Macaroane de post cu cartofi răntăliți

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

40 min.

Porții

4

Paste fără ou Post Băneasa

Ingrediente

  • 200g macaroane Băneasa
  • 3-4 cartofi potriviți
  • 2 cepe roșii, de apă
  • 4 linguri ulei
  • sare, piper după gust
  • o linguriță boia afumată
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Vi s-a întâmplat vreodată să gustați dintr-o rețetăa și să vă teleportați direct în copilărie? Asta pățesc eu de fiecare dată când pregătesc rețeta de macaroane cu cartofi răntăliți, efectiv simt gustul mâncării pregătite de buni Sia în perioadele de post, gustul vacanțelor la Aschileu.

Ce înseamnă, de fapt cartofi, răntăliți? Ardelenii știu cu siguranță, pentru că este una dintre mâncărurile de bază de post din zona noastră. Cartofi fierți în coajă, în apă cu multă sare, caă să le dea un gust bun, apoi dați pe răzătoare și prăjiți la foc domol alături de ceapă.

În perioadele de post, când buni și toată familia mergeau la câmp, cartofii rănțăliți se mâncau cu macaroane, ca o mâncare super extra consistentă, care le dădea energia necesară pentru toată ziua.

Dacă foloseau tăieței făcuți în casă erau cu siguranță “laste” sau tăieței lați, pătrați, făcuți în casă. Dacă nu știați, în zona noastră, lășcuțele sunt tăiețeii mici pătrați, care se pun în supă, în special în supa de găină sau “levese”. Lăștele sunt surorile lor mai mari, dar reprezintă și un termen generic folosit în Ardeal pentru mai multe tipuri de paste. La fel e și termenul de “macaroane”. La noi, toate pastele sunt “macaroane cu ….”, așa cum tot ce ne luăm în picioare sunt “papuci”, nu doar cei de casă.

Ca să respect tradiția, am folosit macaroanele clasice de la Băneasa pentru rețeta de Macaroane de post cu cartofi rănțăliți. Erau și sunt nelipsite din cămara lui buni și sunt ideale și pentru preparatele dulci, cum ar fi budinca de tăieței sau “vargabeles”, budinca cu brânză dulce și stafide.

Pasul 1

Fierbem cartofii în apă cu sare, până furculițaă intră ușor în ei. Îi scurgem într-o sită și îi lăsăm să se răcească foarte bine, apoi îi dăm pe răzătoarea mare. Nu răcim cartofii în apă rece, pentru că absorb prea mult lichid. Într-o oală punem la fiert 2L de apă.

Pasul 2

Când apa fierbe, adăugăm o linguriță de sare și macaroanele, pe care le fierbem conform timpului indicat pe ambalaj, apoi le scurgem fără a le limpezii sub jet de apă rece.

Pasul 3

Cât timp macaroanele fierb, pregătim o cratiță încăpătoare în care încingem uleiul. Tăiem ceapa roșie peștișori și o călim în ulei la foc domol până se înmoaie. Condimentăm cu sare și piper după gust. Adăugăm cartofii dați pe răzătoare și condimentăm cu boia. Lăsăm 3-4 minute pe foc, apoi adăugăm pastele scurse și pătrunjelul. Amestecăm foarte bine și gata!

Rețeta de macaroane de post cu cartofi răanțăliți este gata, e super sățioasă, economică și poate fi o garnitură foarte bună și pentru o friptură sau o salată în afară postului.

Să vă fie de cel mai bine și post cu folos!

Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

25 min.

Porții

2