Coroniță festivă de paste

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

4

Paste din grâu dur Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 350g spaghetti grâu dur Băneasa
  • 40ml ulei de măsline
  • 1 ceapă mare
  • 2-3 căței usturoi
  • 400ml passata de roșii
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper proaspăt măcinat
  • 1 linguriță zahăr
  • câteva frunze de busuioc
  • 40g parmezan ras fin
  • 150 mozzarella tăiată în cuburi foarte mici
  • 200g mozzarella tăiată în cuburi mari
  • 100g cheddar roșu
  • 750g dovlecei (zucchini)
  • ulei pentru stropit grătarul
  • 1-3 roșii cherry pentru decor
  • câteva frunze oregano pentru decor
  • 1 lingură parmezan ras pentru decor
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Cu această rețetă îi aduni pe cei dragi în jurul mesei și te bucuri de o masă gustoasă, cu aer de sărbătoare.

Poate fi servită simplă sau transformată în garnitură lângă friptură, atât la prânz, cât și la cină.

Coronița festivă de paste este rețeta potrivită atât pentru sărbători, cât și pentru momentele când vrei să îi răsfeți pe cei dragi.

Pastele în sos de roșii cu brânzeturi la cuptor se transformă într-un preparat elegant, potrivit pentru orice moment festiv. Vedetele acestei rețete sunt pastele mele preferate din grâu dur: spaghetti de la Paște Băneasa. Folosesc doar paste din grâu dur pentru că sunt bogate în nutrienți, potrivite atât pentru o dietă de slăbire, cât și pentru o dietă sănătoasă și echilibrată

Pasul 1

Pentru început am pregătit dovleceii. Am tăiat capetele și i-am feliat pe lungime cu ajutorul unei mandoline. Am stropit grătarul cu puțin ulei, apoi am prăjit feliile de dovlecei pe ambele părți. Le-am scos pe o farfurie și le-am lăsat să se odihnească.

Pasul 2

Pentru ca totul să meargă rapid am tăiat brânză cheddar în cuburi de mărime medie. Am tăiat și 200g mozzarella în cuburi mai mari, restul de 150 g am cumpărat-o gata tăiată în cuburi mici.

Pasul 3

Am pus apă pentru paste la fiert și am trebut la pregătirea sosului. Am tocat o ceapă mare cât mai mărunt. Am încins uleiul, apoi am pus ceapă, am presărat puțină sare.

Am călit-o la foc mic până s-a înmuiat. În acest moment am turnat pasatta de roșii, apoi am adăugat sare, piper, 1 linguriță de zahăr și câteva frunze de busuioc.

.

Pasul 4

După aproximativ 5 minute am pus usturoiul dat prin presă și am mai lăsat pe foc 1 minut. Am păsat sosul pentru a obține o consistentă foarte fină.

Când apa a început să clocotească, am adăugat sarea, apoi am pus pastele la fiert. Le-am fiert conform instrucțiunilor de pe pachet.

Când au fost fierte le-am scurs, dar am păstrat 150 ml din apă.

Pasul 5

Am pus pastele peste sos, am amestecat puțin, apoi am presarat 25g parmezan și 100g mozzarella cuburi foarte mici și am amestecat bine. În acest moment am preîncălzit cuptorul la 200°.

Pasul 6

Într-o formă de guguluf am aranjat feliile de dovlecei astfel încât să acopăr foarte bine marginile. Am presărat puțîn parmezan ras și cuburi mici de mozzarella în partea de jos a formei, apoi am pus un strat de spaghetti. Am aranjat câteva cuburi mari de mozzarella și cuburi de brânză cheddar, am pus încă un rând de paste.

Le-am apăsat bine și am repetat operațiunea cu brânzeturi, paste și iar brânzeturi.

La final am presărat restul de parmezan ras și am acoperit cu dovleceii de pe margini, dar și cu alte felii păstrate special, pentru ca totul să fie uniform izolat.

Pasul 7

Am copt coronița de paste timp de 10 minute.
Când a fost gata am răsturnat-o pe un un platou și am decorat-o cu felii de roșii, frunze de oregano și parmezan ras.

Brânza cheddar ușor topită se vede frumos în secțiune. La fel se vede și mozzarella.

Servire coroniță festivă de paste:

Este savuroasă, cât timp este caldă, imediat scoasă din cuptor.

Dacă rămâne poate fi păstrată în frigider într-un castron acoperit.

Poate fi reîncălzită în cuptorul cu microunde.

Poftă bună!

Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...