Cozonac cu ciocolată

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

180 min.

Porții

12

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 450g făină albă superioară Băneasa
  • 250ml lapte cald
  • 50g zahăr
  • 10g drojdie uscată
  • 1 ou
  • o linguriță esență vanilie
  • un praf sare
  • 50g unt moale
  • 400g cremă de ciocolată
  • ou bătut pentru uns

Mod de preparare

Încă de când am început Teo’s Kitchen, în 2007, mi-a fost mereu groază de rețetele de cozonac! Aveam foarte vie în minte imaginea lui Buni Sia care scotea un “vailing” adică un lighean imens din email, în care punea din start 2 kg de făină, își lega părul cu o năframă și începea un proces asiduu de frământare, care dura enorm de mult și era extrem de solicitant. Așa am văzut eu mereu cozonacii.

Apoi, de-a lungul anilor și mai ales de când am început colaborarea cu făina Băneasa, am testat și publicat muuuulte rețete de cozonac și am înțeles că, de fapt, poți face cozonac foarte ușor, nu trebuie să dai aluatul de masă și nici să pui 20 de gălbenușuri de ou. Sigur, există și astfel de rețete super clasice și extrem de delicioase, sub nicio formă nu le contest, ci vreau să vă arăt metode mai ușoare și rețete mai simple de cozonac. Așa este și rețeta noastră de azi, COZONAC CU CIOCOLATĂ.

Pasul 1

Într-un bol mare amestecăm laptele, oul, zahărul, drojdia, vanilia. Lăsăm departe 10 minute.

Pasul 2

Adăugăm făina și sarea și începem să frământăm până avem un aluat legat. Adăugăm untul moale și continuăm să frământăm până avem un aluat elastic, omogen.

Lăsăm să dospească 2 ore sau până își dublează volumul, într-un bol curat, uns cu puțin ulei, acoperit cu folie alimentară.

Pasul 3

Între timp încingem cuptorul la 180°. Când aluatul își dublează volumul, îl întindem pe planșeta tapetată cu făină, într-o foaie de 25x40cm.

Pasul 4

Întindem crema de ciocolată într-un strat uniform. Rulăm foaia de aluat de la mic la mare, apoi o tăiem în jumătate. Împletim cele două rulouri, mutăm cozonacul în tava unsă cu unt.

Ungem cu ou și dăm la cuptor 35-40 min.

Pasul 5

După 20-25 min, acoperim cozonacul cu folie de aluminiu și îl lăsăm în continuare la copt. Când îl scoatem din cuptor, punem tava pe o parte, că să nu se lase cozonacul.

Poftă bună!

Tot ce trebuie să știi despre rețetă:

  • Poți dubla foarte ușor cantitățile pentru doi cozonaci standard. Din cantitățile date, ne iese un cozonac dolofan;
  • Putem însiropa cozonacul și îl transformăm într-o babka cu ciocolată: pregătești un sirop din 150g zahăr pe care îl caramelizezi într-o crăticioară până devine auriu, adaugi apă și le lăsăm să fiarbă împreună până tot zahărul e topit. Putem adăuga în sirop și rom sau vinars;
  • La capitolul făină, vă recomand făina Băneasa 000 sau cea superioară pentru cozonac, ambele se potrivesc foarte bine la rețeta de Cozonac cu ciocolată.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...