Hencles cu prune

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

55 min.

Porții

16

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

Tavă 38*32 cm

  • 500g făină de grâu albă superioară 000 pentru cozonac Băneasa
  • 20g drojdie proaspătă
  • 250ml lapte cald
  • 120g zahăr
  • 3 gălbenușuri
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 60g unt
  • 40ml ulei de floarea soarelui
  • 1g sare

Cremă și prune

  • 700ml lapte
  • 100g griș
  • 2g sare
  • 1 linguriță pastă de vanilie
  • 250g zahăr
  • 6 gălbenușuri
  • 150g smântână grasă 24% grăsime
  • 400g prune
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Rețeta de hencles cu prune este delicioasă și nu se face greu. Poate fi întâlnit și sub denumirile de lichiu, hanklich sau heinklich. În bucătăria maghiară este cunoscut sub numele de lepeny (plăcintă). Ca și henclesul săsesc are blat de cozonac și cremă de smântână cu gălbenușuri.

Poate fi întâlnit și în varianta cu cremă de brânză acoperită cu smântână și gălbenușuri. Există și variante sărate de hencles.

Există multe variante ale acestei rețete, dar toate au la bază aluat dospit de cozonac. Diferența o face crema de îl acoperă. Poate fi doar cu smântână și gălbenușuri, cu griș, smântână și gălbenușuri sau cu griș cu ouă peste care se toarnă smântână cu gălbenușuri. Eu am pregătit varianta cu griș, smântână și gălbenușuri.

Poate fi realizat simplu, doar cu cremă, dar și cu fructe. Cea mai întâlnită variantă cu fructe este cea cu prune.

Pasul 1

Pentru început, cernem făina. Ulterior, într-un castron, am pus drojdia proaspătă și am adăugat o linguriță vârfuită de zahăr. Am turnat aproximativ 50 ml lapte încălzit cât să fie suportabil la deget și am amestecat până s-a lichefiat. Drojdia are nevoie de 10 minute de dospire în loc cald.

Pasul 2

În acest timp am turnat restul de zahăr în laptele cald și am amestecat până s-a dizolvat. Am separat gălbenușurile de albușuri, apoi le-am bătut. Peste acestea am turnat laptele călduț și extractul de vanilie, amestecând în acest timp.

Pasul 3

Drojdia a crescut, așa că am pus-o peste făină. Am turnat gălbenușurile cu lapte și am amestecat. Apoi, am adăugat untul topit și răcit în prealabil. În continuare am pus 1g de sare și uleiul vegetal. Aluatul va fi lipicios la început, dar dacă va fi frământat și trântit de masa de lucru (sau în castron) în 5 minute acesta devine neted, elastic și nu se mai lipește de mâini.

Pasul 4

L-am pus într-un bol uns cu ulei și l-am acoperit. Va rămâne în loc cald în jur de o oră sau până își dublează volumul.

Pasul 5

În acest timp am pregătit crema. Am pus laptele pe foc. Am adăugat 1g de sare, pasta de vanilie și zahărul, apoi grișul în ploaie. Pentru a nu se forma cocoloașe, dar și pentru ca acesta să nu se lipsească de oală, am amestecat până când compoziția s-a îngroșat. Am luat de pe foc și am pus o folie alimentară direct pe griș, pentru ca acesta să nu facă pojghiță.

Pasul 6

Până când s-a răcit grișul am mixat 2 albușuri cu un vârf cuțit de sare și 50g de zahăr până am obținut o spumă tare, ca pentru bezea. Peste grișul răcit am pus smântâna și gălbenușurile și am mixat bine. Apoi, am încorporat spuma de albușuri.

Pasul 7

În acest moment se poate asambla desertul. Am întins aluatul pe mărimea tăvii. Se mai poate aranja cu mâna în tavă pentru a acoperi și colțurile. Am turnat crema de griș peste aluat și am nivelat-o.

Pasul 8

Am pus prunele tăiate în jumătate peste cremă, cu partea secționată în sus. În acest mod siropul lăsat de acestea nu va inflența textura cremei și a aluatului. În funcție de puterea cuptorului, timpul de coacere poate fi între 30 și 40 de minute.

Am lăsat henclesul să se răcească complet, apoi l-am tăiat în cuburi.

Poftă bună!

Despre ingrediente

  • Făina făînă albă superioară 000 pentru cozonac Băneasa.
  • Gălbenușuri de la ouă proaspete. Cu cât sunt mai proaspete, cu atât mai bună iese crema.
  • Smântâna trebuie să fie grasă, minun 20%. Eu o prefer pe cea cu 24% grăsime.
  • Prune coapte. Le vei tăia în jumătăți sau chiar în sferturi dacă sunt foarte mari.
Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...