Coroniță babka cu fructe de pădure

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

220 min.

Porții

8

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 500g făină pentru cozonac Băneasa
  • 180ml lapte cald
  • 7g drojdie uscată
  • 100g zahăr
  • 2 ouă și 2 gălbenușuri ou
  • 150g unt moale
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 lingurițe zahar vanilat
  • coaja rasă de la 1 lămâie bio

 

Pentru umplutură:

  • 300 g fructe de pădure congelate
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 80 g zahar
  • 40 g amidon+3 linguri de apa rece

 

Pentru sirop:

  • 100ml apă
  • 70g zahăr
  • 1 baton scorțișoară
  • 5 boabe cardamom
  • 5 cuișoare
  • 1 steluță anason

Mod de preparare

Coroniță cu fructe de pădure cu aluat pufos, umplutură din fructe de pădure, însiropat cu sirop aromat din scorțișoară, cardamom, cuișoare și anason.

Pentru că se apropie Crăciunul, toată lumea se pregătește de cozonaci. În ultimii ani, Babka a prins și ea destul de mult la noi și acum se regăsește și ea pe mesele noastre.

Dacă doriți însă un cozonac mai special, vă recomand cu dragă inimă coronița. Are un aspect atât de plăcut, și o aromă minunată! În plus, o puteți face cadou și sunt sigură că cei care o vor primi vă vor mulțumi tare mult!

Coronița mea de astăzi este umplută cu fructe de pădure, dar puteți să folosiți și altă umplutură, precum ciocolată, zmeură, afine sau ce mai doriți voi. Aluatul de coroniță nu este unul pretențios, se face ușor ca orice aluat dospit, însă nu uitați că un aluat bun are la bază o făină bună!

Și de data aceasta, am testat făina pentru cozonac de la Băneasa și vă spun sincer că și-a făcut treaba de minune! Din ingredientele de mai jos, obțineți două coronițe. Sau puteți face o coroniță și o babka mai mică cu ciocolată, să spunem.

Pasul 1

Pentru început, cerneți făina împreună cu sarea într-un castron, lăsați deoparte. Într-un castron, puneți 3 linguri de lapte din cantitatea indicată și o linguriță de zahăr, împreună cu drojdia uscată. Lăsați drojida să dospească la loc cald pentru 10 minute.

Pasul 2

În vasul unui mixer, puneți ouăle împreună cu gălbenușurile, zahărul vanilat și zahărul. Mixați totul bine, până ce ouăle încep să se deșchidă la culoare, iar zahărul este complet topit. Turnați laptele, sarea și coaja de rasă de lămâie. Mixați totul bine, după care începeți să încorporați treptat făina cernută.

Frământați aproximativ 10-15 minute, după care începeți să încorporați untul moale tăiat bucățele. Veți obține un aluat elastic și neted în maxim 20 de minute. Așezați aluatul într-un vas uns cu ulei, acoperiți-l și lăsați-l să dospească la loc cald pentru 1,5-2 ore.

Pasul 3

Între timp, pregătiți umplutura: într-o crăticioară, puneți fructele de pădure congelate împreună cu sucul de lămâie și zahărul. Amestecați totul bine și dați pe foc mediu pentru 10 minute, până ce fructele devin moi. Cu ajutorul unui blender vertical, pasați fructele de pădure până ce obțineți un piure. Strecurați piureul de fructe și aruncați semințele.

Turnați piureul de obținut înapoi în crăticioară, amestecați cu amidonul dizolvat în cele 3 linguri de apă rece și dați din nou pe foc, amestecând încontinuu. Lăsați amestecul să fiarbă încet, până ce gemul de fructe se formează. Acoperiți imediat cu folie alimentară și lăsați să se răcească complet. Lăsați la temperatura camerei.

Pasul 4

După ce aluatul a crescut în volum, scoateți-l din vas, frământați-l 1-2 minute pentru a scoate aerul format. Împărțiți aluatul în două părti egale, pentru a forma cele două coronițe.

Încingeți cuptorul la 160 grade Celsius. Luați o primă bucată de aluat și întindeți-o într-un dreptunghi. Pe deasupra, puneți jumătate din umplutură. Cu ajutorul unei spatule lungi întindeți umplutura peste aluat în strat subțire și uniform, având grijă să lașați puțin spatiu la margini.

Apucați de capătul mai lung al dreptunghiului și începeți să rulați strâns. Aici aluatul va fi deja cam moale după atâta dospit și manevrat. După ce l-ați făcut sul și l-ați umplut, puteți să îl dați la congelator pentru 30 de minute-o oră pentru a se întări. În felul acesta, veți putea tăia sulul de aluat cu o singură tăietură, iar straturile vor fi mai tari și și se vor plia mai bine.

Scoateți sulul de aluat de la congelator, cu ajutorul unui cuțit tăiați-l în două pe longitudine. Veți obține două fâșii de aluat frumos marmorate, pe care le împletiți cât mai repede pentru ca umplutura să nu curgă. Treceți fâșiile de aluat una peste alta, având grijă să lăsați partea cu umplutură mereu deasupra, pentru a obține acel efect frumos împletit.

Odată ce ați terminat împletitura, uniți capetele ei pentru a forma o coroniță. Mutați coronița pe o tavăa de copt acoperită cu hârtie de copt. Pentru ca la final coronița să aibă un aspect frumos, eu obișnuiesc să pun în mijlocul ei un pahar sau o cupă mică. În felul acesta, mijlocul nu se va uni și va avea un aspect rotund și frumos format.

Pasul 5

Acoperiți coronița cu folie alimentară și lăsați la dospit 50 de minute. Repetați operațiunea și cu cealaltă bucată de aluat și restul de umplutură.

Pasul 6

Încingeți cuptorul la 170 grade Celsius. Dați tava cu coroniță la cuptorul încins pentru aproximativ 40-45 de minute, până ce este ușor rumenă.

Pasul 7

Între timp, pregătiți siropul: într-un ibric, adăugați apa împreună cu zahărul și mirodeniile. Amestecați totul bine și dați pe foc pentru 10 minute, până obțineți un sirop.

Luați de pe foc și lăsați să se răcească complet. Scoateți coronițele de la cuptor. Cât coronițele sunt calde, însiropați-le ușor cu siropul format, ajutandu-vă de o pensulă. Lăsați coronițele să se răcească complet la temperature camerei.

Daca doriți, la final, puteți orna coronița cu bobițe de coacăze, fistic tocat, rozmarin sau ce mai doriți voi. Vă asigur că o astfel de coroniță va ocupa loc de cinste pe masa voastră de Sărbătoare!

Enjoy!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

150 min.

Porții

8

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

8