Budincă de griș de orez în stil libanez

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

6

Griș de orez All season Băneasa

Ingrediente

Pentru budinca de griș de orez:

  • 200g griș de orez Băneasa
  • 130g zahăr
  • 1l lapte gras
  • 30g unt ((5 g pentru uns forma)
  • 4ml apă de trandafiri
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1/4 linguriță sare

Crema de lapte:

  • 300ml lapte gras
  • 200ml smântână pentru frișcă
  • 45g amidon
  • 40g zahăr

Pentru sirop:

  • 160 ml apă
  • 140 g zahăr
  • 1 linguriță apă de trandafiri
  • 1 lingură suc lămâie

Pentru decor:

  • 100 g fistic tocat la cuțit
  • petale trandafir pentru ceai (opțional)
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Budinca de griș de orez în stil libanez este inspirată de rețeta „Nopți albe în Liban”. Are o textură cremoasă și arome plăcute. Budinca de gris de orez se face ușor și rapid, cu ingrediente simple pe care le găsești în orice supermarket.

Este un desert senzațional, perfect pentru a încheia o masă în familie, dar și pentru momente speciale cu prietenii. Dacă îți dorești să pregătești o masă cu temă orientală, acest desert va completa perfect meniul ales.

Budinca de griș de orez în stil libanez nu este doar un desert delicios, ci și o incursiune în bucătăria orientală. Aromele și textura catifelată fac din acest desert alegerea perfectă pentru iubitorii deserturilor simple și elegante. Dacă nu ai încercat-o până acum îți las pentru început rețeta video.

Mai jos găsești lista de ingredientele și modul de preparare prezentat pas cu pas.

Pasul 1

Am pus laptele pe foc și am adăugat sarea și apa de trandafiri. Apoi am adăugat zahărul și grișul de orez. Am fiert budinca la foc mic, amestecând tot timpul, ca să nu se lipească.

Când s-a îngroșat am luat de pe foc și am adăugat 25g unt și extractul de vanilie. Am turnat într-o formă unsă cu unt, apoi am lăsat-o să aștepte la temperatura camerei.

Pasul 2

În continuare am dizolvat amidonul cu 100ml smântână pentru frișcă. Am pus laptele într-o oală și am adăugat zahărul, restul de smântână pentru frișcă și amidonul dizolvat. Am lăsat la foc mic și am amestecat continuu până am obținut o consistență groasă de budincă.

Pasul 3

Peste budinca de griș de orez am turnat crema de lapte. Am lăsat să se răcească la temperatura camerei, apoi a stat la frigider 4 ore.

Pasul 4

Cu puțin timp înainte să tai budinca de griș de orez am pregătit siropul. Am fiert la foc mediu spre mic apă cu suc de lămâie, apă de trandafiri și zahăr. Când siropul s-a îngroșat puțin am oprit focul.

Pasul 5

Am tocat fisticul, apoi am acoperit budinca de griș de orez cu acesta. Am tăiat cuburi și le-am pus pe farfurie. Opțional se pot presăra și petale de trandafiri uscați pentru ceai. Peste budinca din farfurie am turnat siropul.

TIPS&TRICKS

  • Am menționat că se folosesc ingrediente simple, dar de calitate.
  • Ca să îți iasă o budincă fină, cu straturi bine definite, trebuie să ai grijă să obții o consistență mai groasă. Dacă este moale nu o poți scoate din formă.
  • Aroma de trandafiri aduce aroma plăcută, fără să fie puternică. Dacă vrei să o personalizezi poți adăuga în sirop o păstaie de cardamom.
  • Poți să înlocuiești apa de trandafiri cu apă de portocale.
  • Stratul de fistic aduce textura crocantă, foarte plăcută.
  • Poți să pui și câteva migdale prăjite tocate mărunt.
  • Am folosit griș de orez de la Băneasa. Acesta este alegerea perfectă pentru rețete dulci sau sărate, cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Are gust neutru și aduce desertului consistența plăcută și textura fină.
  • Dacă vrei să faci griș de orez cu lapte, ca în copilărie, cremos și ușor curgător, poți să reduci cantitatea la jumătate. Poți să îl folosești și pentru a face prăjituri.
Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12