Pâine cu măsline

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

90 min.

Porții

12

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 500g făină Băneasa 650
  • 300ml apă călduță
  • 10g drojdie uscată
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 2-3 lingurițe sare
  • 50ml ulei de măsline
  • 300g măsline fără sâmburi

Mod de preparare

Niciun parfum, niciun odorizant pentru cameră nu se poate compara cu mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor! Ador să fac pâine în casă și mereu încerc rețete și combinații noi! Azi pregătim împreună PÂINE CU MĂSLINE, o pâine foarte ușor de pregătit și absolut perfectă pentru sandwichuri dar și mâncată ca atare, doar cu puțin unt sau brânză.

Pentru rețeta de Pâine cu măsline am folosit făină 650 de la Băneasa, ideală pentru produsele de brutărie (pizza, chifle, pâine de casă). Făina tip 650 este o făină mai puțin procesată, mai închisă la culoare și cu un conținut foarte mare de proteine. Aceste proteine ajută la dezvoltarea glutenului, asftel făina este indicată în panificație.

Pasul 1

Punem făină într-un bol încăpător, turnăm apă călduță, uleiul de măsline, drojdia, zahărul. Amestecăm puțin cu lingura de lemn, apoi adăugăm sarea. Frământăm aluatul cu mâinile unse cu puțin ulei sau cu mixerul, până avem un aluat elastic și omogen. Încorporam măslinele.

Pasul 2

Facem o bilă de aluat, o așezăm în bolul uns cu puțin ulei și o lăsăm să dospească 1-2 ore într-un loc călduț, până aluatul își dublează volumul.

Pasul 3

După ce aluatul a dospit, îl frământăm puțin pentru a scoate aerul în exces. Facem o bilă de aluat și o așezăm pe hârtia de copt. Ajutându-ne de hârtia de copt, mutăm aluatul în oală/tavă. Lăsăm să dospească alte 30 min.

Pasul 4

Între timp, încingem cuptorul la 200°C. Punem capacul oalei și dăm la cuptor 50-60 min sau până pâinea e rumenită, în funcție de preferințele personale.

Deși va fi foarte greu, pentru că miroase extraordinar, este ideal să lăsăm pâinea să se răcorească puțin înainte de feliere.

Sper să încercați rețeta de Pâine cu măsline, vă promit că este delicioasă alături de unt, hummus, pate sau alte paste tartinabile sărate.

Să vă fie de cel mai bine!

Tot ce trebuie să știi despre rețetă

  • Poți frământa aluatul cu mixerul, atașând carligul special pentru frământare, dar, bineînțeles, și de mâna. Frământăm până avem un aluat elastic, omogen, foarte ușor lipicios;
  • Această rețeta de Pâine cu măsline este potrivită și pentru mașina de pâine!
  • Puteți folosi măslinele preferate – verzi, nerge, kalamata etc și puteți pune măslinele întregi sau feliate, în funcție de preferințe;
  • Putem lăsa aluatul la dospit și peste noapte, la frigider și coacem pâinea a doua zi. Astfel, puteți pregăti aluatul de seară și, când vă întoarceți de la birou, puteți coace rapid o pâine proaspătă;
  • Un vas de fontă cu capac sau o oală de tip Dutch-Oven sunt ideale pentru a coace pâine, însă puteți să o coaceti și în tava normală, acoperind-o cu folie de aluminiu și ajustand timpul de coacere.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

8