Cozonac cu iaurt si ciocolată

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

90 min.

Porții

4

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 500g făină Delizia pentru cozonac
  • 20g drojdie proaspătă
  • 100ml lapte călduț
  • 150g iaurt grecesc
  • 120g zahăr
  • 90 ml ulei
  • 2 gălbenușuri – de la ouă de mărime medie
  • 1 linguriță coajă de portocale rasă fin
  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 1 gălbenuș + 1 lingură lapte pentru uns

Mod de preparare

Cozonacul este unul dintre deserturile despre care putem spune că se poate prepara în nenumărate moduri. Poți alege tradiționala rețetă de cozonac cu cacao și nucă sau poți merge pe variante diferite așa cum este acest cozonac cu ciocolată și iaurt. Cozonacul cu ciocolată este delicios, până la urmă cui nu-i place ciocolata? În plus, este și foarte ușor de pregătit. Orice începător în al bucătăriei îl va putea face dacă respectă indicațiile de mai jos.

Dacă urmezi această rețetă de cozonac cu ciocolată și iaurt, îți promitem că te vei bucura de o prăjitură ușoară, pufoasă și savuroasă, cu vârtejuri frumoase de ciocolată și acea textură atât de râvnită care se desface în fâșii.Deci, ce spui, îndrăznești să încerci această delicioasă rețetă de cozonac cu ciocolată și iaurt?

Pasul 1

Pune drojdia și o lingură de zahăr într-un vas mic și amestecă-le bine, până se dizolvă drojdia, și lasă-le să dospească aproximativ 10-15 minute, timp în care amestecă gălbenușurile cu zahărul și iaurtul.

Pasul 2

Toarnă uleiul, apoi drojdia și la final laptele, apoi amestecă viguros până se omogenizează compoziția

Pasul 3

Încorporează făina, adaugă coaja rasă de portocale și începe să frămânți temeinic, până nu se mai lipește aluatul de mâini și apoi încă vreo 5 minute în plus. În acest timp, poți lua aluatul și trântește-l de masă de câteva ori. Fără frică, cu toată forța.

Acesta este un secret foarte vechi pe care bunicile îl știau și-l practicau pentru a scoate cel mai bun aluat pentru cozonac. Frământatul viguros și lovitul de blatul de lucru îl ajută să crească bine și să devină pufos. Aluatul gata pregătit se pune într-un vas și se acoperă cu un prosop. Apoi, lasă-l să crească până își dublează volumul..

Pasul 4

Aluatul gata crescut va fi împărțit în două bucăți și întins în dreptunghiuri. Următorii pași din rețeta de cozonac cu ciocolată vor fi realizați în viteză pentru a nu se întări ciocolata. Topește ciocolata la bain-marie și întinde-o pe cele două dreptunghiuri fără să ajungi la margini.

Pasul 5

Rulează aluatul cu ciocolată pe lungime, apoi secționează cele 2 rulouri fără să tai până jos sau până la capete. Împletește cele două rulouri și pune-le în tavă.

Pasul 6

Lasă cozonacul cu ciocolată să mai crească în tavă în jur de 30-45 minute, apoi pune-l la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 45 minute.

Pasul 7

Scoate cozonacul cu ciocolată din cuptor și unge-l cu un gălbenuș bătut cu o lingură de lapte. Lasă cozonacii să se răcească pe un grătar.

TRUCURI DESPRE CUM SĂ OBȚII UN COZONAC CU CIOCOLATĂ PUFOS

  • Secretul cozonacilor pufoși constă în frământarea energică, minute bune (peste 10-15 minute). La final, trântește de câteva ori aluatul de masă.
  • Ciocolata aduce fix acel ceva ce îi trebuie unui cozonac pentru a ieși din rețetele obișnuite, devenind un fel de vedetă a sărbătorilor. De aceea, alege o ciocolată bună, de calitate, rezultatul se va ridică la înălțimea așteptărilor.
  • Nu uitați de un praf de sare. Sarea face mai mult decât să dea aromă aluatului. Sarea are un efect stabilizator asupra structurii glutenului, ceea ce conferă acel efect pufos.
  • Alege un iaurt grecesc sau un iaurt mai gras pentru ca aluatul de cozonac să fie fraged și să își păstreze gustul și textura pentru mai multe zile.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

10

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12