Borș de cocoș cu fidea

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

12

Paste făinoase cu ouă All season Băneasa

Ingrediente

  • 100g fidea cuiburi cu 8 ouă de la Paste Băneasa
  • 1 kg carne de cocoș sau pui de țară
  • 3.5 l de apă
  • 1l borș de putină
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 3-4 morcovi
  • o ceapă albă
  • o ceapă roșie
  • o țelină mică
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei gras galben
  • 1 ardei gras verde
  • o roșie mare
  • o lingură de pastă de roșii
  • sare și piper
  • 1 ou
  • pătrunjel verde
  • leuștean verde

Mod de preparare

Când am ajuns prima dată în vizită la socrii mei în Modolva, județul Vaslui, am găsit o mare surpriză încă din prima zi: supa mea de găină, cea cu care am fost obișnuită o viață, s-a transformat în ciorbă acrită cu borș și suc de roșîi, era plină de legume (inclusiv ardei și roșii), zdrențe de ou și fidea. Carnea se servește în ciorbă și mereu alături de bolul de ciorbă este și un bol de mămăligă.

M-am bucurat foarte mult de această diversitate culinară și cred că e minunat să ai posibilitatea să ieși din zona ta de confort culinar și să încerci preparate noi, pe care nu le-ai mai întâlnit și care, în zona ta, nu sunt nici pe departe gătit așa.

Așa că am cerut de la mama soacră instrucțiunile de preparare și v-am adus și vouă rețeta de Borș de cocoș cu fidea, așa cum se face el în Moldova, sau cel puțin în zona lor.

Acum, la sfârșitul toamnei, mama taie toți cocoșîi și puii și îi trimite la Cluj, ca să avem mereu carne de țară pentru supă și ciorbe. Este una dintre cele mai mari bucurii ale mele, trebuie să recunosc, pentru că o ciorbă din carne de țară are un gust nemaipoment!

Pasul 1

Pârlim carnea, apoi o spălăm foarte bine și o tamponăm cu șervet de hârtie. Dacă avem cocoș întreg, îl porționăm în bucăți potrivite: pulpe, aripi, piept, coș. Folosim și gâtul, ghearele și mai ales grăsimea, cea care dă cu adevărat gust ciorbei.

Punem carnea la fiert în 3 litri de apă cu 2 lingurițe de sare. Fierbem până carnea nu mai lasă spumă și este aproape fiartă, având grijă să spumăm des. În funcție de tipul cărnii folosite, supa va fierbe cca 1 oră până furculița va intra în carne.

Pasul 2

Între timp, spălăm toate legumele, le curățăm și le tăiem cubulețe, de aceeași dimensiune.

Când testăm carnea cu furculița și aceasta intră în pulpe (acestea fierb cel mai greu), adăugăm legumele și completăm cu 300-500ml apă, în funcție de cât a scăzut. Condimentăm cu sare și piper după gust și lăsăm să fiarbă alte 30 minute sau până legumele sunt moi, dar al dente (nu trebuie să fierbem până se strivesc legumele).

Pasul 3

Adăugăm borșul și pasta de tomate, amestecăm și lăsăm pe foc până ciorba începe din nou să clocotească. Adăugăm fideaua și o fierbem direct în ciorbă, 1-2 minute.

Putem adăuga fideaua cuiburi sau o putem fărâmița în mâini înainte, pentru a fi mai scurtă. Imediat după fidea, punem 1 ou bătut, pe care le turnăm în oală când ciorba clocotește, puțin câte puțin, amestecând cu o furculiță pentru a face zdrențe de ou.

Pasul 4

Tragem de pe foc și punem pătrunjelul verde tocat mărunt și, dacă dorim, leuștean.

Să va fie de cel mai bine și sper ca rețeta de Borș cu cocoș și fidea să va țină companie în serile lungi și reci de iarnă!

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE REȚETĂ

  • Pentru rețeta de Borș de cocoș cu fidea am ales să folosesc Fidea cuiburi cu 8 ouă de la Paste Băneasa, o fidea care este prezentă de mai bine de 3 ani în Teo’s Kitchen și care mereu îmi oferă rețeta delicioase, cu gustul de acasă;
  • Recomand cu drag toată gama de Paste cu ouă de la Băneasa. Conțin ou lichid și grâu de cea mai bună calitate, au o culoarea minunată și gustul de casă al taiteilor pe care îi făcea bunica mea;
  • Pastele cu ouă vin într-o gamă foarte variată, de la fidea cuiburi până la tăieței de grosime medie sau tăieței lați și până la fideaua scurtă cu 8 ouă;
  • Este o fidea foarte fină și foarte aromată, cu gust deosebit de ou, ceea ce o face perfectă pentru rețeta noastră de Borș de cocoș cu fidea;
  • Puteți folosi în rețeta aceasta și tăițeii cu ou de grosime medie, care se potrivesc excelent!
  • Putem fierbe fideaua cuiburi sau o putem fărâmița în mâini înainte de fierbere, în funcție de rețetă și de rezultatul pe care ne dorim să îl obținem la final.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

2