Spaghete Carbonara – rețeta italiană originală

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

2

Paste din grâu dur All season Băneasa

Ingrediente

  • 250g spaghetti grâu dur Băneasa
  • 100g guanciale tăiată cubulețe
  • 3 gălbenușuri ou
  • 100g brânză pecorino
  • o linguriță de piper proaspăt măcinat (sau pisat într-un mojar)

Mod de preparare

Rețeta autentică a spaghetelor carbonara necesită doar câteva ingrediente de bază și poate fi pregătită într-un timp foarte scurt, ceea ce o face o masă perfectă pentru orice moment.

Acestea fiind spuse, găsești mai jos toți pașii necesari pregătirii rețetei originale de Spaghete Carbonara.

Chiar dacă rețeta de Spaghete Carbonara nu este una complicată, ingredientele sunt foarte importante deoarece ele dau gustul și savoarea acestui tip de paste.

Spaghete. Spaghetele sunt cele mai populare tipuri de paste. Denumirea lor provine din cuvântul italian „spago”, care înseamnă „șnururi”. În Italia, spaghetele foarte groase se numesc spaghettoni, iar cele foarte subțiri spaghettini. Aceste paste lungi sunt potrivite pentru sosuri fine, așa cum este și sosul carbonara.

Guanciale. Este un tip de șuncă de la porc prezentă în partea capului, bine condimentată. Cu toate că este mai grasă, tocmai ea dă gustul specific acestor paste.

Ouăle. Gălbenușurile de ou formează sosul împreună cu brânza și oferă cremozitate sosului. Folosește doar gălbenușurile, nu și albușul.

Pecorino. În multe rețete se folosește parmezan, însă pecorino este cel mai potrivit pentru această rețetă de Spaghete Carbonara deoarece acesta se topește mult mai bine decât parmezanul și dă cremozitate sosului.

Condimentele. Piperul negru este singurul condiment, cu excepția sării, care se folosește în cantități destul de mari la Spaghetele Carbonara. Încearcă să folosești piper proaspăt măcinat, nu piper măcinat la plic. Ca alternativă, poți pisa boabele de muștar într-un mojar pentru un gust și mai intens.

Pasul 1

Începe prin a pregăti pastele pentru fierbere. Pune o oală pe foc cu apă și o lingură de sare și fierbe pastele conform timpului indicat pe ambalaj.

 

Pasul 2

Într-o tigaie rece așează bucățile de guanciale și apoi pune tigaia pe foc. Lasă-le să se gătească la foc mediu, până ce bucățile încep să lase grăsime și se gătesc căpătând o culoare aurie.

Stinge focul și pune tigaia deoparte. Este nevoie ca bucățile de guanciale să nu fie fierbinți, astfel încât să nu gătești ouăle atunci când le amesteci în tigaie.

Pasul 3

Cât timp fierb pastele, se pregătește sosul carbonara: într-un castron pune cele 3 gălbenușuri, rade pecorino peste gălbenușuri și amestecă totul până obții o cremă groasă.

În acest punct, în care sosul devine mai greu de amestecat, este pregătit. Într-un mojar, pisează piperul și adaugă-l peste sos. Amestecă din nou.

Pasul 4

Ia o lingură de bucăți de guanciale prăjit și pune-l peste sos amestecând bine. Păstrează câteva bucăți de guanciale pentru final.

Pasul 5

Pune spaghetele fierte peste guanciale din tigaie, iar peste pastele calde pune sosul deja format.
Adaugă și un polonic din apa în care au fiert pastele și amestecă energic.

Căldura reziduală din paste va găti sosul și îi va da o consistență cremoasă și lucioasă. Dacă este necesar, mai adaugă puțină apă de la paste.

Rețeta de spaghete carbonara este gata! Pune pastele în farfurie, presară puțin piper proaspăt măcinat. Pe deasupra, pune bucățile de guanciale păstrate, iar la final rade puțin pecorino.

TRUCURI PENTRU CELE MAI BUNE SPAGHETE CARBONARA

  • Dacă nu ai guanciale, poți folosi pancetta. Nu se recomandă orice tip de bacon la spaghetele carbonara pentru că se schimbă substanțial gustul.
  • Poți înlocui pecorino romano cu parmigiano reggiano (parmezan). Dar, la fel ca la guanciale, evită să folosești alt tip de brânză deoarece aroma nu va mai fi aceeași.
  • Smântâna în spaghetele carbonara nu are ce să caute. Sosul este format din gălbenușurile de ou, apa de la paste și brânza pecorino.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

4