Prăjitură cu ricotta și afine

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

90 min.

Porții

12

Făină de grâu Vară Băneasa

Ingrediente

  • 250g făină Băneasa 000
  • 3 ouă
  • 100g zahăr
  • coajă de la 2 lămâi
  • 50ml suc de lămâie
  • 250g ricotta
  • un pliculeț praf de copt
  • 250g afine

Mod de preparare

Cu o textură cremoasă și un gust ușor, completat de dulceața naturală a afinelor, această prăjitură este desertul perfect pentru orice ocazie. Simplă, elegantă și plină de savoare, e alegerea ideală pentru momentele în care vrei ceva special!

Pasul 1

Încingem cuptorul la 180°C, tapetăm cu unt și făină sau spray non-stick o tavă pentru guguluf.

Pasul 2

Într-un bol încăpător punem ouăle, zahărul, coaja de lămâie. Mixăm cu mixerul la viteză mare până ouăle își dublează volumul. Adăugăm ricotta și sucul de lămâie, amestecăm din nou.

Cernem făinaă și praful de copt peste amestecul de ouă, mixăm până sunt încorporate.

Pasul 3

Amestecăm afinele cu 2 linguri de făină și le adăugăm în compoziție. Amestecăm cu ajutorul unei spatule. Turnăm compoziția în tava pregătită, nivelăm cu spatula. Coacem 35-40 min sau până trece testul scobitorii. Lăsăm să se răcească foarte bine în tavă înainte de a scoate prăjitura.

Pasul 4

Când Prăjitura cu ricotta și afine e gata, o putem răsturna pe un platou și felia. Opțional, o putem pudra cu zahăr vanilat sau o glazură făcută din zahăr vanilat și puțin lapte.

Să vă fie de cel mai bine și poftă bună!

Tot ce trebuie să știi despre rețetă

  • Ricotta poate fi înlocuită cu urdă sau brânză de vaci;
  • Afinele acrișoare pot fi înlocuite cu zmeură sau vișine/cireșe fără samburi;
  • Pentru a ne asigura că fructele sunt distribuite uniform în prăjitură și nu se lasă pe fundul tăvii, le dăm prin făină înainte de a le încorpora în aluat;
  • Putem coace prăjitura în formă pentru guguluf sau în formă rotundă, cu diametrul de 20 cm sau în tavă dreptunghiulară, de 20x30cm. Ajustăm timpul de coacere în funcție de forma folosită;
  • Prăjitura se coace la 180°C și este gata când este ușor rumenită și trece testul scobitorii – o scobitoare introdusă în partea cea mai înalta a prăjiturii (de obicei în mijloc) iese curată, fără urme de aluat;
  • La capitolul făină, am folosit, ca de obicei, făina Băneasa 000, care nu îmi lipsește niciodată din bucătărie. Doar că acum, făina Băneasa are un ambalaj promoțional, omagiu al filmului Disney și Pixar – Elementar, pe care îl puteți urmări acum în cinema.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

55 min.

Porții

16

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

50