Cozonac de post cu cremă de ciocolată cu rom

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 500g făină pentru cozonac Băneasa
  • 30g drojdie proaspătă
  • 1 lingură coajă portocală confiată
  • 100ml ulei călduț
  • 10 ml lapte soia
  • 150ml apă minerală
  • 180g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat cu rom
  • 1 praf de sare

Pentru crema de ciocolată cu rom:

  • 100ml lapte de soia
  • 50g ciocolată neagră
  • 2 linguri praf de cacao neagră
  • 1 lingură amidon
  • 3 linguri zahăr
  • 1 linguriță esență de rom

Pentru topping:

  • miere de albine
  • zahăr

Mod de preparare

Pufos, bine crescut și rumenit, cozonacul pregătit în casă este fără îndoială cel mai bun. Dar, poate te întrebi dacă rețeta de cozonac de post este la fel de delicioasă. Noi îți arătăm că se poate să faci un cozonac de post absolut delicios, chiar dacă nu folosești lapte, ouă și unt. Care este secretul?

Rețeta de cozonac de post pe care ți-o propunem are o umplutură absolut delicioasă, care o să te convingă că nu este greu deloc să prepari un desert gustos fără să folosești ingredientele clasice. Ciocolata cu rom este secretul acestei rețete de cozonac de post pe care cu siguranță o vei salva în lista de preparate preferate odată ce o vei încerca.

Pasul 1

Pentru a obține un cozonac pufos, este esențial ca uleiul și laptele de soia să fie călduțe spre calde, iar apă minerală să fie la temperatura camerei. Punem drojdia cu o lingură de zahăr, făină și lapte de soia la dospit într-o cană.

Când compoziția se umflă atât de tare încât stă să iasă din cană o punem peste făina amestecată cu zahărul și zahăr vanilat cu rom, amestecăm, apoi adăugăm laptele și apa și începem să frământăm.

Pasul 2

Adaugă coaja de portocale confiată, un praf de sare și uleiul. Frământă în continuare foarte bine aluatul, până devine neted și nu se lipește de mâini, apoi îl lăsăm în loc cald să crească până își dublează volumul.

Presară puțină făină pe masa de lucru și pe aluat, apoi îl întindem.

Pasul 3

Acum pregătim crema cu care vom umple cozonacul de post, pentru că trebuie să o întindem imediat cum o luăm de pe aragaz.

Așadar, pune la fiert 50 ml lapte cu zahăr, apoi dizolvă amidonul și praful de cacao în restul de lapte de soia. Pune-le pe toate în laptele cald, apoi adaugă ciocolată neagră topită la microunde cu 1 lingură de apă, după care amestecă totul până la omogenizare și fierbe la foc foarte mic până începe să se îngroașe – în acest timp amestecă în continuu.

Pasul 4

După ce ai luat crema de pe foc, adaugă esența de rom, amestecă bine, apoi întinde crema peste aluat.

Rulează foaia de cozonac de post, strângând capetele, apoi pune-l în tavă.

Pasul 5

Coace cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180°C în jur de 60 de minute, având grijă să îl ții acoperit primele 30 minute. Când trece testul cu scobitoarea, scoate cozonacul de post și lasă-l să se răcească pe un grătar.

Pentru topping putem folosi miere de albine și zahăr.

Spor la pregătit acest delicios cozonac de post cu cremă de ciocolată și rom!

SECRETE DESPRE CUM SĂ OBȚII UN COZONAC DE POST PERFECT

  • Secretul pentru un cozonac de post delicios și pufos este să folosești întotdeauna produse de calitate și proaspete.
  • Pentru a obține acea culoare galbenă frumoasă pe care o au cozonacii care au în compoziție ouă, poți folosi turmeric. În plus, cozonacii vor avea o aromă specială. Dacă nu îți place turmericul, poți folosi puțin șofran sau suc de portocală.
  • Lasă cozonacul să se răcească în formă timp de câteva minute, apoi transferă-l pe un grătar pentru răcire.
  • Savurează cozonacul de post cu gem, dulceață sau orice alt topping preferat.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

8