Lipii cu pesto și legume

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

8

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

Pentru aluat:

400g făină 650 Băneasa

220ml apă caldă

1 linguriță drojdie uscată

1 linguriță zahăr

50ml ulei de măsline

1 linguriță sare

Pentru sosul de pizza:

300 ml suc de roșii

1 linguriță busuioc uscat

1 linguriță oregano uscat

1 linguriță pudră usturoi

30ml ulei de măsline

Sare și piper

Pentru umplutură:

100g măsline foliate

100g pastă de pesto

10-12 roșii cherry

150g mini mozzarella

1 mâna busuioc proaspăt

Mod de preparare

Le-am numit lipii deoarece se pregătesc la tigaie. Dacă nu aveți timp de cuptor optați pentru varianta aceasta rapidă la tigaie și o să fiți foarte mulțumiți. În plus, puteți alege umpluturile dorite.

Aluatul este unul pe bază de drojdie, deci necesită ceva timp să dospească, însă este de ajuns dacă îl frământați rapid și îl lăsați o oră la loc cald. Aluatul meu s-a frământat foarte bine și a ieșit tare frumos, am folosit făină tip 650 de la Băneasa.

Mereu folosesc această făină când fac aluaturi dospite cu drojdie pentru că se comportă foarte bine la frământat, are un conținut mai mare de gluten, iar textura aluatului iese mătăsoasă.

Referitor la umpluturi: după cum mai spus, puteți opta pentru ingrediente simple precum un sos de pizza, roșii, măsline și ceva mozzarella.

Însă, nu greșiți nici dacă puneți mai multe ingrediente sau le schimbați complet. Puteți folosi porumb, ciuperci, prosciutto, salam, anghinare, ceva friptură de pui rămasă, sau ce mai doriți voi.

Pasul 1

Pregatiti aluatul: Într-un bol încăpător cerneti făina, faceți o gropiță în mijlocul ei și turnați acolo drojdia, zahărul, apa și uleiul. Începeți si frământați un pic, după care adăugați și sarea.

Frământați timp de 10-15 minute un aluat neted care nu se mai lipește de mâini. Alternativ, puteți frământa aluatul și la robotul de bucătărie dacă doriți. Folosiți cârligul pentru aluat și frământați aproximativ 10 minute.

Pasul 2

Ungeți un bol cu ulei de măsline și puneți aluatul în el. Acoperiți bolul și lăsăți să dospească la loc cald pentru o oră.

Pasul 3

Între timp, puteți pregăti sosul pentru pizza, dacă doriți să îl faceți voi în casă, însă puteți folosi și sosul vostru preferat, sau un sos deja cumpărat.

Dar să știți că acesta se prepară foarte repede și foarte ușor. Îl puteți pregăti din timp și să îl păstrați la frigider.

De asemenea puteți folosi acest sos și la pizza clasică sau la pastele voastre preferate sau alte mâncăruri.

Pasul 4

Într-un ibric amestecați toate ingredientele pentru sos. Gătiți pe foc mic pentru 10-12 minute până ce sosul scade un pic și devine mai gros, amestecând din când în când.

Lăsăți deoparte să se răcească complet.

Pasul 5

Asamblați lipiile: Scoateți aluatul din bol, frământați-l 1-2 minute pentru a scoate aerul din el. Împărțiți aluatul în 10 părți egale, și din fiecare bucată de aluat faceți câte o bilă. Acoperiți bilele cu un prosop pentru a evita uscarea aluatului.

Pasul 6

Luați o bilă de aluat și cu ajutorul unui sucitor întindeți o foaie subțire de aluat. Puneți 2 linguri de sos și întindeți pe aproape toată suprafață aluatului lăsând câțiva milimetri spațiu către margini.

Pe deasupra presărați măsline feliate, roșii cherry tăiate sferturi, mozzarella tăiată bucățele, 1-2 lingurițe pesto și frunze de busuioc.

Pasul 7

Apucați de marginea aluatului și aduceți către centru peste umplutură, formând un pliu. Apoi din nou o parte din margine aducând spre centru și formând un alt pliu.

Repetați operațiunea încă de 2-3 ori până terminați toate pliurile.

Pasul 8

Gătiți lipiile: Așezați pe foc o tigaie și lăsăți să se încingă, așezați lipia cu pliurile în jos și lăsați să se gătească la foc mic pentru 3-4 minute până ce este rumenă. Apoi întoarceți și pe partea cealaltă. Repetați operațiunea și cu celelalte lipii.

Serviți calde alături de o salată verde. Alături mai puteți pune încă puțin sos de roșii.

Rezistă foarte bine și 3 zile păstrate la frigider. Le puteți servi și a doua zi ca gustare sau în pachețelul de școală. Sunt bune și reci, însă se pot reincalzi 10-20 de secunde la microunde.

Enjoy!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

savarine3
Rețetă

Gata în

150 min.

Porții

10