Piccata de pui

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

35 min.

Porții

6

Pesmet și panko All season Băneasa

Ingrediente

  • 180g pesmet Panko Băneasa
  • 700g file piept de pui
  • 2 linguri mix de condimente pentru pui
  • 200g făină Delizia
  • 3 ouă
  • sare și piper
  • 200ml ulei pentru prăjit
  • 100g unt
  • 2 linguri capere/frunze de capere
  • 2 linguri (30ml) zeamă de lămâie
  • o lămâie tăiată felii

Mod de preparare

Piccata de pui – numa’ bună de gătit pentru cină în timpul săptămânii, la mesele în familie de duminică și, în general, oricând vă doriți o mâncare plină de savoare și arome, sățioasă, ușor e preparat, pe gustul tuturor și care arată bine în orice farfurie!

Ca să lămurim și acest aspect, termenul de “Piccata” vine din Italia (țara mea preferată dintre toate țările Universului și de care mi-e dor…de mă sufoc… și înseamnă “furios/supărat”. Rețeta de Piccata cu pui numai furioasă și supărată nu e! Pentru că “piccata” este o tehnică/modalitate de gătire în care carnea (pui, peste, vită) este feliată foarte subțire (“scaloppine”), sotată și apoi cu sos de unt, lămâie și condimente/arome.

În gama de pesmet Băneasa găsiți 4 tipuri de pesmet diferite, fiecare minunat în felul lui:

  • Pesmet clasic: pesmetul pe care îl folosesc la absolut orice, este un pesmet din pâine albă, minunat și pentru șnițele și pentru gomboti cu prune în egală măsură. Este pesmetul pe care îl cunoastre cu toții din copilărie și pe care l-am folosit într-o rețetă foarte iubită de voi și moștenită de la Buni Sia
  • Pesmet auriu granulat: crusta perfectă, aurie, compactă. Crusta dată de pesmetul auriu granulat este crocantă, texturată și aurie, de fiecare dată! Eu folosesc pesmetul auriu granulat în special când fac file de pește pane.
  • Pesmet auriu cu boia dulce: un pesmet aromat, pe care îl folosesc în special pentru legumele pane sau la cuptor, pentru că dă un gust deosebit, ușor afumat.
  • Pesmetul Panko: sau pur și simplu PANKO vine din Japonia, este foarte popular în bucătăria asiatică și are un mare-mare atuu: absoarbe foarte puțină grăsime/ulei în timpul prăjirii, datorită texturii aerate, ușoară și delicată. Panko are fulgii mari, este făcut dintr-o pâine albă specială, fără coajă și are fulgii mari. Crusta pe care o obținem folosind Panko este cea mai crocantă și se poate compara cu cea obținută folosind fulgi de porumb.

Pasul 1

Mai întâi ne ocupăm de pieptul de pui, îl tăiem felii subțiri, ca pentru șnițele. Batem carnea ca să fie cât mai subțire, apoi o condimentăm după gust. Într-un bol batem ouăle ca pentru omletă, le condimentăm cu sare și piper.

Pasul 2

În alt bol punem făina, în altul pesmetul panko. Trecem feliile de piept de pui prin făină, scuturăm excesul. Le dăm apoi prin ou și panko, apăsând foarte bine pentru a face o crustă uniformă. Încingem 100ml ulei în tigaie, prăjim jumătate din carne, la foc mediu, până e rumenită pe ambele părți.

Schimbăm uleiul și continuăm să prăjim restul de carne.

Pasul 3

Pentru sosul de unt și lămâie, punem într-o tigaie untul și îl lăsăm să se topească, la foc moderat. Când untul începe să bolborosească și face spumă la suprafață, amestecăm încontinuu, până începe să fiarbă. Continuăm să amestecăm până untul devine arămiu și vedem în el mici particule maronii. Luăm cu o lingură spumă de la suprafață.

Pasul 4

Tragem de pe foc, punem zeamă de lămâie, caperele (frunze de capere murate în cazul meu) și feliile de lămâie. Amestecăm bine și turnăm sosul fierbinte peste carnea de pui. Ca și garnitură, eu am mers pe varianta light, de legume trase la tigaie. Puteți să faceți și orez, cous-cous sau chiar piure de cartofi, pentru o masă foarte consistentă (de prânz mai degrabă decât pentru cină).

Piccata de pui a fost un deliciu! Chiar dacă a absorbit sosul de unt și lămâie, crusta a rămas crocantă! Piccata a fost la fel de bună și rece, a doua zi.

Vă recomand cu drag rețeta noastră de azi, va fi una pe care o veți repeta o dată și încă o dată, pentru că va deveni una din preferatele tuturor!

De ce iubesc rețeta de Piccata de pui?

  • În ciuda faptului că este o rețetă care se pregătește foarte ușor și cu puține ingrediente, arată că un preparat sofisticat, demn de a fi servit la o masă cu invitați. Totodată, poate fi, la fel de bine, o mâncare servită acasă, o cină simplă în familie…într-o zi de joi!
  • Majoritatea rețetelor de Piccata presupun să dăm carnea prin făină, apoi să o prăjim și să turnăm deasupra un sos de lămâie, unt și vin. În varianta mea de Piccata de pui, înlocuim crusta simplă de făină cu o crustă super-mega-crocantă, de pesmet Panko. În ceea ce privește sosul, facem un sos delicios de unt caramelizat, lămâie și capere.
  • Unt caramelizat sau Beurre noisette sau unt clarifiat are gust și aromă de alune prăjite și se pregătește foarte ușor, trebuie doar puțină răbdare 😊
  • Puteți adapta rețeta în funcție de preferințele voastre: piept de pui, piept de curcan, felii de carne de vițel, file de pește.
  • Nu doar că puteți varia tipurile de carne folosite, dar puteți alege și cruste diferite pentru pui, în funcție de tipul de pesmet pe care îl folosiți.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

14

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

8