Prăjitură televizor

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

10

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

Pentru blatul de cacao:

  • 250g făină albă superioară Băneasa
  • 100g unt
  • 120g zahăr
  • 5 ouă
  • 100 ml lapte
  • 50g praf de cacao neagră
  • 1 linguriță praf de copt

 

Pentru blatul de vanilie:

  • 4 ouă
  • 2 linguri apă
  • 2 linguri ulei
  • 200g zahăr
  • 200g făină
  • 1 plic praf decopt
  • 1 fiolă esență de vanilie

 

Pentru cremă:

  • 270g unt
  • 200g zahăr
  • 300ml lapte
  • 1/2 păstaie vanilie
  • 1 lingură vârfuită cu făină
  • 1 fiolă esență de vanilie
  • 1 lingură praf de cacao neagră
  • 1 lingură cafea tare
  • 1 lingură lichior de ciocolată

 

Pentru topping:

  • 100g ciocolată cu lapte
  • 50g ciocolată neagră
  • 2 linguri cu lapte
  • 1 lingură unt
  • 50ml frișcă lichidă

Mod de preparare

Prăjitura “televizor” pe care mulți dintre noi am mâncat-o în copilărie, a suferit o mică transformare și a devenit mult mai delicioasă. O cremă colorată și aromată, dă un farmec aparte acestei prăjituri.

Pasul 1

Pentru început pregătim blatul de cacao.
Mixăm untul și zahărul până devin ca o cremă, apoi adăugăm 3 ouă și 2 gălbenușuri. Cele 2 albușuri păstrate le batem până devin o spumă tare.
Adăugăm cacao, lapte și făină amestecată cu praful de copt, apoi încorporăm albușurile bătute spumă tare.

Pasul 2

Coacem în tava mare a cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C până trece testul cu scobitoarea.

Pasul 3

Preparăm apoi blatul cu vanilie.
Mixăm albușurile spumă tare și adăugăm gălbenușurile unul câte unul, apoi adăugăm esență de vanilie, uleiul și apă.
Încorporăm făină amestecată cu praf de copt.

Pasul 4

Turnăm aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 20-25 minute (tava are dimenisunile la 1/2 față de cea de copt pe lungime sau lățime).

Pasul 5

Cât timp de coace blatul pregătim crema. Fierbem laptele cu zahăr, semințele din 1/2 păstaie de vanilie și o lingură vârfuita de făînă până se îngroașă că o budincă. Lăsăm să se răcească, apoi o amestecăm cu cacao, cafea, lichior de ciocolată și unt.
Însiropăm ușor blatul cu cacao tăiat pe jumătate, apoi întindem crema peste el. Acoperim cu blatul alb, punem iar crema și terminăm cu blatul de cacao.

Pasul 6

Topim ciocolata la baine-marie cu 2 linguri lapte, apoi o amestecăm cu o lingură de unt și 50 ml frișcă lichidă. Turnăm cât este caldă peste prăjitură. Când se răcește glazura, dăm prăjitura la rece pentru câteva ore.
Tăiem prăjitură “televizor” în cuburi și servim.

Poftă bună!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

14

Rețetă

Gata în

25 min.

Porții

10