Colăcei împletiți pentru Paște

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

90 min.

Porții

8

Făină de grâu Paște Delizia

Ingrediente

  • 250g făină Delizia 650 pentru brutărie
  • 100g zahăr tos
  • Un praf sare
  • 10g drojdie proaspătă (sau 7g drojdie uscată)
  • 60ml lapte călduț
  • 2 ouă mari
  • 100g unt moale
  • miezul de la o pastaia de vanilie
  • o lingură coajă de lămâie răzuită
  • 6 ouă întregi (câte unul pentru fiecare colăcel)
  • un ou bătut pentru a unge colăceii
  • bombonele de zahăr colorate

Mod de preparare

La noi în Ardeal există tradiția “mersului la udat”, împrumutată de la maghiari din câte am înțeles, dar foarte făină! În fiecare luni, prima zi de Paste, bărbații (și copiii, deci și Luca) merg în vizită la femeile dragi din viața lor, cu o sticluță de parfum. Este un fel de”mersul la colindat” de la Crăciun, desigur!

Copiii (hai să recunoaștem că uneori și bărbații) spun o poezioară simpatică “eu sunt micul grădinar, cu sticluța-n buzunar. Am auzit că aveți o floare, care vrea să crească mare. E voie la udat?”. Ardelenii știu despre ce vorbesc, sunt sigură! Și, pentru udătorii, doamnele și domnișoarele au mereu prăjituri sau colăcei.

Rețeta de colăcei împletiți va fi deliciul celor mici la masa de Paste! Sunt atât de simpatici, colorați și mai ales delicioși! Puteți să îi implicați pe cei mici în procesul tehnologic, vă asigur că se vor bucura atât de timpul petrecut împreună în bucătărie, cât și de rezultatul final.

Pasul 1

Aluatul se pregătește foarte simplu: amestecăm laptele cu drojdia, lăsăm să se odihnească 10 minute. Într-un bol amestecăm făina, zahărul, sarea. Facem o gropiță în mijloc și turnăm laptele. Frământăm.

Adăugăm ouăle, frământăn din nou, până sunt bine încorporate în aluat. La final adăugăm untul și frământăm până avem un aluat elastic, care nu se lipește de mâini sau de bol.

Pasul 2

Mutăm aluatul într-un bol curat, îl acoperim cu un prosop curat sau folie alimentară și îl lăsăm să dospească până își dublează volumul. După ce a trecut timpul de dospire, împărțim aluatul în 5 părți egale. Fiecare bucată de aluat o împărțim în 2 părți egale, din care modelăm două fâșii rotunde, de cca 40cm lungime. Împletim cele două fâșii de aluat.

Pasul 3

Odată ce avem fâșia împletită, o împletim în jurul ei, astfel încât să obținem un melc de aluat. Mutăm colaceii în tavă, pe hârtie de copt. Punem în mijlocul fiecărui colacel un ou. Lăsăm din nou să se odihnească timp de o oră, într-un loc călduț și uscat.

Între timp, încingem cuptorul la 200°C static sau 180°C cu ventilație. Punem o tavă cu apă pe fundul cuptorului. Aburul ajută coleceii să crească. Înainte de a da colăceii la cuptor, îi ungem cu ou bătut și presărăm bombonelele de zahăr. Coacem colăceii timp de 20-25 minute sau până sunt frumos rumeniți.

Nu v-am spus că sunt frumușei tare? Luca s-a îndrăgostit de rețeta de Colăcei împletiți de Paște, pe care mi-a propus să nu o postez sub numele asta, că o puteți găti pe tot parcursul anului nu doar de Paște.

Dar da, puteți să pregătiți rețeta de Colăcei împletiți oricând, puteți chiar renunta la oul din mijloc. Sunt așa de buni…de numa-numa!

Împreună cu prietenii mei de la Paste Băneasa și atât de utila Făină Delizia, vă dorim Paște Luminat și Liniștit alături de cei dragi!

Să vă fie de cel mai bine!

Sfaturi utile pentru reușita rețetei de Colăcei împletiți pentru Paște:

  • Este foarte important să spălați foarte bine ouăle pe care le puneți în mijlocul colăceilor, insistând cu un burete curat;
  • Puteți folosi ouă roșii (sau colorate în mod natural, cu foi de ceapă, de exemplu) dar există riscul să se coloreze aluatul la copt. De aceea am preferat să las ouăle natur. Puteți să le ungeti, pe partea superioară, cu o pensulă înmuiată în colorant alimentar;
  • Eu am ales pentru rețeta de Colăcei împletiți pentru Paște făina Delizia pentru brutărie, o făină tip 650, care este perfectă pentru astfel de rețete, cu aluat de pâine. O folosesc și pentru pâine de casă pentru chifle, pentru baghete sau covrigi de casă;
  • Dacă nu ați remarcat până acum în magazine ambalajele colorate ale făinii Delizia, vă anunț că este o făină de cea mai bună calitate, pe care o folosesc de luni bune în Teo’s Kitchen și am rezultate foarte bune de fiecare dată.
  • Găsiți în magazine făina Delizia roz – pentru patiserie, făina Delizia turcoaz – pentru pizza, făina pentru brutărie – cea portocalie și, desigur, Făina Delizia specială pentru cozonac – cea in ambalaj verde.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

180 min.

Porții

12

Rețetă

Gata în

150 min.

Porții

8