Crumble cu mere

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

8

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

  • 900g mere cântărite fără coajă și căsuța semințelor
  • 80g unt cu 82% grăsime
  • 70g zahăr
  • 1 linguriță pudră de scorțișoară

Pentru crumble:

  • 120g făină superioară Băneasa tip 000
  • 1/2 linguriță sare
  • 30g fulgi de ovăz
  • 80g unt
  • 70g zahăr tos + 30g zahăr brun
  • 30g miez de nucă tocat la cuțit
  • 1 linguriță pastă de vanilie (sau extract de vanilie)
  • 1 linguriță coajă rasă de vanilie
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Este important ca stratul de crumble să nu fie prea subțire, așa că ai grijă să alegi un vas în care firimiturile de aluat să fie într-un un strat de aproximativ 5-7 mm grosime. Nu exagera cu grosimea acestuia, căci fructele sunt vedetele. Toppingul crocant trebuie să fie maxim un sfert din grosimea celui de fructe. Gustul și experiența își vor spune cuvântul în momentul în care alegi grosimea stratului.

Pentru ca rețeta de crumble cu mere să iasă perfect îți recomand să folosești doar unt cu minim 80% grăsime. Acesta trebuie să fie rece. După ce freci untul cu zahărul și făina trebuie să pui vasul în frigider pentru 30 minute, apoi îl presari peste fructe.

Îți recomand să folosești o făină bună, căci deșertul acesta merită ce este mai bun. Eu am folosit făina superioară Băneasa tip 000 și îți pot spune că rezultatul a ieșit fix așa cum trebuie.

Pasul 1

Pentru început mi-am pregătit ingredientele pentru crusta de crumble și am ras coajă de lămâie. Într-un bol am amestecat cele două tipuri de zahăr. Am adăugat fulgii de ovăz, apoi făina și sarea ce accentuează aromele. Am amestecat puțin, apoi am pus coajă rasă de lămâie.

Pasul 2

Am adăugat untul foarte rece tăiat cuburi și pastă de vanilie. Cu vârful degetelor am amestecat foarte rapid până s-au format firimituri de aluat cu aspect nisipos, adică “crumble”. Am pus vasul la frigider.

Pasul 3

Am curățat merele de coajă. Am îndepărtat codițele și căsuța de sâmburi, apoi le-am tăiat în cuburi de mărime medie. Ca să nu oxideze le puteți stropi cu puțină apă cu zeamă de lămâie. Le-am pus într-un bol și le-am amestecat cu zahăr tos și pudră de scorțișoară.

Pasul 4

Într-un vas încăpător, am topit untul.

Am adăugat merele și le-am lăsat pe foc până când s-au înmuiat, iar siropul începea să se caramelizeze.

Pasul 5

Le-am mutat într-un vas termorezistent, le-am lăsat să se răcească și am preîncălzit cuptorul la 180°C. Am presărat nuca tocată la cuțit. Am pus crumble rece peste mere, apoi am copt 30 minute sau până se rumenește crumble și pe margine se observă bulbuci din siropul merelor.

Pasul 6

L-am lăsat să se răcească în jur de 45 minute, astfel încât să fie ușor călduț și să poată fi scos frumos din formă, dar poți să îl scoți cu o lingură direct într-un bol.

Să vă spun cât de frumos mirosea în bucătărie când am scos vasul din cuptor? Ce poate fi mai bun decât mere călduțe aromate cu scorțișoară și un topping crocant și delicios?

Sper că o să vă răsfățați și voi cu acest desert!

Poftă bună!

TIPS&TRICKS

  • Nu ai nevoie să pregătești aluat de plăcintă sau blat de prăjitură;
  • Majoritatea ingredientelor (dacă nu chiar toate) le ai deja în casă;
  • NU folosești ouă!
  • Se pregătește în câteva minute;
  • Poți schimba fructele în funcție de sezon: căpșuni, rubarbă, caise, piersici, nectarine, fructe de pădure, pere etc.;
  • Dacă ai copii mici nu trebuie să aștepți mult să se răcească, îl pot mânca și cald;
  • Dacă nu consumi tot desertul, acesta se poate păstra în frigider;
  • Dacă nu ai fulgi de ovăz nu este obligatoriu să faci un drum la magazin. Adaugi 1 lingură de făină în plus.
Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...