
Rețeta de paste cu gorgonzola și nucă se afce simplu, rapid și foarte ușor. Brânzs gorgonzola este cunoscută pentru aroma sa puternică și textura cremoasă. Este originară din regiunea Lombardia și este una cele mai apreciate brânzeturi din bucătăria internațională.
Există două variante: Gorgonzola Dolce sau Gorgonzola Piccante. Rețeta originală de paste cu gorgonzola și nucă se face cu cea dulce, dar chiar și bucătării italieni o aleg de multe ori pe cea picantă. Varianta picantă are aromă mai intensă și textură mai sfărâmicioasă. Acest lucru se datorează unei perioade mai lungi de maturare.
Pentru început am pus apa pentru paste la fiert. Când a dat în clocot am adăugat sarea. Pentru această rețetă am ales paste din grâu fusilli de la Antonio di Vaio. Au un conținut ridicat de proteine ce aduc organismului un aport important de fibre și substanțe nutritive. Sosul cu gorgonzola merge de minune cu aceste paste. Am fiert pastele timp de 8 minute din momentul în care apa a dat iar în clocot.
În acest timp, sm pregătit sosul. Într-o tigaie foarte largă și adâncă am pus la încălzit smântâna de gătit, la foc mic.
Am tăiat brânză în cuburi, ca să se topească mai repede, apoi am pus-o peste smântână. Am lăsat-o pe foc până când s-a topit și a mai dat în câteva clocote.
În acest timp am tocat nuca prăjită în prealabil. Am păstrat puțină nucă pentru decor. Pastele s-au fiert între timp, așa că le-am strecurat și le-am pus peste sos. Am adagat nucă și am amestecat până s-au acoperit complet cu sosul gorgonzola.
Le-am împărțit în farfurii, apoi am presărat piper proaspăt măcinat, parmezan ras, nucă tocată și câteva fire de cimbrișor.
Poftă bună!
