Penne alla Vodka

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

2

Paste din grâu dur All season Antonio di Vaio

Ingrediente

  • 200g penne rigate Antonio di Vaio
  • 100g bacon / pancetta/ kaizer
  • 1 cățel usturoi
  • 2-3 linguri ulei
  • 200ml suc roșii
  • 80-100 ml smântână pentru gătit
  • 1/2 linguriță oregano uscat
  • un vârf cuțit sare
  • piper proaspăt măcinat
  • 40ml vodka
  • 1 lingură parmezan ras

Pentru servit:

  • parmezan ras
  • frunze de busuioc sau pătrunjel verde

Mod de preparare

Încă din titlul rețetei “Penne alla vodka” deducem că avem paste cu un sos ce conține alcool, ce nu are alt rol decât de a da aromă ușoară, fină și profundă, fără să ne fie frică că avem paste cu sos alcolizat în final. Prin gătire alcoolul se evaporă.

Bunica mea gătea frecvent cu alcool și în mod special cu vodka, procurată din micul trafic de frontieră. În ceea ce privește vodka pusă în această rețeta trebuie să avem grijă dacă o vom flamba, dar se poate aprinde și singură dacă focul este mare și ajunge pe marginea tăvii – asta i s-a întâmplat chiar mamei mele.
Am căutat ceva legat de istoria acestui preparat, dar se pare că există dispute asupra provenienței. Unii spun că este o rețeta italiană, alții declară că este italiano-americană și mai există și a treia categorie, a celor care atribuie rețeta producătorilor de vodka.

Un lucru rămâne sigur: aroma. Nu-i așa? Până la urmă, importantă este rețeta și ne vom concentra asupra ei. Eu le-am mâncat prima oară într-un restaurant din Germania, sătulă fiind de ofertele din meniu cu ciolan și șnițel.

Mi-au plăcut și evident că le-am căutat rețeta, apoi le-am tot pregătit. Partea frumoasă este când îi spui copilului prima oară că îi dai să mănânce paste ce au în sos vodka. Ce este această? Alcool! Întâi face ochii mari și probabil se întreabă “ce e în capul mamei de îmi da ceva cu alcool?”

Apoi, cred că se simte important, căci începe să guste și nu se oprește până nu termină ce i-am pus în farfurie. Pentru mine acesta este un barometru. Înseamnă că îi plac și lui, iar rețeta va fi refăcută curând.

Și la final, i-am explicat că alcoolul s-a evaporat, iar sosul a păstrat doar aromă. Sunt sigură că a fost mulțumit de ce i-am spus și rămâne dovedit faptul că mama lui nu este iresponsabilă.

Am folosit pentru această rețeta pastele Antoni diVaio, ce au devenit de curând cele pe care le folosesc cel mai mult în rețete. Îmi place gustul lor, textura și faptul că mă fac să mă simt mereu într-o vacanță petrecută în Italia. Ce îmi place la ele? Faptul că le pot împrieteni cu o multitudine de sosuri. Sunt hrănitoare, conțin vitamine, minerale, antioxidanți ce vin din grâul dur.

Iată cât de ușor se pregătesc:

Pasul 1

Călim baconul în 3 linguri ulei. Lângă acesta adăugăm un cățel de usturoi tăiat în jumătate ce va fi scos după 30 secunde, el lăsând doar aromă. Când baconul este călit, turnăm vodka. Putem flamba sau lăsăm să fiarbă la foc mediu-mare până se evaporă lichidul.

Pasul 2

Punem pastele la fiert în 2l de apă cu sare ce clocotește la foc mediu-mare. Le fierbem 7 minute. Au nevoie de 8 minute pentru gătire completă, dar vor mai fierbe alături de sos timp de 1 minut, astfel încât la final să avem pasște al dente, perfecte ca textura și gust.

Pasul 3

Baconul și uleiul aromat vor fi inundate de sucul de roșii. Asezonăm cu foarte puțină sare (baconul este destul de sărat), oregano și piper, lăsăm să dea în câteva clocote, apoi adăugăm smântână și amestecăm.

Pasul 4

Scurgem pastele (păstrăm puțină apă în care au fiert) și le punem peste sos. Adăugăm o lingură parmezan ras fin și un polonic din zeama în care au fiert paștele. Lăsăm pe foc încă 1 minut, apoi putem să mâncăm paștele gătite in sos de roșii cu smântână și vodka.

Sunt multe variante pentru această rețeta, unele conțîn fulgi de ardei iute, altele nu pun parmezan in sos.
Eu vă propun să adaptați rețeta gustului propriu.

Mâncăm pastele imediat, fierbinți, cu parmezan ras iar la categoria verdeață putem folosi pătrunjel, dar merge la fel de bine și busuiocul.
În speranța că v-am făcut poftă, vă doresc spor la gătit și poftă bună!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

ciorba-de-legume-cu-paste-gartene-0
Rețetă

Gata în

50 min.

Porții

4

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

2