Batoane cu lapte și mac

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

8

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

Pentru uns batoanele:

  • 50ml apă
  • 30g făină
  • 30g semințe de mac

Pentru sirop:

  • 70ml apă
  • 70g zahăr

Mod de preparare

Când eram mică, iubeam nespus batoanele cu lapte și mac. Erau atât de moi și de pufoase încât mi se părea că sunt un miracol! Nu îmi puteam explică ce conțin de sunt așa de moi! Ulterior, am avut bucuria să văd exact cum se fac, direct în fabrică!

Îmi aduc aminte că în clasa a doua am început să mergem în excursii cu școala. Pe vremea aceea se mergea periodic cu școala în vizită la câte o fabrică din București. Am fost la fabrica de sticlă, la fabrica de confecții și într-o zi am fost și la fabrica de pâine. Probabil că eram eu foarte mică de înălțime căci mi se păreau halele acelea imense și zgomotul cuptoarelor asurzitor.

Însă mirosul de pâine coaptă din fabrică m-a copleșit! Franzelele veneau veneau fierbinți pe niște benzi direct din cuptoare, iar alături pe niște mese foarte foarte lungi niște doamne formau niște rulouri din aluat pe care le ungeau cu ceva peste care presărau mult mac, iar la final foloseau niște pensule cu care ungeau batoanele coapte. De la fabrică am plecat cu buzunarele pline de covrigi și cu câte două batoane cu mac calde și lipicioase.

Mai târziu aveam să aflu că din economie de ingrediente, batoanele cu lapte nu se ungeau cu ou, ci cu un amestec de apă și făină ca să capete culoare frumoasă, iar la final erau unse cu sirop de apă și zahăr ca să iasă lucioase și ușor dulci. Poate totuși ingredientele sărăcăcioase și atât de puține le făceau să fie atât de bune! Amintirile din copilărie mă fac mereu cu nostalgie (dulce-amară) să mă gândesc și la 1 iunie, Ziua Copilului, pe care o sărbătoream în stil comunist, cu multe evenimente și serbări. În amintirea acelor zile astăzi am pregătit acasă aceste batoane și vă spun, au ieșit la fel de pufoase și moi!

Pentru aceste batoane cu lapte și mac am folosit făina de grâu albă superioară 000 de la Băneasa și vă spun că mi-a plăcut tare mult rezultatul!

Pasul 1

Eu am frământat manual aluatul dar îl puteți frământa și cu robotul de bucătărie dacă doriți.

Pregătiți aluatul: Într-un castron puneți drojdia proaspătă,împreună cu zahărul. Zdrobiți drojtia cu ajutorul unei linguri de lemn apoi turnați laptele cald. Amestecați totul bine până ce drojdia este complet dizolvată.

Pasul 2

Într-un vas încăpător cerneți făina. În mijlocul ei faceți o adâncitură și turnați amestecul format. Începeți și amestecați din centru cu ajutorul unei linguri până ce obțineți o compoziție lipicioasă. Turnați sarea și frământați în continuare.

Pasul 3

Treptat adăugați câte 1-2 linguri din ulei și frământați, apoi adăugați din nou ulei și continuați frământarea până ce tot uleiul este încorporat și obțineți un aluat fin și elastic. Puneți aluatul într-un vas încăpător, acoperiți vasul cu folie alimentară sau un prosop de bucătărie și lăsați la dospit pentru o oră.

Pasul 4

Modelați batoanele: Încingeți cuptorul la 180 grade Celsius. Scoateți aluatul din vas și împărțiți-l în 8 părți egale. Luați o primă bucată de aluat și întindeți-o într-un dreptunghi cu lungimea de 40 cm și lățimea de 20 cm. Apucați de latura mai mare a dreptunghiului și rulați strâns într-un rulou. Așezați ruloul pe tava mare a aragazului acoperită cu hârtie de copt.

Continuați cu restul bucăților de aluat. Acoperiți rulourile cu folie alimentară și lăsați-le la dospit pentru 35 de minute.

Pasul 5

Finisați batoanele: într-un castron amestecați cei 50 ml apă împreună cu cele 30 g de făină și amestecați foarte bine până obțineți o compoziție lichidă. Ungeti batoanele cu lichidul obținut. Pe deasupra presărați mac.

Coaceti batoanele: dați tava la cuptorul încins pentru 30 de minute până ce sunt ușor rumene pe deasupra.

Pasul 6

Între timp, pregătiți siropul de zahăr: într-un ibric amestecti apa împreună cu zahărul și fierbeți timp de 5 minute. Lăsăți compoziția să se răcească. Scoateți batoanele de la cuptor. Cât sunt calde încă, cu ajutorul unei pensule ungeți batoanele cu siropul răcit. Lăsăți batoanele să se răcească complet, după care le puteți degusta.

Sunt pur și simplu minunate! Atât de moi și parfumate! Te transpun direct în copilărie!

Enjoy!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

90 min.

Porții

8

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

25