Cozonac cu iaurt si ciocolată

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

90 min.

Porții

4

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 500g făină Delizia pentru cozonac
  • 20g drojdie proaspătă
  • 100ml lapte călduț
  • 150g iaurt grecesc
  • 120g zahăr
  • 90 ml ulei
  • 2 gălbenușuri – de la ouă de mărime medie
  • 1 linguriță coajă de portocale rasă fin
  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 1 gălbenuș + 1 lingură lapte pentru uns

Mod de preparare

Cozonacul cu iaurt și ciocolată este delicios și foarte ușor de pregătit. Orice începător în al bucătăriei îl va putea face dacă respectă indicațiile de mai jos.

O felie din cozonacul pufos cu iaurt este perfectă lângă o cană de lapte la micul dejun, pe post de gustare dulce lângă cafea, dar poate fi deșertul perfect și în perioada Crăciunului sau a Sărbătorilor Pascale.

Cred că ați observat că am multe rețete în care ciocolată este folosită că umplutură. Mi se pare că aduce fix acel ceva ce îi trebuie unui cozonac pentru a ieși din rețetele obișnuite, devenind un fel de vedetă a sărbătorilor. Și, dacă alegem o ciocolată bună, de calitate, rezultatul se va ridică la înălțimea așteptărilor.

Secretul cozonacilor pufoși constă în frământarea energică, câteva minute bune (dacă ajungem la 10 minute e numai bine), iar când crezi că ai ajuns la momentul în care ai frământat destul nu te opri, mai lasă mâinile să învârtească puțin aluatul și să îl trântească de masă de câteva ori.

Pasul 1

Punem drojdia și o lingură de zahăr și le amestecăm bine, până se dizolvă drojdia. O lăsăm să dospească aproximativ 10-15 minute, timp în care amestecăm gălbenușurile cu zahărul și iaurtul.

Pasul 2

Turnam uleiul, apoi drojdia și la final laptele, apoi amestecăm până se omogenizează compoziția.

Pasul 3

Încorporăm făînă, adăugăm coajă rasă de portocale și începem să framantam minute bune, până nu se mai lipește aluatul de mâini și încă vreo 5 minute în plus. În acest timp îl lovim și de masă de câteva ori. Fără frică, cu toată forță. Aluatul nu o să se supere, ba chiar o să va mulțumească. Îl ajută să crească bine și devine pufos. Îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm să crească până își dublează volumul.

Pasul 4

Aluatul crescut va fi împărțit în două bucăți și întins în dreptunghiuri. Următorii pași vor fi realizați în viteză pentru că ciocolată să nu se întărească. Topim ciocolată la baine-marie și o întindem pe cele două dreptunghiri fără să ajungem până în margini.

Pasul 5

Rulăm aluatul cu ciocolată pe lungime, apoi secționam cele 2 rulouri fără să tăiem până jos sau până la capete. Împletim cele două rulouri și le punem în tavă.

Pasul 6

Lăsăm cozonacul să mai crească în tavă în jur de 30-45 minute, apoi îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 45 minute.

Pasul 7

Scoatem cozonacul din cuptor și îl ungem cu un gălbenuș bătut cu o lingură de lapte. Putem să presăram zahăr, dar mie mi se pare că nu are nevoie. Lăsăm cozonacii să se răcească pe un grătar.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

paste-integrale-cu-tofu-si-vinete-2
Rețetă

Gata în

20 min.

Porții

4

Rețetă

Gata în

150 min.

Porții

8

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12