Contact
- office@mpbaneasa.ro
- +40 21 232 2331
- Str. Răsăritului nr. 47, Buftea,România
ABONEAZĂ-TE
Intră în comunitatea Băneasa și rămâi la curent cele mai noi rețete și sfaturi ale specialiștilor noștri!
Tavă 38*32 cm
Cremă și prune
Rețeta de hencles cu prune este delicioasă și nu se face greu. Poate fi întâlnit și sub denumirile de lichiu, hanklich sau heinklich. În bucătăria maghiară este cunoscut sub numele de lepeny (plăcintă). Ca și henclesul săsesc are blat de cozonac și cremă de smântână cu gălbenușuri.
Poate fi întâlnit și în varianta cu cremă de brânză acoperită cu smântână și gălbenușuri. Există și variante sărate de hencles.
Există multe variante ale acestei rețete, dar toate au la bază aluat dospit de cozonac. Diferența o face crema de îl acoperă. Poate fi doar cu smântână și gălbenușuri, cu griș, smântână și gălbenușuri sau cu griș cu ouă peste care se toarnă smântână cu gălbenușuri. Eu am pregătit varianta cu griș, smântână și gălbenușuri.
Poate fi realizat simplu, doar cu cremă, dar și cu fructe. Cea mai întâlnită variantă cu fructe este cea cu prune.
VEDETA REȚETEI
Pentru început, cernem făina. Ulterior, într-un castron, am pus drojdia proaspătă și am adăugat o linguriță vârfuită de zahăr. Am turnat aproximativ 50 ml lapte încălzit cât să fie suportabil la deget și am amestecat până s-a lichefiat. Drojdia are nevoie de 10 minute de dospire în loc cald.
În acest timp am turnat restul de zahăr în laptele cald și am amestecat până s-a dizolvat. Am separat gălbenușurile de albușuri, apoi le-am bătut. Peste acestea am turnat laptele călduț și extractul de vanilie, amestecând în acest timp.
Drojdia a crescut, așa că am pus-o peste făină. Am turnat gălbenușurile cu lapte și am amestecat. Apoi, am adăugat untul topit și răcit în prealabil. În continuare am pus 1g de sare și uleiul vegetal. Aluatul va fi lipicios la început, dar dacă va fi frământat și trântit de masa de lucru (sau în castron) în 5 minute acesta devine neted, elastic și nu se mai lipește de mâini.
L-am pus într-un bol uns cu ulei și l-am acoperit. Va rămâne în loc cald în jur de o oră sau până își dublează volumul.
În acest timp am pregătit crema. Am pus laptele pe foc. Am adăugat 1g de sare, pasta de vanilie și zahărul, apoi grișul în ploaie. Pentru a nu se forma cocoloașe, dar și pentru ca acesta să nu se lipsească de oală, am amestecat până când compoziția s-a îngroșat. Am luat de pe foc și am pus o folie alimentară direct pe griș, pentru ca acesta să nu facă pojghiță.
Până când s-a răcit grișul am mixat 2 albușuri cu un vârf cuțit de sare și 50g de zahăr până am obținut o spumă tare, ca pentru bezea. Peste grișul răcit am pus smântâna și gălbenușurile și am mixat bine. Apoi, am încorporat spuma de albușuri.
În acest moment se poate asambla desertul. Am întins aluatul pe mărimea tăvii. Se mai poate aranja cu mâna în tavă pentru a acoperi și colțurile. Am turnat crema de griș peste aluat și am nivelat-o.
Am pus prunele tăiate în jumătate peste cremă, cu partea secționată în sus. În acest mod siropul lăsat de acestea nu va inflența textura cremei și a aluatului. În funcție de puterea cuptorului, timpul de coacere poate fi între 30 și 40 de minute.
Am lăsat henclesul să se răcească complet, apoi l-am tăiat în cuburi.
Poftă bună!
Intră în comunitatea Băneasa și rămâi la curent cele mai noi rețete și sfaturi ale specialiștilor noștri!
Acest site web folosește cookie-uri astfel încât să vă putem oferi cea mai bună experiență de utilizator posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul dvs. și îndeplinesc funcții precum recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și utile.
Cookie-ul strict necesar ar trebui să fie activat în orice moment, astfel încât să putem salva preferințele dumneavoastră pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivați acest cookie, nu vă vom putea salva preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitați acest site web va trebui să activați sau să dezactivați din nou cookie-urile.
Acest site web folosește Google Analytics pentru a colecta informații anonime, cum ar fi numărul de vizitatori ai site-ului și cele mai populare pagini.
Păstrarea acestui cookie activat ne ajută să ne îmbunătățim site-ul web.
Vă rugăm să activați mai întâi modulele cookie strict necesare, astfel încât să vă putem salva preferințele!
Acest site web folosește următoarele cookie-uri suplimentare:
Vă rugăm să activați mai întâi modulele cookie strict necesare, astfel încât să vă putem salva preferințele!