Cozonac de post cu cremă de ciocolată cu rom

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 500g făină pentru cozonac Băneasa
  • 30g drojdie proaspătă
  • 1 lingură coajă portocală confiată
  • 100ml ulei călduț
  • 10 ml lapte soia
  • 150ml apă minerală
  • 180g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat cu rom
  • 1 praf de sare

Pentru crema de ciocolată cu rom:

  • 100ml lapte de soia
  • 50g ciocolată neagră
  • 2 linguri praf de cacao neagră
  • 1 lingură amidon
  • 3 linguri zahăr
  • 1 linguriță esență de rom

Pentru topping:

  • miere de albine
  • zahăr

Mod de preparare

Un cozonac de post pufos, aromat, cu o umplutură absolut delicioasă, o să vă convingă că nu este greu să realizăm dulcegării delicioase fără lapte, ouă și unt.

Pasul 1

Pentru ca să obținem un cozonac pufos, este esențial că uleiul și laptele de soia să fie călduțe spre calde, iar apă minerală să fie la temperatura camerei.

Punem drojdia cu o lingură de zahăr, făină și lapte de soia la dospit într-o cană.

Când acesta stă să iasă din cană o punem peste făina amestecată cu zahăr și zahăr vanilat cu rom, amestecăm, apoi adăugăm laptele și apa și începem să frământăm.

Pasul 2

La final, adăugăm coaja de portocale confiată, un praf de sare și uleiul. Frământăm foarte bine aluatul, până devine neted și nu se lipește de mâini, apoi îl lăsăm în loc cald să crească până își dublează volumul.

Presăram puțină făină pe masă de lucru și pe aluat, apoi îl întindem.

Pasul 3

Pregătim crema abia acum, pentru că trebuie să o întindem imediat cum o luăm de pe aragaz.

Punem la fiert 50 ml lapte cu zahăr, apoi dizolvăm amidonul și praful de cacao în restul de lapte de soia, le punem în laptele cald, adăugăm și ciocolată neagră topită la microunde cu 1 lingură de apă, amestecăm totul până la omogenizare și fierbem la foc foarte mic până începe să se îngroașe – în acest timp amestecăm continuu.

Pasul 4

Când luăm crema de pe foc, adăugăm esență de rom, amestecăm, apoi o întindem peste aluat.

Rulăm aluatul, strângând capetele, apoi îl punem în tavă (eu l-am și răsucit de câteva ori).

Pasul 5

Coacem cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180°C în jur de 60 de minute, având grijă să îl ținem acoperit primele 30 minute. Când trece testul cu scobitoarea îl scoatem și îl lăsăm să se răcească pe un grătar.

Pentru topping putem folosi miere de albine și zahăr.

Vă doresc spor la pregătit cozonac de post cu cremă de ciocolată și rom!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Gnocchi cu sos pesto
Rețetă

Gata în

40 min.

Porții

4

Rețetă

Gata în

240 min.

Porții

12

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

25