Kataif cu cremă de vanilie

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

2

Paste făinoase cu ouă All season Băneasa

Ingrediente

Pentru kataif:

  • 100g fidea cu ou Băneasa
  • 30g unt
  • 100ml apă
  • 100g zahăr
  • 1 baton scorțișoară
  • Coajă de la 1 lămâie (tăiată cu un cuțit, nu rasă pe răzătoare)
  • Sucul de la ½ lămâie
  • 50g miez nucă prăjită și tocată

 

Pentru crema de vanilie:

  • 500ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 120g zahăr alb
  • 50g amidon
  • 1 linguriță extract vanilie

 

Pentru stratul de frișcă:

  • 200ml frișcă lichidă 35% grăsime (rece de la frigider)
  • 30g zahăr pudra
  • Fistic tocat

Mod de preparare

Kataif cu cremă de vanilie cu blat de tăiței prăjiți și însiropați, cremă de vanilie, frișcă naturală, fistic tocat. Și pentru că este vară și cald, am apelat la o variantă mai rapidă, fără cuptor.

Kataiful clasic are în componența sa paste subțiri speciale făcute pentru acest tip de desert. Am decis să încerc să folosesc fideaua cu ou (din cea subțire) de la Băneasa.

Astăzi am decis să aduc acest desert la un alt nivel și să îl pregătesc pe foc, nu în cuptor. Și ca totul să fie și mai simplu, am optat pentru kataif în pahare individuale, astfel încât să fie și mai elegante. Au rezultat niște pahare dulci de toată frumusețea!

Pasul 1

Pentru început pregătiți stratul de fidea: într-o tigaie puneți untul și lăsăți-l să se topească. Adăugați fideaua și amestecați încontinuu până ce fideaua capătă o culoare ușor maronie. Nu plecați de lângă tigaie, ci amestecați încontinuu căci fideaua tinde să se ardă repede!

Adăugați apa, zahărul, batonul de scorțișoară și coaja de la lămâie. Aveți nevoie de fâșii din coajă de lămâie, căci le veți îndepărta după accea, deci nu radeti pe răzătoare coaja de lămâie! Ca să tăiați fâșiile de coajă de lămâie, vă puteți folosi de un curățător de cartofi.

Fierbeți tot amestecul până ce siropul format scade și fideaua este fiartă. Acoperiți cu un capac și lăsăți deoparte până se răcește complet. Puteți pregăti stratul de fidea și cu o zi înainte. Îndepărtați batonul de vanilie și cojile de lămâie înainte de a așeza fideaua în pahare.

Pasul 2

Pentru crema de vanilie: Într-o crăticioară turnați laptele, puneți pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Într-un castron puneți gălbenușurile, zahărul și amidonul de porumb și amestecați energic cu ajutorul unui tel până ce toate se încorporează. Turnați în fir subțire laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri amestecând încontinuu.

Turnați compoztia înapoi în crăticioară și lăsăți să fiarbă pentru 2 minute amestecând încontinuu până ce începe și se îngroașă ca o budincă. Luați crăticioara de pe foc, adăugați pastă de vanilie sau zahărul vanilat, după care untul și amestecați bine până este complet încorporat.

Turnați compoziția într-un castron, acoperiți compoziția cu folie alimentară, lăsați la temperatura camerei până se răcește complet. Apoi dați la frigider. Și crema de vanilie o puteți face cu o zi înainte și să o păstrați la frigider până în momentul servirii.

Pasul 3

Pentru stratul de frișcă: într-un bol turnați frișcă lichidă, adăugați zahărul pudră. Cu ajutorul unui tel bateți frișca până obțineți o cremă fermă. Puneți crema într-un pos de bucătărie în care ați pus un dui stelat și dați la frigider până în momentul montării desertului.

Pasul 4

Pentru montarea desertului: puneți în fiecare pahar câte 3 linguri de fidea. Pe deasupra presărați nucă tocată. Continuați cu câteva linguri de cremă de vanilie (4-5 linguri, în funcție de mărimea paharului). Cu ajutorul poșului faceți rozete de frișcă. La final presărați fistic tocat. Dați paharele cu kataif la frigider și păstrați până în momentul servirii.

Este un desert delicios!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

200 min.

Porții

5