Plăcintă cu varză

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

8

Făină de grâu Iarnă Băneasa

Ingrediente

Pentru aluat: 

  • 500g făină tip 650 Băneasa
  • 250ml apă caldă
  • 5g drojdie uscată
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 70ml ulei

Pentru umplutură:

  • 1 varză medie (aprox.300 g)
  • 1 ceapă albă
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură pastă de roșii
  • 1 foaie dafin
  • Sare
  • Piper
  • ½ legătură mărar proaspăt

Mod de preparare

Plăcinte cu varză gătite în tigaie cu aluat pufos și umplutură de varză, rețeta de post. Plăcintele astea îmi aduc aminte de zilele friguroase de iarnă și de zilele de post.

Uneori, după masă, mai rămânea puțină varză călită de post. Uneori era varză proaspătă, de cele mai multe ori era varză murată. Din restul acela de varză se făceau niște plăcinte cu aluat dospit lângă plită. Erau cele mai bune plăcinte din lume!

În amintirea acelor zile friguroase, dar cu multă căldură în casă, am pregătit aceste plăcinte sau turte cu varză. Aluatul este unul simplu, dospit cu drojdie. Faptul că sunt gătite în tigaie, le dă un gust și mai bun acestor plăcinte. Sunt delicioase și se pot umple și cu alte umpluturi precum cartofi, sau ciuperci sau alte tipuri de legume.

Pentru aceste plăcinte, am folosit o făină pentru pâine, căci aceasta este cea mai potrivită. Un motiv bun ca să testez cu această ocazie și făina tip 650 de la Băneasa. O făină perfectă pentru aluaturi dospite și pentru pâine! Minunată este! Nu vă mai spun că am testat-o chiar și la cozonac!

Pasul 1

Într-un castron cerneți făina, adăugați drojdia uscată, zahărul peste drojdie, iar sarea într-o parte a bolului, pentru a nu intra țn contact direct cu drojdia. Turnați apa caldă, apoi uleiul și cu ajutorul unei linguri de lemn, începeți să amestecați încet.

Amestecați cu lingura până ce aluatul începe să devină lipicios și este greu de amestecat cu lingură. Scoateți aluatul din bol pe masă ușor înfăinată și frământați aluatul până începe să devină neted și elastic. La nevoie, vă mai puteți ajuta de încă puțină făină, dar nu foarte multă.

Când ați obținut un aluat neted și elastic (după 10-15 minute de frământare), lăsăți-l pe blatul de lucru acoperit cu un prosop de bucătărie sau cu un bol mare. Lăsați să dospească pentru 1 oră la loc cald.

Pasul 2

Pentru umplutură: Tocați varza mărunt, apoi tocați ceapa mărunt. Într-o tigaie încingeți uleiul, adăugați ceapa tocată și căliți la foc mic până devine sticloasă. Adăugați varza, presărați sarea, amestecați bine și acoperiți tigaia cu un capac. Căliți la foc mic până ce varză se înmoaie și scade în volum.

Adăugați pasta de roșii, foaia de dafin, piperul măcinat, amestecați din nou și acoperiți tigaia din nou cu capac. Lăsăți să fiarbă totul la foc mic pentru încă 5-7 minute amestecând din când în când. Adăugați mărarul tocat, amestecați și lăsați deoparte să se răcească complet.

Pasul 3

Pregătiți plăcintele: după ce aluatul a crescut, scoateți aerul din aluat, framantati-l încă 1 minut. Împărțiți aluatul în 8 părți egale. Dați formă rotundă fiecărei bucăți de aluat, acoperiți bucățile de aluat cu un prosop și lăsați-le deoparte 10 minute.

Pasul 4

Luați o prima bucată de aluat, întindeți-o cu ajutorul unui sucitor într-un disc cu diametrul de 20 cm. În mijlocul discului de aluat puneți 3 linguri din umplutura cu varză, întindeți puțin umplutura. Apucați de marginea aluatului și aduceți către centru peste umplutură, formând un pliu. Apoi din nou o parte din margine, aducând spre centru și formând un alt pliu. Fiecare plăcintă poate avea 5-6 pliuri.

Pasul 5

Puneți tigaia pe foc și lăsăți să se încingă, așezați plăcinta cu pliurile în jos și lăsăți să se gătească pentru 3-4 minute, până ce este rumenă. Întoarceți plăcinta și pe cealaltă parte și lăsați să devină rumenă. Scoateți pe o farfurie și continuați cu celelalte plăcinte.

Serviți calde! Se păstrează acoperite cu un prosop de bucătărie. A doua zi se pot reîncălzi sau se pot consuma calde. Sunt minunate!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...