Cozonac Buchet de trandafiri

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

160 min.

Porții

12

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 600g făină pentru cozonac Băneasa
  • 280-300ml lapte cald
  • 1 păstaie vanilie
  • 120g unt topit și răcit
  • 180g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriță coajă rasă de portocale
  • 16 lingurițe Nutella

Mod de preparare

Te-ai plictisit de celebrele rețete de cozonac și vrei să încerci ceva inedit cu care să-ți surprinzi invitații la masa de Sărbători? Cozonac “buchet de trandafiri” este surpriza dulce pentru sărbătorile de Paște sau Crăciun, sau pentru orice alt eveniment la care îți dorești un desert cu adevărat special.

Așadar, dacă te gândești că există riscul de a nu obține un cozonac pufos, noi vrem să îți dovedim contrariul. Și nu oricum, ci cu un tip de cozonac buchet de trandafir cu un aspect spectaculos. O felie din acest cozonac va deveni desertul tău preferat alături de o ceașcă de cafea sau un pahar cu lapte. Între “petalele”trandafirilor, ascunde puțină Nutella, astfel încât acest cozonac să fie și pe placul celor mici.

Pasul 1

Pentru a obține un cozonac bun, trebuie să ții ingredientele la temperatura camerei cu 30 minute înainte de a le pregăti.

Apoi, încălzește laptele cu semințele dintr-o păstaie de vanilie. Topește untul și lasă-l să se răcească. Amestecă făina specială de cozonac de la Băneasa, care are deja în componență ouă și drojdie, cu zahăr și zahăr vanilat, untul topit și răcit.

După aceea, adaugă treptat în compoziție laptele călduț cu vanilie, în timp ce frămânți aluatul.

Pasul 2

Frământă aluatul până devine elastic, neted și nu se lipește de mâini. Și, dacă îl trântești de blatul de lucru de câteva ori (așa cum făceau mamele și bunicile noastre), ai șansa să obții un aluat fraged și pufos.

Lasă aluatul să crească într-un loc cald timp de 40 minute, apoi frământă-l iar (încă 5 minute) și mai lăsă-l să crească alte 40-60 minute.

Pasul 3

Cântărește aluatul și împarte-l în 24 bucățele egale. Întinde bucățelele de aluat și grupează-le câte 3, având grijă să întinzi o linguriță rasă de Nutella în mijlocul primei și a două bucăți de blat, cu grijă să nu ajungi până la margine, căci va ieși în exterior și va strica aspectul.

Suprapune cele 3 bucăți de blat astfel încât să vedem 1 cm din fiecare blat în partea superioară, apoi rulează-le și taie-le în mijloc. Vei obține astfel 2 “trandafiri”. Procedează astfel până termini tot aluatul.

Pasul 4

Pune “trandafirii” din aluat unul lipit de celălalt într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt și lasă-i să crească încă 30 minute.

Pasul 5

Coace cozonacul “buchet de trandafiri” în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30-40 minute. Ține cont ca după 20 de minute să-l învelești cu hârtie de copt pentru a nu se arde.

Pasul 6

Când îl scoți din cuptor, poți unge cozonacul buchet de trandafir cu un gălbenuș bătut cu 1 lingură lapte și o linguriță miere de albine.

Cozonacul buchet de trandafiri se lasă la răcit pe un grătar, apoi se poate pudra ușor cu zahăr.

TRUCURI DESPRE CUM SĂ OBȚII UN COZONAC PERFECT

  • Un cozonac pufos și delicios începe cu aluatul, iar secretul lui stă în creștere, dar și în tehnica de frământare. Așadar, frământă-l câteva minute bine și trântește-l de câteva ori de blatul de lucru.
  • Drojdia se activează cel mai bine la căldură, așadar înainte de a o folosi la rețeta de cozonac scoate-o de la frigider și adu-o la temperatura camerei. Nu folosi lapte cald pentru că e prea fierbinte și drojdia devine inactivă.
  • Răbdarea este esențială, mai ales în cazul acestui cozonac buchet de trandafiri. Deci, nu încerca să grăbești procesul, mai ales prima dată când faci cozonac. Ideal ar fi să te pregătești din timp și să ai toate ingredientele la îndemână.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

150 min.

Porții

8