați câțiva fulgi de cocos peste creveți pentru un plus de aromă.

Puteți servi creveții și cu alte sosuri precum un sos dulce acrișor, sau doar lămâie stoarsă. Nu uitați de bere sau vin.

Enjoy!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

mamaliga-cu-branza-la-cuptor-1
Rețetă

Gata în

50 min.

Porții

4

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

25

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

8