Pască cu aluat de ciocolată

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

180 min.

Porții

6

Făină de grâu Paște Băneasa

Ingrediente

  • 420 g făină pentru cozonac Băneasa
  • 30 g cacao pudră
  • 6 g drojdie uscată
  • 130 g zahăr
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr vanilat
  • 170 ml lapte cald
  • 100 g unt moale

 

 Pentru umplutură:

 

  • 350 g brânză dulce de vaci (bine scursă)
  • 200 g zahăr
  • 3 ouă
  • 200 g smântână fermentată 30% grăsime
  • 70 g griș
  • 2 linguri zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență rom
  • coajă rasă de la 1 portocală bio
  • 70 g picături de ciocolată termostatabilă

 

Pentru finisat:

 

  • 1 lingură ulei floarea soarelui

Mod de preparare

Pască cu aluat de ciocolată, aluat dospit cu cacao, umplutură bogată de brânză, portocale și picături de ciocolată. Un deșert potrivit pentru masă de Paște!

Este prima dată când fac un aluat dospit cu cacao! Pentru mine, întotdeauna ideea de aluat dospit a fost un aluat alb, pufos, frumos dospit, iar după coacere să fie rumen și auriu. Deși în trecut am mai făcut Pască cu ciocolată, de dată această mi-am dorit ca aluatul să fie dospit, iar umplutura să fie clasică, dar fără stafide, ci cu picături de ciocolată.

A ieșit o surpriză tare frumoasă, și cu siguranță o să mai repet această experiență! Aluatul dospit cu cacao este puțin diferit ca textura, în sensul că se frământă la început puțin mai greu, aluatul parcă nu este așa fin. Însă după puțîn timp de frământare, aluatul devine și el elastic și manevrabil. Neapărat să îl încercați! Fiind un aluat cu cacao, nu l-am mai uns pe deasupra cu gălbenuș de ou, ci am uns Pasca după coacere cu puțin ulei.

Folosisem făina pentru cozonac de la Băneasa în diferite tipuri de aluaturi, însă nu și pentru acesta cu cacao, așa că am testat-o și în acest caz și, bineînțeles, că nici de data aceasta nu m-a dezamăgit, ci mi-a fost un aliat de nădejde!

Pasul 1

Pregătiți aluatul de cacao: Într-un vas mic puneți drojdia împreună cu 1 linguriță de zahăr și 50 ml lapte din cantitatea indicată. Amestecați bine și lăsăți să dospească.

Pasul 2

Între timp, într-un vas încăpător puneți gălbenușurile de ou, sarea, zahărul și zahărul vanilat și amestecați totul energic, până ce zahărul începe să se dizolve. Adăugați laptele cald și amestecați bine. Adăugați drojdia dospită și amestecați din nou. (Dacă framântați aluatul la robot, folosiți paleta frunză și amestecați ingredientele umede).

Peste acest amestec, cerneți făina, apoi cerneți și cacaoa. Amestecați cu o lingură de lemn până ce obțineți un aluat vârtos și greu de amestecat cu lingura. (Dacă framântați la robot, schimbați paleta frunză cu cârligul pentru aluat și framântați până la final cu el).

Pasul 3

Puneți aluatul pe blatul de lucru ușor presărat cu făină și frământați 10 minute până obțineți un aluat elastic și neted. Adăugați câte o lingură de unt moale și frământați până ce tot untul este încorporat. (Dacă frământați la robot, continuați să frământați cu cârligul pentru aluat până la final).

Așezați aluatul frământat într-un bol și lăsați-l la dospit la loc cald pentru 2 ore.

Pasul 4

Între timp, pregătiți umplutura pentru Pască: Într-un vas încăpător adăugați brânza de vaci bine scursă, zahărul, ouăle și smântâna fermentată, amestecați totul bine. Adăugați grisul, zahărulul vanilat, esența de rom și amestecați, apoi adăugați coaja rasă de portocală și picăturile de ciocolată. Amestecați totul bine până obțineți o compoziție omogenă.

Pasul 5

După cum am mai spus, puteți folosi o formă rotundă cu diametrul de 23-25 cm. Pentru a fi mai ușor de scos din formă, va sfătuiesc să folosiți o formă de tort cu inel detașabil. Ungeți foarte bine forma cu unt la bază și pe interior, astfel încât Pasca să se desprindă bine după coacere. Scoateți aluatul dospit din bol, împărțiți-l în 2 părți egale: prima parte va fi baza, iar cea de-a doua parte va fi partea împletită de deasupra.

Pasul 6

Luați prima parte de aluat și întindeți-o cu ajutorul unui sucitor până obțineți un disc de aluat mai mare decât baza tăvii. Așezați discul de aluat în tava pretatita, având grijă ca aluatul să ajungă puțin și pe pereții tăvii.

Pasul 7

Turnați compoziția de brânză în tavă și nivelați bine. Luați cea de-a doua parte de aluat, împărțiți-o în două părți egale. Din fiecare bucată, formați un șir lung cu lungimea de 40 cm. Uniți cele două capete de aluat și împletiți-le în două ca pe o frânghie. Așezați legătura împletită peste umplutura din tavă, legați cele două capete ca să obțineți o coroniță de aluat.

Lăsați Pasca la dospit pentru încă 30 de minute.

Pasul 8

Între timp, încingeți cuptorul la 160 grade Celsius. După cele 30 de minute, așezați tava cu Pască pe o tavă de copt (acest lucru va ajută ca untul din forma de tort să se scurgă direct în tavă și nu în cuptor) și dați Pasca la cuptorul încins pentru 50-60 de minute.

Lăsăți Pasca să se răcorească în tavă complet, după care o puteți scoate din tavă.

Serviți Pasca cu aluat de cozonac când este complet răcită. Se poate păstra la frigider câteva zile.

P.S. Puteți face Pască cu mai mult timp înainte și o puteți congela fără probleme. O scoateți din congelator cu o zi înainte și o lăsăți la frigider să se decongeleze. Sau, dacă după Paște vă rămâne Pască pe care nu ați reușit să o consumați, de asemenea resturile se pot congela.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

300 min.

Porții

24