Plăcinte ardelenești cu brânză și ceapă verde

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

10

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

  • 500g făină albă superioară 000 Băneasa
  • 350ml apă călduță
  • 10g drojdie uscată
  • ½ linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 1 lingură ulei
  • 500g brânză de burduf
  • 1 legătură ceapă verde

Mod de preparare

Bineînțeles că rețeta de plăcinte ardelenești este moștenită de la Buni Sia, una din primele rețete postate pe blog și care merită un update în 2023. În Ardeal și în familia noastră, sunt diverse tipuri de plăcinte – unele mai subțiri (turte) cum sunt cele pe care le facem azi și unde umplutura este egală cantitativ cu aluatul. Acestea sunt preferatele mele!

Fie că sunt cu brânză, varză călită sau magiun, plăcinta plinaaa de umplutură la fiecare îmbucătură este un vis devenit realitate! Desigur că am ales făina Băneasa pentru rețeta de Plăcinte ardelenești. Este făina mea preferată și știu că reușita e garantată, pentru fiecare rețetă. Pentru plăcinte puteți folosi și făina Băneasa 000 dar și cea 650.

Pasul 1

Amestecăm apa, drojdia, zahărul, lăsăm deoparte 15 minute. Într-un bol încăpător punem făina, turnăm deasupra amestecul de drojdie, punem și uleiul și amestecăm bine cu lingura. Adăugăm sare și, cu mâinile ușor unse cu ulei, frământăm până avem un aluat elastic și omogen.

Pasul 2

Formăm o bilă de aluat, o așezăm în bol, acoperim cu un prosop curat și lăsăm la dospit într-un loc călduț o oră sau până își dublează volumul.

Pasul 3

Între timp pregătim umplutura: amestecăm brânza cu ceapa tăiată fin. În funcție de brânza folosită, potrivim la gust de sare și piper. Când aluatul a dospit, îl tăiem în 8 părți egale. Lucrăm pe masa unsă cu puțin ulei.

Pasul 4

Facem o bilă din aluat, pe care o modelăm într-un disc, cu ajutorul mâinilor sau a unui sucitor. Punem 2-3 linguri de umplutură, strângem aluatul în jurul umpluturi și întindem plăcinta cu mâna sau sucitorul, până obținem grosimea dorită.

Prăjim plăcintele în tigaia încinsă, cu puțin ulei, 5-6 minute pe fiecare parte, la foc mediu, până plăcinta e frumos rumenită.

Știți care este adevărata provocare a rețetei de plăcinte ardelenești? Să le păzești de copii pe măsură ce le coci! Efectiv nu apucam să coc în ritmul în care se mâncau!

Sper să vă placă și vouă rețeta și să o încercați în serile luuuungi de toamnă.

Să vă fie de cel mai bine!

Tot ce trebuie să știi despre rețetă

  • Din cantitățile date ies cca 8 plăcinte, dar puteți dubla foarte ușor cantitățile și să frământați aluatul dintr-un kilogram de făină, mai ales dacă aveți o familie numeroasă, invitați sau doriți să faceți și varianta dulce a plăcintelor, pe lângă cea cu brânză;
  • Pentru varianta dulce a plăcintelor, Buni folosește gem de caise sau magiun. La noi la țară, la Aschileu, se coc astfel de plăcinte și goale și apoi, fierbinți, se ung cu „miere” adică…cu zahăr!
  • Plăcintele vor fi mai subțiri sau mai groase și foarte pufoase în funcție de modalitatea de coacere/prăjire. Eu aleg să le coc în tigaie, cu foarte puțin ulei. Plăcintele super pufoase (dar aici nu se mai simte la fel de bine umplutura, ceea ce e ideal pentru cei cărora le place mai mult aluatul) se prăjesc în baie de ulei. Alegerea este a voastră!
  • Puteți folosi drojdie uscată sau proaspătă: dorjdie uscată 10g, drojdie proaspătă 25g. În cazul drojdiei proaspete, o amestecăm cu o lingură de zahăr până devine lichefiată, apoi o adăugăm peste făină;
  • Mereu adăugăm sarea la final, după ce am amestecat/frământat puțin aluatul pentru că nu e ok ca sarea să intre în contact direct cu drojdia.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

12

Rețetă

Gata în

70 min.

Porții

3