Pâine cu cartofi

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

35 min.

Porții

15

Făină de grâu Iarnă Băneasa

Ingrediente

Pentru o pâine de 20 cm:

  • 600g făină Băneasa 650
  • 350ml apă călduță
  • 10g drojdie uscată
  • 2 lingurițe zahăr
  • 300g cartofi fierți
  • 80ml ulei
  • sare după gust (1 linguriță) 100g făină Băneasa 650 pentru planșetă

Mod de preparare

Cea mai mare bucurie în serile reci de toamnă/iarnă e o pâine aburindă, proaspăt scoasă din cuptor. Azi pregătim împreună rețeta de pâine cu cartofi, o pâine foarte pufoasă la interior, cu o coajă extraordinar de crocantă și pregătită cu minim de efort și frământare!

În general, pentru toate produsele de brutărie, folosesc făina Băneasa tip 650. Este foarte important să cunoaștem semnificația codurilor numerice de pe ambalajele de făină, pentru că acestea ne indică gradul de rafinare (cât de grosier sau de fin este măcinată făina) dar și rețetele pentru care e indicat să o folosim.

Făina 650 este o făină cu granulație mai mare și super potrivită pentru aluaturi cum sunt cele de pâine, focaccia, bagete, chifle, pizza. Este o făină mai bogată în proteine, necesare pentru dezvoltarea glutenului, iar o rețea frumoasă de gluten înseamnă un aluat bine crescut și o pâine pufoasă.

Trebuie să alegem cartofi făinoși, cei speciali pentru fiert. Firebem cartofii în apă cu sare, vom ști că sunt fierți în momentul în care furculița intră ușor în ei. Întotdeauna fierbem cartofii întregi, cu coajă, pentru că altfel vor reține foarte multă apă. După ce sunt fierți, îi scurgem din apă, îi lăsăm să se răcească foarte bine și îi dăm pe răzătoare sau îi trecem prin presa specială pentru cartofi. Nu dăm cartofii prin blender, pentru că vor deveni o pastă, care nu este utilă pentru această rețetă.

  • Așa cum vă spuneam, rețeta de pâine cu cartofi nu necesită foarte multă frământare, sunt suficiente câteva minute în robotul de bucătărie, dar puteți la fel de bine să frământați și cu mâinile unse cu puțin ulei.
  • Pentru un gust mai intens, puteți folosi ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui presat la rece. Opțional, după ce scoateți pâinea din cuptor, o puteți stropi cu ulei de măsline peste care presărați sare grunjoasă.
  • Cea mai indicată pentru această rețetă este o oală de fontă cu capac. Dacă nu aveți însă una, puteți coace pâinea și în tavă pt cozonac, ajustand temperatura la 180°C – 200°C și timpul de coacere 35-40 minute sau până pâinea e aurie.
  • Din același aluat puteți coace chifle, focaccia sau pizza.

Pasul 1

Într-un bol încăpător (sau bolul mixerului) punem jumătate din cantitatea de făină, apă, zahărul și drojdia. Adăugăm cartofii fierți, dați pe răzătoare.  Începem să frământăm, până aluatul devine omogen. Adăugăm treptat restul de făină, uleiul, sarea.

Pasul 2

Mutăm aluatul într-un bol curat, uns cu puțin ulei, acoperim cu folie alimentară și lăsăm la dospit două ore într-un loc călduț și uscat. Vă recomand să lăsați aluatul la dospit în cuptorul închis, cu lumina aprinsă. Aici temperatura este constantă și căldura degajată de bec ajută mult creșterea aluatului.

Pasul 3

După ce timpul de dospire a expirat, înfăinăm foarte, foarte bine suprafața de lucru și răsturnăm aluatul pe planșetă. Pudrăm cu extra făină și frământăm puțin prin tehnica stretch and fold, respectiv, întindem aluatul cu mâna și îl împăturim, apoi repetăm operațiunea. Formăm o bilă de aluat și o mutăm pe hârtia de copt.

Pasul 4

Între timp, punem oala de fontă în cuptor și pornim cuptorul la 220 de grade. Când cuptorul e încins și oala e foarte fierbinte, o manevrăm cu grijă și așezăm aluatul, cu tot cu hârtia de copt. Crestăm pâinea în cruce sau după preferințe, punem capacul și dăm la cuptor 30-40 minute, în funcție de cât de rumenită vă place coaja pâinii.

Pasul 5

Opțional, așa cum vă spuneam mai sus, puteți stropi pâinea cu ulei de măsline și puteți presară sare grunjoasă.

Rețeta de pâine cu cartofi este gata! Este absolut delicioasă și toată familia o va iubi. Desigur, sfatul meu este să nu tăiați pâinea fierbinte cu cuțitul, ci să o lăsăți să se răcească 15-20 de minute. Dacă, însă, nu puteți rezistă în fața unei felii fierbinte de pâine unsă cu unt, ignorați sfatul de mai sus.

Să vă fie de cel mai bine!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

8

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

8