Contact
- office@mpbaneasa.ro
- +40 21 232 2331
- Str. Răsăritului nr. 47, Buftea,România
ABONEAZĂ-TE
Intră în comunitatea Băneasa și rămâi la curent cele mai noi rețete și sfaturi ale specialiștilor noștri!
Pentru o pâine de 20 cm:
Cea mai mare bucurie în serile reci de toamnă/iarnă e o pâine aburindă, proaspăt scoasă din cuptor. Azi pregătim împreună rețeta de pâine cu cartofi, o pâine foarte pufoasă la interior, cu o coajă extraordinar de crocantă și pregătită cu minim de efort și frământare!
În general, pentru toate produsele de brutărie, folosesc făina Băneasa tip 650. Este foarte important să cunoaștem semnificația codurilor numerice de pe ambalajele de făină, pentru că acestea ne indică gradul de rafinare (cât de grosier sau de fin este măcinată făina) dar și rețetele pentru care e indicat să o folosim.
Făina 650 este o făină cu granulație mai mare și super potrivită pentru aluaturi cum sunt cele de pâine, focaccia, bagete, chifle, pizza. Este o făină mai bogată în proteine, necesare pentru dezvoltarea glutenului, iar o rețea frumoasă de gluten înseamnă un aluat bine crescut și o pâine pufoasă.
Trebuie să alegem cartofi făinoși, cei speciali pentru fiert. Firebem cartofii în apă cu sare, vom ști că sunt fierți în momentul în care furculița intră ușor în ei. Întotdeauna fierbem cartofii întregi, cu coajă, pentru că altfel vor reține foarte multă apă. După ce sunt fierți, îi scurgem din apă, îi lăsăm să se răcească foarte bine și îi dăm pe răzătoare sau îi trecem prin presa specială pentru cartofi. Nu dăm cartofii prin blender, pentru că vor deveni o pastă, care nu este utilă pentru această rețetă.
VEDETA REȚETEI
Într-un bol încăpător (sau bolul mixerului) punem jumătate din cantitatea de făină, apă, zahărul și drojdia. Adăugăm cartofii fierți, dați pe răzătoare. Începem să frământăm, până aluatul devine omogen. Adăugăm treptat restul de făină, uleiul, sarea.
Mutăm aluatul într-un bol curat, uns cu puțin ulei, acoperim cu folie alimentară și lăsăm la dospit două ore într-un loc călduț și uscat. Vă recomand să lăsați aluatul la dospit în cuptorul închis, cu lumina aprinsă. Aici temperatura este constantă și căldura degajată de bec ajută mult creșterea aluatului.
După ce timpul de dospire a expirat, înfăinăm foarte, foarte bine suprafața de lucru și răsturnăm aluatul pe planșetă. Pudrăm cu extra făină și frământăm puțin prin tehnica stretch and fold, respectiv, întindem aluatul cu mâna și îl împăturim, apoi repetăm operațiunea. Formăm o bilă de aluat și o mutăm pe hârtia de copt.
Între timp, punem oala de fontă în cuptor și pornim cuptorul la 220 de grade. Când cuptorul e încins și oala e foarte fierbinte, o manevrăm cu grijă și așezăm aluatul, cu tot cu hârtia de copt. Crestăm pâinea în cruce sau după preferințe, punem capacul și dăm la cuptor 30-40 minute, în funcție de cât de rumenită vă place coaja pâinii.
Opțional, așa cum vă spuneam mai sus, puteți stropi pâinea cu ulei de măsline și puteți presară sare grunjoasă.
Rețeta de pâine cu cartofi este gata! Este absolut delicioasă și toată familia o va iubi. Desigur, sfatul meu este să nu tăiați pâinea fierbinte cu cuțitul, ci să o lăsăți să se răcească 15-20 de minute. Dacă, însă, nu puteți rezistă în fața unei felii fierbinte de pâine unsă cu unt, ignorați sfatul de mai sus.
Să vă fie de cel mai bine!
Intră în comunitatea Băneasa și rămâi la curent cele mai noi rețete și sfaturi ale specialiștilor noștri!
Acest site web folosește cookie-uri astfel încât să vă putem oferi cea mai bună experiență de utilizator posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul dvs. și îndeplinesc funcții precum recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și utile.
Cookie-ul strict necesar ar trebui să fie activat în orice moment, astfel încât să putem salva preferințele dumneavoastră pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivați acest cookie, nu vă vom putea salva preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitați acest site web va trebui să activați sau să dezactivați din nou cookie-urile.
Acest site web folosește Google Analytics pentru a colecta informații anonime, cum ar fi numărul de vizitatori ai site-ului și cele mai populare pagini.
Păstrarea acestui cookie activat ne ajută să ne îmbunătățim site-ul web.
Vă rugăm să activați mai întâi modulele cookie strict necesare, astfel încât să vă putem salva preferințele!
Acest site web folosește următoarele cookie-uri suplimentare:
Vă rugăm să activați mai întâi modulele cookie strict necesare, astfel încât să vă putem salva preferințele!