Budincă de tăieței cu brânză dulce

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

4

Paste făinoase cu ouă All season Băneasa

Ingrediente

  • 400g tăieței lați cu 8 ouă Băneasa
  • 800g brânză de vaci
  • 200g stafide
  • o fiolă esență de rom
  • 400ml apă
  • 5 ouă mari
  • 150g zahăr tos
  • 150g zahăr pudră
  • 2 linguri coajă de lămâie
  • miezul de la o păstaie de vanilie
  • un praf de sare
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Budinca de tăieței cu brânză dulce sau “Vargabeles” cum este cunoscută în Ardeal, este o rețetă clasică, moștenită de la Buni Sia și mama Lucia. Este una din rețetele care și-au găsit locul pe blog încă de la început. Tocmai pentru că a fost atât de apeciată, am revenit acum cu o variantă video a rețetei de Budincă de tăieței. Este un desert care poate fi consumat cald, alături de un glob de înghețată de vanilie sau rece, pudrat cu zahăr. Oricum, va fi cu siguranță pe placul tuturor!

Pentru modul de preparare al rețetei de Budincă de tăieței cu brânză dulce, vă invităm să apăsati PLAY mai jos 🙂

Pasul 1

Mai întâi punem stafidele la rehidratat în 400ml de apă fierbinte și rom. Separăm ouăle. Frecăm gălbenușurile cu 150g zahăr pudră și vanilia, 10 minute cu mixerul la viteză mare, până își dublează volumul și avem o cremă de consistența unei alifii. Adăugăm brânza de vaci, stafidele, coaja de lămâie și amestecăm.

Pasul 2

Fierbem cele 400g tăieței lați în 4 litri apă clocotită, 6 minute, urmând instrucțiunile de la ambalaj. Scurgem bine tăiețeii și îi adăugăm peste amestecul de brânză. Omogenizăm și adăugăm și albușurile bătute spumă cu 150g zahăr tos și un praf de sare.

Spuma de albușuri se adaugă treptat și se încorporează cu spatulă sau lingură de lemn, încet, cu mișcări de impaturire.

Pasul 3

Turnăm compoziția în forma de copt unsă cu unt sau cu spray non-stick. Eu am folosit o formă de 20×30 cm. Nivelăm cu spatulă.

Coacem Budinca de tăieței cu brânză dulce 30-35 minute la 180°C sau până e frumos rumenită și face o crustă crocantă.

Sper că v-a plăcut rețeta de Budincă de tăieței și că o veți încerca în curând în bucătăriile voastre!

Să vă fie de cel mai bine!

Tot ce trebuie să știi despre rețetă:

  • Ideali pentru rețeta aceasta sunt tăiețeii lați. Eu vă recomand cu mare încredere tăiețeii lați cu 8 ouă de la Paste Băneasa. Au un gust deosebit, sunt exact ca și tăiețeii de casă pe care îi făcea bunica mea, au culoarea specifică tăiețeilor cu mult ou și își păstrează foarte bine forma la fiert;
  • Ce e inedit la tăiețeii cu 8 ouă de la Băneasa? La fel ca și tăiețeii pentru supă, sunt tăieței cuiburi, astfel că îi puteți fierbe fără a-i mărunți, pentru rețete ca TĂIEȚEI CU VARZĂ . La fel de bine puteți strânge cuiburile în mână înainte de a-I fierbe, pentru a-i folosi în rețete ca și Budincă de tăieței;
  • Dacă folosiți o brânză de vaci cremoasă, nu este nevoie să adăugați smântână în compoziție. Dacă folosiți o brânză de vaci mai seacă sau bulgărași, vă sugerez să adăugați și 3-4 linguri de smântână în brânză. Astfel devine mai cremoasă și se întinde mai ușor;
  • Stafidele sunt opționale, dar combinația de brânză de vaci, gălbenuș, stafide și vanilie are ceva special, deci nu v-aș sugera să le omiteți;
  • Pentru ca Budinca de tăieței cu brânză dulce să fie mai ușor de feliat și să își păstreze forma, este ideal să o lăsăm să se răcească înainte de feliere;
  • Puteți să presărați nuci sau felii de migdale înainte de a da budinca la cuptor. Puteți de asemenea să îi faceți și crustă crocantă din 150g biscuiți măcinați, 50g unt topit și o linguriță scorțișoară. Eu am preferat să las tăiețeii și brânza să își facă singuri crusta crocantă, pe care să o pudrez apoi cu zahăr.
Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...