Clătite cu umplutură de mere și vanilie

Autor rețeță:
Roxana Blenche

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

12

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

  • 150g făină albă superioară Băneasa
  • 3 ouă
  • 300ml de lapte
  • un praf de sare
  • un plic de zahăr vanilat
  • 1 kg de mere roșii
  • coaja rasă de la o portocală
  • 7 linguri de nucă măcinată
  • 50ml de apă minerală
  • 150g unt
  • sirop de arțar

Pentru cremă:

  • 4 gălbenușuri
  • 6 linguri de zahăr
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • o lingură de făină albă superioară Băneasa
  • 500ml de lapte
  • o lingură de scorțișoară

 

 

Mod de preparare

Când spunem ”clătite”, cei mai mulți dintre noi ne transpunem instant în copilărie, amintindu-ne de clătitele cu dulceață de vișine. Acest desert cu o tradiție îndelungată a încântat generații de oameni. Deși este un desert emblematic francez, clătitele au făcut înconjurul lumii și au căpătat noi arome și gusturi.

Rețeta pe care ți-o propunem acum nu este una clasică. Este o rețetă de clătite cu mere care se prepară cu ingrediente de bază, la îndemâna oricui și obținem un preparat asemănător cu celebrul ștrudel cu mere și cremă de vanilie.

Rețeta de clătite cu umplutură de mere și vanilie merită încercată pentru că va face deliciul tuturor celor prezenți la masă.

Pasul 1

Primul pas în a obține clătite cu mere delicioase este să preparăm compoziția. Așadar, sparge într-un bol 3 ouă, peste care adaugă 300 ml de lapte, un praf de sare și un pliculeț de zahăr vanilat și amestecă totul foarte bine.

Pasul 2

Curăță un măr de coajă și răzuiește-l pe răzătoarea fină direct în compoziția aluatului pentru clătite. Adaugă și coaja de la o portocală.

Pasul 3

Amestecă energic și adaugă 150g de făină, pe care o cerni în prealabil pentru a obține un aluat mai aerat. Amestecă totul foarte bine. Peste această compoziție, adaugă 3 linguri de nucă măcinată și 50 ml de apă minerală.

 

Pasul 4

Încinge tigaia și coace clătitele din compoziția obținută.

Pasul 5

Curăță 6 mere de coajă și taie-le cuburi. Într-o tigaie, pune 150g de unt și adaugă merele tăiate cuburi. Ulterior, adaugă peste mere o lingură de scorțișoară, 3 linguri de zahăr și 4 linguri de nucă măcinată. Amestecă și lasă compoziția să fiarbă până merele devin moi.

Pasul 6

Acum este momentul să pregătești crema pentru rețeta de clătite cu mere. Într-un castron, punem 4 gălbenușuri, 6 linguri de zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat, o lingură de făină și 500 ml de lapte. Pune toată compoziția pe foc și amestecă energic.

Pasul 7

Așează crema de vanilie în farfurie (crema trebuie să fie puțin moale). Împachetează clătitele și așază-le peste crema de vanilie

LUCRURI PE CARE NU LE ȘTIAI DESPRE CLĂTITE

  • 2 februarie este Ziua Internațională a Clătitelor, celebrată în mod special în Franța.
  • Adevăratele clătite franceze sunt cele împăturite, nu cele rulate. Motivul este unul simplu: în acest fel, umplutura nu va cădea.
  • Cea mai mare clătită din lume, aflată în Cartea Recordurilor, a fost realizată în 1994, în oraşul Rochdale din Anglia. Avea diametrul de 15 metri, trei tone şi în jur de două milioane de calorii.
  • În trecut, clătitele se serveau cu cidru (băutura fermentată pe bază de mere), ulterior a apărut o formă nouă de preparare a clătitelor „crepes Suzette” (clătite flambate în lichior și suc de portocale.
  • Pentru o rețetă de clătite plină de savoare, francezii folosesc câteva ingrediente unice: apă de portocale sau lichior cu aromă de portocale (Cointreau).

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

150 min.

Porții

10